Γιατί να πω “ναι” στο PILATES;

Γιατί να πω “ναι” στο PILATES;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο σκοπός του MOOV Fit & Physio μέσω της μεθόδου pilates είναι η αναγέννηση του σώματος αλλά και του πνεύματος μέσα από μία μορφή άσκησης που επικεντρώνεται στο άτομο και στις ιδιαιτερότητες του.

Η αυτογνωσία που επιτυγχάνεται συντελεί στη βελτιστοποίηση της μυϊκής δύναμης, της ελαστικότητας και της αντοχής χωρίς το ρίσκο τραυματισμού. Η ισορροπία στο σώμα & στο νου, που επέρχεται μέσα από την άσκηση με τη μέθοδο pilates είναι ένα χαρακτηριστικό που επιδρά και μέσα στη καθημερινότητα μας βελτιώνοντας μας την ποιότητα ζωής μας.

Η επικέντρωση στη σταθερότητα του κορμού, η σταθεροποίηση του συμπλέγματος της λεκάνης κ των ώμων, η ουδέτερη σταθεροποίηση και τα πατέντα της αναπνοής συντελούν στην αποκατάσταση των φυσιολογικών κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης, ανακουφίζουν από τη συσσωρευμένη τάση και προάγουν την αυτοπεποίθηση. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο κ ευθυγραμμισμένο σώμα που είναι γυμνασμένο, καλλίγραμμο, φαίνεται αναζωογονημένο και ταυτόχρονα ευλύγιστο είτε πρόκειται για ασθενείς σε αποκατάσταση είτε σε αθλητές.

Τα οφέλη από τη μέθοδο Pilates

  • Μακρύτερους κ καλλιγράμμους μυς
  • Σταθερότητα & ενδυνάμωση κορμού
  • Πρόληψη τραυματισμών
  • Ανακούφιση από τον πόνο
  • Καλύτερη στάση σώματος
  • Βελτίωση ισορροπίας & συντονισμού
  • Βελτιστοποίηση αθλητικής απόδοσης
  • Μετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Κιναισθησία μυαλού – σώματος
  • Βελτίωση αυτοπεποίθησης
  • Μείωση του άγχους

Το πιλατες στηρίζεται σε μια σειρά βιομηχανικών αρχών του σώματος άλλα κ αυτογνωσίας της θέσης του σώματος.

Οι πέντε αρχές αναπνοή, τοποθέτηση λεκάνης, θέση θωρακικού κλωβού, σταθεροποίηση ωμοπλατών καθώς κ θέση αυχένα κ κεφαλής συνδυάζονται ταυτόχρονα για να δημιουργηθεί η “έξυπνη άσκηση” που είναι τόσο αποτελεσματική όσο κ ασφαλής. Με αυτή τη φιλοσοφία ο ασκούμενος ή ο ασθενής μεγιστοποιεί τη δεξιότητα του, την επίγνωση στο σώμα του και είναι ικανός να ελέγχει την εκτέλεση της άσκησης με τέτοιον τρόπο που να κερδίζει τα μέγιστα οφέλη.

Ο ρόλος της αναπνοής

Η φυσιολογική αναπνοή συντελεί στην αποτελεσματική οξυγόνωση του αίματος. Υιοθετώντας ήρεμη φυσιολογική αναπνοή κατά την εκτέλεση της άσκησης βοήθα στη χαλάρωση των μυών κ αποφεύγεται η περιττή ένταση, καθώς επίσης βελτιώνει τη συγκέντρωση του μυαλού στην τεχνική της άσκησης. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της αναπνοής είναι η ενεργοποίηση των μυών που σταθεροποιούν τον κορμό που είναι εν τω βάθει, κοντά στη σπονδυλική στήλη (εγκάρσιο κοιλιακό, πολυσχιδής κα ) οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης, της στάσης του σώματος.

Η θέση της λεκάνης

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην σταθεροποίηση της λεκάνης και της οσφυϊκής μοίρας σε ουδέτερη ή σε μικρή οπίσθια κλίση. Στην ύπτια θέση το τρίγωνο που σχηματίζεται από τις πρόσθιες άνω λαγόνιες άκανθες και την ηβική σύμφυση θα πρέπει να είναι παράλληλο με το έδαφος. Αυτή είναι η πιο σταθερή θέση που απορροφά περισσότερο τους κραδασμούς. Ενώ πραγματοποιείται η αναπνοή και ενεργοποιούνται οι κοιλιακοί σε αυτή τη θέση δεν παρουσιάζεται τάση στους εκτείνοντες στην οσφυϊκή μοίρα.

Η θέση του θωρακικού κλωβού

Το κοιλιακό τοίχωμα συνδέεται με τα κατώτερα πλευρά, με αποτέλεσμα οι κοιλιακοί μύες να πρέπει να ενεργοποιηθούν για να διατηρήσουν, έμμεσα τον θώρακα σταθεροποιημένο και ευθυγραμμισμένο. Συχνά τα πλευρά έχουν τη τάση να ανασηκώνονται από την ύπτια θέση, με την εισπνοή και μεταφέροντας τον αέρα τρισδιάστατα στον θώρακα επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση του κορμού.

Η θέση των ωμοπλατών και η σταθεροποίηση τους

Η σταθεροποίηση των ωμοπλατών στον θωρακικό κλωβό είναι τόσο σημαντικό όπως η ενεργοποίηση των κοιλιακών κατά την έναρξη της κάθε άσκησης. Όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται υπάρχει η τάση να υπερλειτουργεί η άνω μοίρα του τραπεζοειδή καθώς και οι παρακείμενοι μύες του αυχένα και της ωμικής ζώνης.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts