Bulletproof Coffee.

Bulletproof Coffee.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Πολλοί θεωρούν τον καφέ «εθιστικό», το βούτυρο «δαιμονικό», το κορεσμένο λίπος «επικίνδυνο» και προσπαθούν να τα αποφεύγουν.

Ευτυχώς, σιγά-σιγά αλλά σταθερά, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Η σωστή, εξατομικευμένη κατανάλωσή τους, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής φαίνεται να καταργεί αρκετούς παλιούς διατροφικούς μύθους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι τα συστατικά αυτά άδικα έχουν παρεξηγηθεί και κατηγορηθεί για διάφορα προβλήματα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου, ότι τα πάντα στη διατροφή εξαρτώνται από τη δοσολογία και φυσικά τις ατομικές ιδιαιτερότητες και τα συνοδευτικά προβλήματα υγείας.

Για όσους συμβουλεύονται το διαδίκτυο για τις νέες διατροφικές τάσεις, έχει ξεπροβάλει μια νέα μόδα με ένα ρόφημα από το συνδυασμό του βουτύρου και του καφέ που ακούει στο όνομα Bulletproof Coffee και υπόσχεται αυξημένη ενέργεια και απώλεια βάρους.

Η πιο συνηθισμένη συνταγή για τον Bulletproof καφέ είναι η εξής:

  • 1 φλιτζάνι καφέ
  • 1 κουταλιά της σούπας βιολογικό, ανάλατο βούτυρο
  • 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας

Αναμιγνύουμε τα υλικά και καταναλώνουμε το μίγμα κατά προτίμηση ως πρωινό. Αυτή η συνταγή προέρχεται από τον Dave Asprey και την ιστοσελίδα του Bulletproof Executive.

Ο καφές αυτός είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό ρόφημα, ως μία εναλλακτική πρωινού γεύματος, ειδικά για ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, όπως paleo ή κετογονικές δίαιτες, ενισχύοντας τα επίπεδα ενέργειας και προσφέροντας κορεσμό για πολύ ώρα.

Η ισορροπημένη κατανάλωση λιπαρών σε σωστή αναλογία ενισχύει τις παραμέτρους υγείας. Ακόμη και τα κορεσμένα λιπαρά φαίνεται να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο θεωρούνταν και σίγουρα είναι λιγότερο «επικίνδυνα» από τα τρανς λιπαρά. (1)

Ωστόσο, η υπερβολή ποτέ δεν ήταν ευεργετική. Τα περισσότερα άτομα που καταναλώνουν τη συνήθη διατροφή δυτικού τύπου με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και απλούς υδατάνθρακες, πλούσια σε τρανς λιπαρά, μάλλον θα επιβαρυνθούν από την επιπρόσθετη κατανάλωση ενός τέτοιου ροφήματος μαζί με ένα πλούσιο πρωινό.

Όμως, ακόμα και η παράλειψη του πρωινού ή η πλήρης αντικατάστασή του από ένα φλιτζάνι Bulletproof Coffee θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πρόβλημα.  Ένα «σωστό πρωινό» με ανεπεξέργαστα δημητριακά ολικής, ξηρούς καρπούς ή σπόρους, με γαλακτοκομικά ή αυγά και φρούτα ή λαχανικά αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό γεύμα. Παράλληλα είναι ιδανικό για να αποκατασταθούν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης μετά από τη βραδινή νηστεία ή και την πρωινή άσκηση, ενώ παράλληλα προσφέρει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά (πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και κορεσμένα), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ασβέστιο κλπ. Ο καφές με την προσθήκη βουτύρου και λάδι καρύδας, μπορεί να προσφέρει κορεσμό λόγων των λιπαρών, αλλά είναι φτωχός στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και έτσι στερείται θρέψης.

Όσο αφορά το κορεσμένο λίπος, οι τελευταίες μελέτες το θεωρούν λιγότερο ενοχοποιητικό (1). Όσες μελέτες έγιναν σε άτομα που κατανάλωναν «φυσιολογικά» μέτρια ποσά κορεσμένου λίπους έδειξαν πως τα άτομα δεν προσλάμβαναν κορεσμένο λίπος, τόσο από τον καφέ τους, όσο από το φαγητό τους. Το λίπος θα πρέπει να λαμβάνεται ως μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος και όχι σαν γεύμα από μόνο του. Ο καφές δεν περιέχει άλλο μακροθρεπτικό συστατικό, ενώ ακόμα και «αθώα» συστατικά όταν υπερκαταναλώνονται, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Από το 2002 έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σχετικά με διατροφές με χαμηλή πρόσληψη σε υδατάνθρακες και τις λεγόμενες κετογενικές δίαιτες. Στις περισσότερες μελέτες, επιβεβαιώνεται ότι τα επίπεδα της ολικής και LDL «κακής» χοληστερόλης δεν αυξάνονται, τουλάχιστον κατά μέσο όρο (2). Σύνηθες εύρημα είναι η μείωση των τριγλυκεριδίων, η αύξηση της HDL, καθώς και η μείωση του βάρους και κυρίως του «επικίνδυνου» σπλαχνικού λίπους. Ωστόσο, σε ένα υποσύνολο ατόμων, παρατηρηθήκαν δραματικές αυξήσεις στην ολική και την LDL χοληστερόλη, καθώς και σε εξειδικευμένους δείκτες όπως η LDL-p/ΑροΒ.

Οι μελέτες δείχνουν οφέλη στην υγεία και «ασφάλεια» από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ή από τις κετογενικές δίαιτες, αλλά οι συμμετέχοντες δεν έπιναν  bulletproof coffee, το οποίο είναι ένα νέο φαινόμενο.

Δεν υπάρχει καμία μελέτη για την κατανάλωση Bulletproof Coffee, είτε σε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, είτε σε κετογονική δίαιτα ή σε μια «κανονική» διατροφή, πουν να δείχνει ότι αποτελεί μια ασφαλή κατανάλωση.

Ας σημειωθεί ότι εκτός από την ολική και την LDL χοληστερόλη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως οι αυξήσεις των ΑροΒ και του αριθμού των σωματιδίων των LDL (μικρές, πυκνές), οι οποίες είναι πολύ ισχυρότερες και πιο ακριβείς παράγοντες κινδύνου (3,4).

Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες στο διαδίκτυο όπου φαίνεται ότι η κατανάλωση Bulletproof Coffee βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να αυξήσουν τα επίπεδα της ενέργειας τους. Πολύ συχνά όμως αυτό γίνεται εις βάρος της συνολικής τους υγείας και φυσικά αυτό δεν γίνεται γνωστό.

Η κατανάλωση Bulletproof Coffee μαζί με το πρωινό μας ή μέσα στην ημέρα μας, ειδικά αν δεν εφαρμόζουμε κάποια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ή δεν ελέγχουμε την πρόσληψη λίπους, μπορεί να εκτινάξει θερμιδικά την πρόσληψη ενέργειας, αλλά και να διαταράξει την ισορροπία στην πρόσληψη λιπαρών, αν δεν κάνουμε τις σωστές αλλαγές στην διατροφή μας.

Πηγές

  1. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease1,2,3,4,5 Patty W Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B Hu, and Ronald M Krauss

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725

  1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8759066
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19657464

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts