Φακές με ρύζι

Ένα απλό παραδοσιακό γεύμα που το συναντά σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Η φακή το πιο συνηθισμένο όσπριο, απλό στο μαγείρεμα του αλλά δύσκολο στο πάντρεμα του με άλλα συστατικά, δένει αρμονικά διατροφικά και γευστικά με το ρύζι. Απλό, γρήγορο, ανεπιτήδευτο, χωρίς πολλά πολλά. Μπορείς βέβαια να δώσεις εύκολα την δική σου πινελιά, να το στολίσεις με γεύσεις και αρώματα, αλλά στη βάση του είναι τόσο απλό που σε 10 λεπτά έχεις βάλει φαγητό στη κατσαρόλα και σε μία ώρα τρως.

Για 4 καλές μερίδες

  • περίπου 200 γραμμ ψιλή φακή
  • Δύο φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
  • Δύο μέτρια κρεμμύδια
  • Δύο σκελίδες σκόρδο (η δική μου πινελιά)
  • Λίγο αλάτι
  • Ούτε μισή κουταλιά πιπέρι (ομολογώ μου αρέσει το καυτερό)
  • 4 -6 κουταλιές σούπας λαδάκι

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελάχιστο λαδάκι (3-4 κουταλιές σούπας) για να μαραθούν τα πολύ καλά κομμένα κρεμμύδια και το λιωμένο σκόρδο. Στα 3 λεπτά ρίχνουμε νερό περίπου 1,5 -2 λίτρα και μετά βάζουμε την φακή. Σε μέτρια φωτιά την αφήνουμε να βράσει για περίπου 20-30 λεπτά και έβαλα το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε ακόμα 10 λεπτά για να βάλουμε και το ρύζι. Μόλις πάρει βράση και αυτό και δοκιμάζοντας για να δούμε αν έχει μαγειρευτεί συμπληρώνουμε λίγο νερό, ίσα για να ετοιμαστεί (περίπου ακόμα 20 λεπτά). Βάζουμε και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε στο τέλος καλά σβήνοντας το μάτι. Το αφήνουμε για ακόμα 4-5 λεπτά για να “δέσει”.

Μπορείτε να το δοκιμάσετε ως έχει ή να προσθέσετε λίγο λεμόνι.

LEAVE A REPLY