Τσικνοπέμπτη: διαιτα vs κραιπάλη

Τσικνοπέμπτη: διαιτα vs κραιπάλη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή». Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες. Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα. Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.

Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια». Γι’ αυτό, η εβδομάδα αυτή ονομαζόταν και σφαγαριά. Κάθε οικογένεια έτρεφε για έναν ολόκληρο χρόνο από ένα γουρούνι, το οποίο κατέληγε …θύμα της αποκριάτικης κρεατοφαγίας.

Οι διάφοροι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας είναι τόσο ποικίλοι όσο και οι τοπικές παραδόσεις. Μαζί με αυτά, υπάρχει και η παράδοση του μασκαρέματος. Αυτή προέρχεται από την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος για να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη ανοιξη.

Ωραία λοιπον, η μεγάλη ημέρα έφτασε…και τώρα τι κανουμε; Πως θα περάσουν από μπροστά μας όλα αυτά τα καλούδια και εμείς θα αντισταθούμε;

Καταρχήν ας απομυθοποιήσουμε λίγο τα πράγματα, καθώς η Τσικνοπέμπτη τη σημερον ημερα, δεν αποτελεί μια ξεχωριστή ημέρα σε σχέση με τη διατροφή μας στην πραγματικότητα.. Παλιότερα οι άνθρωποι περίμεναν την ημέρα αυτή με ανυπομονισία, γιατί στα πιάτα τους καθημερινά πρωταγωνιστούσαν τα όσπρια, τα λαχανικά, το ψάρι (ιδίως για μας τους νησιώτες). Σήμερα όμως το κρέας συμπεριλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά στο πιάτο των περισσότερων σπιτιών. Επομένως λοιπόν, αν δεν επιδοθούμε και τόσο στην κρεατοφαγία και τι έγινε;;;

Σαφώς όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η μέρα αυτή αποτελεί μια μέρα γιορτής για μας τους Έλληνες και σίγουρα θα βρεθούμε σε ένα αντίστοιχο τραπέζι που η τσίκνα δε θα σταματά να διαπερνά την μύτη μας. Ας ακολουθήσουμε λοιόν μερικές συμβουλές για την ημέρα αυτή:

  • Κάνουμε κανονικά τα γεύματα μας μέσα στην ημέρα που να απέχουν μεταξύ τους γύρω στις 3 ώρες.
  • Δεν επιλέγουμε ποτέ να πάμε νηστικοί στα καλέσματα ή ακόμη και στο τραπέζι που ετοιμάζουμε οι ίδιοι. Ένα μικρό σνακ 30 λεπτά με 1 ώρα πριν με ένα φρούτο και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μια μπάρα ολικής θα μετριάσει κάπως την πείνα μας.
  • Κατά την ώρα του φαγητού, παίρνοντας το πιάτο μας μπροστά μας το χωρίζουμε νοητά στα δύο. Στο μισό βάζουμε σαλάτα και το άλλο μισό το χωρίζουμε και πάλι στα δυο τοποθετώντας από τη μία πλευρά πρωτεϊνούχες τροφές (το τσικνιστό κρέας μας) και από την άλλη αμυλούχες (πατάτες, ρύζι, ψωμί κτλ).
  • Όσον αφορά την επιλογή του κρέατος καλύτερα να προτιμήσουμε αυτά που περιέχουν λιγότερο λίπος όπως το ψητό κοτόπουλο και μοσχάρι ή αν επιλέξουμε τα πιο λιπαρά (χοιρινό, αρνί) να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος.
  • Αν είμαστε όμως από τα άτομα που θέλουν λίγο απ όλα τότε, μετράμε 10 μπουκιές απ΄ότι ζηλέψουμε π.χ. λουκάνικα, τηγανιτά κεφτεδάκια, μεζεδάκια και δε ξεχνάμε πάντα να τα συνοδέψουμε με φρέσκια σαλάτα και 1-2 φέτες ψωμί ή 1 αλάδωτη πίτα.
  • Για να δώσουμε περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι, ξύδι μπαλασμικό ή μη, μουστάρδα, αλλά και μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό.
  • Τρώμε το φαγητό μας αργά, μασώντας καλά την τροφή καθώς χρειάζεται διάστημα 20 λεπτών για να πάει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο.
  • Και με το ποτό ας μην το παρακάνουμε, δύο ποτηράκια την ημέρα για έναν ενήλικα άνδρα και ένα για μία γυναίκα είναι υπέρ αρκετά. Τι καλύτερο αν επιλέξουμε κόκκινο κρασί για να συνοδεύσουμε το γεύμα μας!

Καλή Τσικνοπέμπτη!!!

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts