Πολυκυστικές ωοθήκες  vs  Διατροφή: 0 – 1

Το  (PCOS) επηρεάζει έως και το 15-20% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας και εμφανίζεται όταν διαταράσσονται τα επίπεδα ορισμένων ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακανόνιστες ή απουσιάζουσες περιόδους, αλωπεκία (απώλεια μαλλιών), υπερτρίχωση, ακμή, αύξηση βάρους, κατάθλιψη και προβλήματα γονιμότητας. Το PCOS συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Πρώτης γραμμής θεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αποτελεί η διατροφή και η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ακόμη και 5% απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να σταθεροποιήσει το κύκλο της έμμηνου ρύσης, να ενισχύσει την ωορρηξία και να ενισχύσει την απώλεια βάρους σε γυναίκες με PCOS.

  • Καταναλώνετε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) κατατάσσει τους υδατάνθρακες των τροφίμων σε μια κλίμακα (0-100) και μας δείχνει το πόσο γρήγορα μια τροφή αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς, μια διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επιτυγχάνει την βαθμιαία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κατ επέκταση την βαθμιαία έκκριση ινσουλίνης.

Η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνει κυρίως επιλογή φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λαχανικά, αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων, τρόφιμα με “κρυμμένη” ζάχαρη και χυμοί φρούτων.

Υιοθετώντας ένα πρότυπο διατροφής με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τον κύκλο σας, να μειώσετε τους φλεγμονώδεις δείκτες σας, να μειώσετε το βάρος σας και να βελτιώσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

  • Προτιμήστε ένα πιο πλούσιο πρωινό

Το πρωινό αποτελεί βασικό γεύμα της ημέρας καθώς θα σας γεμίσει ενέργεια να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι κάνοντας το πρωινό το μεγαλύτερο γεύμα και το δείπνο το μικρότερο μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το PCOS.

  • Εντάξτε στη διατροφή σας τα “καλά” λιπαρά

Η κατανάλωση καλών λιπαρών όπως λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ινσουλίνης, των επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα και να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε γυναίκες με PCOS.

  • Μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων

Στις γυναίκες με PCOS, μια μέτρια μείωση των υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, τεστοστερόνης και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

  • Αυξήστε την κατανάλωση άπαχου κρέατος

Ακολουθώντας μια διατροφή με ελαφρώς αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά στη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και προκαλούν κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Παραμείνετε δραστήριοι

Η τακτική άσκηση βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ωοθυλακιορρηξία, βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες στις γυναίκες με PCOS.

Τι θα πρέπει να κρατήσετε;

Εάν είστε υπέρβαρη έστω και μία μείωση του σωματικού βάρους της τάξης των 5% θα βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αντικαταστήστε ένα ποσοστό των υδατανθράκων με πρωτεΐνη. Τέλος, μην ξεχνάτε την άσκηση, θα σας προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Κάνοντας ωφέλιμες αλλαγές, μπορείτε να έχετε τον έλεγχο των συμπτωμάτων του PCOS!

Βιβλιογραφία:

Susan M Sirmans et al. Epidemiology, diagnosis, and management of polycystic ovary syndrome. Clin Epidemiol. 2014; 6: 1–13.

Moran LJ et al. Impaired glucose tolerance, type 2 diabetes and metabolic syndrome in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod Update. 2010 Jul-Aug;16(4):347-63.

Ahmed Badawy et al. Treatment options for polycystic ovary syndrome. Int J Womens Health. 2011; 3: 25–35.

Daniel A. Dumesic et al. Scientific Statement on the Diagnostic Criteria, Epidemiology, Pathophysiology, and Molecular Genetics of Polycystic Ovary Syndrome.  Endocr Rev. 2015 Oct; 36(5): 487–525.

Nafiye Y et al. The effect of serum and intrafollicular insulin resistance parameters and homocysteine levels of nonobese, nonhyperandrogenemic polycystic ovary syndrome patients on in vitro fertilization outcome. Fertil Steril. 2010 Apr;93(6):1864-9.

Hart R et al. Definitions, prevalence and symptoms of polycystic ovaries and polycystic ovary syndrome. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2004 Oct;18(5):671-83.

Marsh KA et al. Effect of a low glycemic index compared with a conventional healthy diet on polycystic ovary syndrome. Am J Clin Nutr. 2010 Jul;92(1):83-92.

Mehrabani HH et al. Beneficial effects of a high-protein, low-glycemic-load hypocaloric diet in overweight and obese women with polycystic ovary syndrome: a randomized controlled intervention study. J Am Coll Nutr. 2012 Apr;31(2):117-25.

Jakubowicz D et al. Effects of caloric intake timing on insulin resistance and hyperandrogenism in lean women with polycystic ovary syndrome. Clin Sci (Lond). 2013 Nov;125(9):423-32.

Faghfoori Z et al. Nutritional management in women with polycystic ovary syndrome: A review study. Diabetes Metab Syndr. 2017 Apr 5.

Douglas CC et al. Role of diet in the treatment of polycystic ovary syndrome. Fertil Steril. 2006 Mar;85(3):679-88.

Gower BA et al. Favourable metabolic effects of a eucaloric lower-carbohydrate diet in women with PCOS. Clin Endocrinol (Oxf). 2013 Oct;79(4):550-7.

Moran LJ et al. Dietary composition in restoring reproductive and metabolic physiology in overweight women with polycystic ovary syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2003 Feb;88(2):812-9.

Harrison CL et al. Exercise therapy in polycystic ovary syndrome: a systematic review. Hum Reprod Update. 2011 Mar-Apr;17(2):171-83.

Hutchison SK et al. Effects of exercise on insulin resistance and body composition in overweight and obese women with and without polycystic ovary syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jan;96(1):E48-56.

LEAVE A REPLY