Το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής διαμορφώθηκε αρχικά με βάση τις διατροφικές συνήθειες του αγροτικού πληθυσμού των περιοχών της Μεσογείου, όπως της Κρήτης, Κέρκυρας και της νοτίου Ιταλίας, κατά τις δεκαετίες 1950-60, από όπου προέρχεται και το όνομα της.

Στα πλαίσια αυτά, δεν αποτελεί ένα αυστηρά καθορισμένο ποιοτικά και ποσοτικά πρόγραμμα διατροφής, αλλά αναφέρεται σε ένα σύνολο διατροφικών συνηθειών η οποία σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από την αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και διαιτητικών ινών (Biesalski, 2004), που συνδέονται με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αλλά και γλυκαιμικού φορτίου τρόφιμα, παράγοντες που ασκούν σε σημαντικό βαθμό επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη (Weickert, 2012).

Γενικότερα, η υψηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με καλύτερη υγεία και μακροζωία (Sofi et al., 2012). Ωστόσο, οι ασθενείς με ΣΔ τύπου 2 (σε δείγμα περίπου 200 ατόμων) φαίνεται να εμφανίζουν άστατη διατροφή με επιτακτική ανάγκη βελτίωσης, μέσω της μείωσης στην πρόσληψη κορεσμένου λίπους και της αύξησης της κατανάλωσης λαχανικών και γάλακτος (Direktoer and Ozer, 2013).

Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και την ποιότητα διατροφής σε άνδρες και γυναίκες με ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2, χωρίς αρνητικές συνέπειες στην αυξομείωση του βάρους (Itsiopoulos et al., 2011). Η εφαρμογή ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος του Alzheimer, και στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Μέσω της οικονομικής ανάλυσης της εφαρμογής ενός Μεσογειακού διατροφικού προτύπου απεδείχθη το καθαρό κέρδος στον τομέα της δημόσιας υγείας και η μείωση του συνολικού κόστους ζωής (Saulle et al., 2013).

Από την άλλη, φάνηκε ότι ο συνδυασμός της διατήρησης του ιδανικού σωματικού βάρους, η προώθηση της λεγόμενης συνετής διατροφής που χαρακτηρίζεται από μια υψηλότερη πρόσληψη των ομάδων τροφίμων που συνιστάται στο γενικό πληθυσμό για την προαγωγή της υγείας, ιδιαίτερα εκείνων με βάση τα δημητριακά, και μια χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, μειωμένα συσσωρευμένα σάκχαρα πχ γλυκά, η χαμηλή κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων και τα επεξεργασμένα δημητριακά, ή ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως κόκκινο κρασί) εμφανίζεται ως η καλύτερη στρατηγική για να μειωθεί ο κίνδυνος της εξέλιξης του διαβήτη. Βασική προϋπόθεση για να συμμορφωθεί ο ασθενής είναι οι διατροφικές συστάσεις να συμπίπτουν με τις ατομικές του προτιμήσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ασθενή να τηρήσει το διαιτολόγιο του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. (SalasSalvadó et al., 2011).

Συμπερασματικά, η αρνητική διάγνωση διαβήτη ή καρδιαγγειακής νόσου αντίστοιχα μπορεί να επιτευχθεί μαζί με τις πιθανές επιπτώσεις της ιατρικής θεραπείας αν υιοθετηθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει διακοπή καπνίσματος, μείωση του σωματικού βάρους και υγιεινή διατροφή (Manschot et al., 2013).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Biesalski H. Diabetes preventive components in the Mediterranean diet. Eur J Nutr., 2004; 43(1):26- 30.
  • Weickert M. What dietary modification best improves insulin sensitivity and why? Clin Endocrinol (Oxf), 2012; 77(4):508-512.
  • Sofi F, Abbate R, Gensini GF, Casini A, Trichopoulou A, Bamia C. Identification of change-points in the relationship between food groups in the Mediterranean diet and overall mortality: an ‘a posteriori’ approach. EJCN, 2012; 51(2):167-72.
  • Direktör S & Ozer E. Evaluating dietary quality in diabetes by the Healthy Eating Index. Asia Pac J Clin Nutr. 2013; 22(4):620-5.
  • Itsiopoulos C, Brazionis L, Kaimakamis M, Cameron M, Best JD, O’Dea K, Rowley K. Can the Mediterranean diet lower HbA1c in type 2 diabetes? Results from a randomized cross-over study. NMCD, 2011; 21(9):740-747.
  • Saulle R, Semyonov L, La Torre G. Cost and cost-effectiveness of the Mediterranean diet: results of a systematic review. AJPH, 2013; 5(11):4566-86.
  • Salas-Salvadó J, Martinez-González MÁ, Bulló M, Ros E. The role of diet in the prevention of type 2 diabetes.Nutr Metab Cardiovasc Dis., 2011; 21 Suppl 2:B32-Β48.
  • Manschot A, van Oostrom SH, Smit HA, Verschuren WM, Picavet HS. Diagnosis of Diabetes Mellitus or Cardiovascular Disease and lifestyle changes – The Doetinchem Cohort Study. Centre for Nutrition Prevention and Health Services, National Institute for Public Health and the Environment The Netherlands, 2013; University of Utrecht.

LEAVE A REPLY