Νέα από το μέτωπο διατροφής και καρκίνου

Όλο και πιο συχνά ή επιστημονική έρευνα παρουσιάζει ευρήματα για την σχέση του καρκίνου και της διατροφής. Ευρήματα που αναφέρονται όχι μόνο σε τι προκαλεί αύξηση της συχνότητας εμφάνισής του αλλά και σε τι μπορεί αν λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Σε μια νέα πρόσφατη ανακοίνωση του American Institute for Cancer Research (AICR) βασισμένη σε ανασκόπηση 99 ερευνών για το καρκίνο ανέδειξε για μια ακόμα φορά το πως η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πρόκληση αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου και ειδικότερα του παχέος εντέρου.

Τα δεδομένα από 29 εκατομμύρια περιστατικά (με το 1/4 περίπου να είναι από περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου) έδειξαν ότι η εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου σχετίζεται τόσο με την διατροφή όσο και το τρόπο ζωής. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι άλλοι σημαντικοί παράγοντες που αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:

  1. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (500 γραμμ κρέας ψητό)
  2. Το αυξημένο σωματικό βάρος ή η παχυσαρκία
  3. Η συχνή σημερινή κατανάλωση αλκοόλ (2 ποτήρια ή και παραπάνω την μέρα)

Παραπέρα όμως η μελέτη έχει προχωρήσει σε διερεύνηση και των παραγόντων που δρουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση της νόσου με κατεξοχήν πρώτα στη λίστα, τα φρούτα τα λαχανικά και τα πλήρη δημητριακά με την συνεισφορά τους σε φυτική ίνα στη διατροφή μας. Ειδικά για τα πλήρη δημητριακά διαμορφώνεται η σύσταση για 3 μερίδες ανά μέρα (περίπου 90 γραμμ).

Παραπέρα θετική επίδραση δείχνει να παρουσιάζει η φυσική δραστηριότητα. Τα άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα δείχνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με τα άτομα που έχουν μικρή ή μηδενική φυσική δραστηριότητα,

Η έρευνα αυτή αποτελεί το ερέθισμα για ένα σαφή επαναπροσανατολισμό στο διατροφικό μοντέλο που ακολουθούν σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι. Έχοντας στο μυαλό τα πρόσφατα ευρήματα της μελέτης PURE (σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ) η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται προσεγγίζει πιο πολύ το Κρητικό μοντέλο διατροφής αυτό που είναι γνωστό σαν Μεσογειακή διατροφή.

Υπάρχουν πολλές μελέτες στο παρελθόν που έχουν δείξει τη θετική προφυλακτική δράση της Μεσογειακής Διατροφής στο καρκίνο. Ακόμα περισσότερα δεδομένα παρουσιάζουν μια θετική δράση σε ένα πλήθος νοσημάτων αλλά πάντα τα κοινά χαρακτηριστικά είναι η αυξημένη πρόσληψη φυτικής ίνας μέσα από την αυξημένη κατανάλωση οσπρίων φρούτων και λαχανικών.

Μια ακόμα παράμετρος που συχνά (ακόμα και οι διαιτολόγοι ) ξεχνάμε είναι ότι η Μεσογειακή Διατροφή δεν τιτλοδοτεί μόνο ένα διατροφικό μοντέλο αλλά ένα συνολικό τρόπο ζωής μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η αυξημένη κίνηση και διατροφή.

Οι τελευταίες μελέτες συνολικά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Αυξημένη φυτική ίνα, αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ποιοτική επιλογή λιπαρών με αυξημένη συμμετοχή των φυτικών λιπαρών και ειδικότερα του ελαιόλαδου, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Πιθανότατα να ζούμε την εποχή της ανακάλυψης (για μια ακόμα φορά) της μεσογειακής διατροφής.

Πηγές:

  • Marialaura Bonaccio, Augusto Di Castelnuovo, George Pounis, Simona Costanzo, Mariarosaria Persichillo, Chiara Cerletti, Maria Benedetta Donati, Giovanni de Gaetano, Licia Iacoviello on behalf of the Moli-sani Study Investigators. High adherence to the Mediterranean diet is associated with cardiovascular protection in higher but not in lower socioeconomic groups: prospective findings from the Moli-sani study. International Journal of Epidemiology, 2017
  • European Society for Medical Oncology (ESMO). “Zoning in on specifics of Mediterranean diet for colorectal health
  • M Filomeno, C Bosetti, E Bidoli, F Levi, D Serraino, M Montella, C La Vecchia, A Tavani. Mediterranean diet and risk of endometrial cancer: a pooled analysis of three italian case-control studies. British Journal of Cancer, 2015; 112 (11): 1816
  • BMJ-British Medical Journal. “Strict Mediterranean Diet Can Help Reduce Deaths From Major Chronic Diseases.”  12 September 2008.
  • American Institute for Cancer Research. “Whole grains decrease colorectal cancer risk, processed meats increase the risk: Report analyzing the global research finds hot dogs and other processed meats increase risk of colorectal cancer, eating more whole grains and being physically active lowers risk.” 7 September 2017.

LEAVE A REPLY