Cacao ή cocoa;

Μπορεί η Ελληνική να είναι μια ιδιαίτερα πλούσια γλώσσα, τις 2 αυτές λέξεις όμως τις γράφουμε και τις προφέρουμε με τον ίδιο τρόπο.

Το cacao όμως διαφέρει πολύ από το cocoa.

Ας δούμε τις βασικές τους διαφορές:

Το cacao είναι ελάχιστα επεξεργασμένο σε σχέση με το cocoa, είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, μονοακόρεστων λιπαρών οξέρων μαγνησίου και φυτικών ινών.

Το Κακαόδεντρο γνωστό επίσης και σαν Theobroma cacao, παράγει καρπούς που στο εσωτερικό περιέχουν τους σπόρους του κακάο.

Ο καρπός εσωτερικά αποτελείται από ένα λιπαρό μέρος, και τον κόκκο του κακάο.

Από το πιο λιπαρό μέρος του καρπού τους παράγεται το βούτυρο κακάο που έχει βελούδινη υφή και υπόλευκό χρώμα ενώ όταν ο καρπός σπάσει απελευθερώνεται ο σπόρος κακάο, ο οποίος μπορεί να επεξεργαστεί με διάφορους τρόπους. Συχνά πωλείται σαν νιφάδες cacao, που μπορεί κάποιος να καταναλώσει σαν τονωτικό, ή αντικαθιστώντας τι νιφάδες σοκολάτας σε ένα ωμοφαγικό και χορτοφαγικό γλυκό. Συνηθέστερα όμως πωλείται σαν σκόνη και μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα.

Από την άλλη μεριά, στην αγορά συνήθως κυκλοφορεί η σκόνη κακάο που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, δηλαδή το cocoa. Το σκούρο κακάο που έχει υποστεί επεξεργασία κατά την Ολλανδική μέθοδο, εμφανίζει πλούσια γεύση και περιέργως ελαφριά υποβάθμιση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του καθώς επίσης διατηρεί σχεδόν ατόφια τα θρεπτικά του συστατικά, παρέχοντας φυτικές ίνες, μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, και αντιοξειδωτικά. Προσοχή όμως, συχνά η σκόνη κακάο περιέχει ζάχαρη και γαλακτοκομικά προϊόντα γεγονός που όχι μόνο αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο αλλά επίσης επιβαρύνει και το προϊόν με συντηρητικά.

Cacao ή Cocoa λοιπόν;

Η επιλογή είναι δική σας!

LEAVE A REPLY