Εσύ σε ποιόν εμπιστεύεσαι το σώμα-σπίτι σου;

Εσύ σε ποιόν εμπιστεύεσαι το σώμα-σπίτι σου;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το ερωτημά που με προβληματίζει και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι το κατα πόσο όταν πάμε σε ένα γυμναστήριο ή σε κάποιον άλλο χώρο έχουμε αναρωτηθεί ποιός πρόκειται να μας αναλάβει;  Ποιός είναι και σε τί έχει εξειδικευτεί ο COACH με την σφυρίχτρα και το χρονόμετρο που θα μας πεί και “τι να κάνουμε” στην τελική.

Όταν πάς στο γιατρό, στο δερματολόγο και στο κομμωτήριο για να απολάυσεις τις υπηρεσίες τους φυσικά και αναρωτιέσαι σε ποιόν θα εμπιστευθείς την υγεία σου, το δερματάκι σου και φυσικά τα μαλλάκια σου!

Στην γυμναστική όμως τί γίνεται;
Ποιόν θα έπρεπε να εμπιστεύεστε να σας καθοδηγεί στο πόσο να τρέξετε;  Στο πόσο να πιέσετε τους μύες σας στις διατάσεις;  Στο πόσες επαναλήψεις να κάνετε;  Στο πόσο ένταση να βάλετε;  Και τελικά ποιός να είναι ο συνολικός όγκος προπόνησης σας;  Ο οποίος θα σας ενεργοποιήσει σε φυσιολογικά επίπεδα που να το ανεχθεί το σώμα σας χωρίς να αντιδράσει με κάποιου είδος για παράδειγμα σύνδρομο υπερπροπόνησης! Σίγουρα όχι τον μανάβη της γειτονιάς σας!

Γιατί όμως για κάποιον ο οποίος θα αναλάβει να απασχολήθεί με το “Σώμα σας – Σπίτι σας’’ δεν γνωρίζετε εάν έχει σπουδάσει κάτι σε σχέση με την φυσική αγωγή και τον αθλητισμο; Έστω κάτι το οποίο να του έχει μάθει πώς θα σας κάνει καλύτερους, πώς δεν θα σας τραυματίσει πώς θα σας κάνει να αγαπήσετε την γυμναστική και κατ επέκταση να την κάνετε τρόπο ζωής, πώς θα συμπεριφέρεστε στο σώμα σας με αγάπη και στοργή και δεν θα το στραβοκοιτάτε !

Στη ΣΕΦΑΑ για όσους δεν ξέρουν η οποία είναι η Σχολή επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού αποτελεί ένα απο τα τμήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και μεσα στην 4ετή φοίτηση τους οι φοιτητές εντρυφούν επιστημονικά σε κάθε άθλημα ξεχωριστά βλέποντας το απο διαφορετικές σκοπιές όπως και σε ότι έχει να κάνει με το σώμα, την φυσική κατάσταση, την απόδοση και την φυσική αγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, μελετούν το ανθρώπινο σώμα τόσο απο την σκοπιά της επιστήμης της Ανατομίας, της Εργοφυσιολογίας, της Φυσιολογίας, της αθλητιατρικής και της φυσικοθεραπείας όσο και απο την πλευρά της ψυχολογίας, της κινητικής συμπεριφοράς και της βιομηχανικής της κίνησης. Διότι όλες αυτές οι επιστήμες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για τις γνώσεις ενός ολοκληρωμένου Γυμναστή- Προπονητή- Καθηγητή φυσικής αγωγής. Φυσικά και δεν εννοώ ότι αν σταματήσεις έναν φοιτητή του τμήματος και τον ρωτήσεις που είναι η κατάφυση του απιοειδή μυός θα ξέρει να σου απαντήσει, άν και έτσι θα έπρεπε να γίνεται, αλλά τουλάχιστον όλες οι παραπάνω επιστήμες έχουν περάσει απο το οπτικό τους πεδίο ή απλά το έχουν ακούσει και δεν θα σου απαντήσει ότι ο απιοειδής είναι ένα είδος τροπικού φρούτου!

Αποψή μου είναι ότι οι 6 μήνες σχολής ή αλλιώς κάποια σαββατοκύριακα δεν σε καθιστούν ικανό να ασχοληθείς και να απασχολήσεις ανθρώπινο σώμα, ψυχή και πνεύμα. Και ναί, δεν είναι ντροπή να ρωτήσεις τον άλλο τι τον έφτασε στο σημείο να σε γυμνάζει και αν η μόνη του εκπαίδευση είναι βιντεάκια απο το google, του προσφέρεις λεφτά και σου προσφέρει υπηρεσία!

Το σώμα σας είναι το σπίτι σας και εγώ προσωπικά δεν θα το εμπιστευόμουν στον οποιοδήποτε, η επιλογή είναι δική σας!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts