Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι μια πάθηση κατά την οποία επηρεάζεται ο τρόπος που λειτουργούν οι ωοθήκες. Παρά την ονομασία του συνδρόμου, οι ωοθήκες δεν έχουν πολλές κύστεις αλλά έναν μεγάλο αριθμό ωοθυλακίων.

Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα του συνδρόμου συνήθως γίνονται εμφανή προς το τέλος της εφηβείας ή λίγο αργότερα. Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι:
Διαταραχές της εμμηνορρυσίας

Τα χαρακτηριστικά ενός φυσιολογικού κύκλου είναι διάρκεια περιόδου από 3 εώς 7 ημέρες και διάρκεια κύκλου από 22 εώς 35 ημέρες. Οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια, το οποίο συνεπάγεται ακανόνιστη ωορρηξία ή και ανωορρηξία. Αυτός είναι και ο λόγος που γυναίκες με ΣΠΩ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Περίσσεια ανδρογόνων

Τα υψηλά επίπεδα των ανδρικών ορμονών μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή/και το σώμα, αραίωση των μαλλιών, λιπαρό δέρμα και ακμή.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Υπερηχογραφικά παρατηρούνται ωοθήκες με αυξημένες διαστάσεις και πολλαπλά ωοθυλάκια στην περιφέρεια της ωοθήκης, εικόνα που συχνά παρομοιάζεται με μαργαριταρένιο περιδέραιο.

Άν παρουσιάζετε δύο από τα τρία παραπάνω συμπτώματα, πιθανώς να πάσχετε από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αιτιολογία

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη. Συχνά όμως παρατηρείται κληρονομικότητα. Χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο αίμα όπως αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, αυξημένα επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), αυξημένα επίπεδα προλακτίνης (PRL) και χαμηλά επίπεδα δεσμευτικής σφαιρίνης ορμονών του φύλου (SHBG).

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του ΣΠΩ εξαρτάται από τις επιθυμίες της ασθενούς για τεκνοποίηση και την εκάστοτε συμπτωματολογία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων όπως αλλαγή στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους, γυμναστική κ.α) και φαρμακευτική αγωγή.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts