Τηγάνισμα, βαθμοί τηγανίσματος και συμβουλές

Το τηγάνισμα είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που πετυχαίνουμε ταχύτερό ψήσιμο.

Με τον όρο τηγάνισμα εννοούμε το ψήσιμο μιας τροφής, όπως κρέας ή ψάρια ή λαχανικά ή φρούτα ή ζυμάρι, που έχουμε βυθίσει σε αρκετή καυτή λιπαρή ουσία(π.χ. λάδι,βούτυρο) μέσα σε ένα χαμηλό σκεύος (π.χ. τηγάνι).

Βαθμοί τηγανίσματος
α) 100-120 ο C
Χαμηλή θερμοκρασία στην οποία προψήνουμε μεγάλα κομμάτια τροφών

β) 140-160 ο C
Μεσαία θερμοκρασία στην οποία προψήνουμε τροφές μεσαίου μεγέθους (π.χ. τηγανιτές πατάτες)

γ) 180-200 ο C
Πολύ δυνατή θερμοκρασία με την οποία τελειώνουμε τις προψημένες ή προτηγανισμένες τροφές. Επίσης μπορούμε να τηγανίσουμε πολύ μικρά κομμάτια τροφών π.χ. τσιπς, στικς λαχανικών κ.α.

Συμβουλές τηγανίσματος
1)ποτέ δεν τρυπάμε το τηγανιτό τρόφιμο
2)τα τρόφιμα θα πρέπει να είναι στεγνά. Εάν το τρόφιμο αποβάλλει αρκετή υγρασία, μπορούμε να τα αλευρώσουμε για καλύτερα αποτελέσματα.
3)πάντα μετά το τηγάνισμα τοποθετούμε τη τροφή πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή σχάρα για να φύγουν τα περιττά λάδια
4)τα τηγανιτά σερβίρονται πάντα αμέσως
5)δεν σκεπάζουμε το τηγανιτό τρόφιμο ποτέ, αφού το τηγανίσουμε

LEAVE A REPLY