Φωτογραφία: Η Τζιτζιφιά του Σπιτιού μου(Σαγιάδα Θεσπρωτίας)

Το Τζίτζιφο ή αλλιως Ziziphus Jujuba είναι ένα θρεπτικό και γευστικό φρούτο. Είναι ένας καρπός που υπήρχε στη χώρα μας σε πολλά μέρη , αλλά πλέον είναι υπό εξαφάνιση. Όποιος θέλει να το γευτεί (και αν το βρει) μπορεί μόνο δωρεάν, δεν πωλείται στα μανάβικα. Όταν εμείς λέμε ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, οι Ασιάτες λένε το ίδιο για το τζίτζιφο, μιας και είναι και η χώρα προέλευσης τους.

Το τζίτζιφο ωριμάζει το Σεπτέμβρη , είναι ένα καρποφόρο, φυλλοβόλο και έχει δίχρωμο φύλλο και περιέχει κουκούτσι. Αρχικά όταν το δεις είναι στιλπνό , πράσινο και έπειτα ωριμάζει και παίρνει το κόκκινο χρώμα. Αργότερα ζαχαρώνει σαν χουρμάς, και τότε είναι η περίοδος που τα μαζεύουν και τα κάνουν μαρμελάδα , λικέρ ή κρασι.

Θρεπτική Αξία

Το τζίτζιφο είναι ένα φάρμακο (πολλές φορές το βρίσκουμε και σε σιρόπια), επίσης περιέχει αρκετή βιταμίνη C, βοηθάει στο ανοσοποιητικό(αύξηση)και είναι δυναμωτικό για το συκώτι . Ακόμα περιέχει σάκχαρο(όπως όλα τα φρούτα) , Βιταμίνη Α, Β2, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο και σίδηρο. Όπου η βιταμίνη Α είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, είναι η κύρια βιταμίνη της όρασης και είναι λιποδιαλυτή. Ενώ η Β2 ρυθμίζει την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και φυσικά και αυτή βοηθά στον μεταβολισμό.

Έτσι καταλαβαίνουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του καρπού.

Ας δουμε πιο αναλυτικά :

Θρεπτική αξία στα 100γρ
Ενέργεια 79kcal
Υδατάνθρακες 20,23γρ
Λίπη 0,2 γρ
Πρωτείνη 1,2γρ
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α 40μg
Θειαμίνη B1 0,02mg
Ριβοφλαβίνη B2 0,04 mg
Νιασίνη Β3 0,9 mg
Βιταμίνη Β6 0,081 mg
Βιταμίνη C 69 mg
Ασβέστιο 21 mg
Σίδηρος 0,48 mg
Μαγνήσιο 10 mg
Μαγγάνιο 0,084 mg
Φώσφορος 23 mg
Νερό 77,86γρ

Ενώ τα αποξηραμένα, στα 100 γραμμάρια δίνουν 287kcal , 73,6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1,1 γραμμάρια σε λίπος και 3,7 γραμμάρια σε πρωτεΐνη.

Συνταγή για γλυκό Τζίτζιφο

Υλικά:
Τζίτζιφα: ½ κιλο
Νερό: 5 κούπες
Λεμόνι : ένα λεμόνι(χυμό)
Στέβια : ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε (250γρ στέβια)
Μπορώ να προσθέσω μέλι επίσης.

Σημείωση: Η στέβια δεν είναι μέσω συντήρησης, οπότε το γλυκό μας δεν κρατάει για πολλές μέρες!

Εκτέλεση:

• Πλένουμε καλά τα τζίτζιφα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
• Τρυπάμε και αφαιρούμε το κουκούτσι.
• Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό και τη στέβια
• Μόλις πάρουν βράση , ρίχνω τα τζίτζιφα
• Στο τέλος ρίχνω το χυμό λεμονιού
ΠΗΓΕΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ziziphus
https://examine.com/supplements/ziziphus-jujuba/
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1932/1

 

LEAVE A REPLY