Υλικά για μια μερίδα

  • 2 κουταλιές της σούπας καστανό ρύζι ή μπασμάτι (ή βρώμη)
  • 1 1/2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουταλιά σταφίδες ή άλλο μικρό ξερό φρούτο
  • 1 κουταλιά ταχίνι ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη καρύδας
  • Τριμμένοι ξηροί καρποί
  • Κανέλα-ωμό κακάο ή χαρουπόσκονη- εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε το ρύζι να βράσει με το κρυο νερό ανακατεύοντας παρά πολυ καλά με έναν αυγοδάρτη, ώστε να βγάλει το άμυλο του
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 15 λεπτά περίπου
  3. Προσθέτουμε τις σταφίδες και μόλις το νερό έχει σχεδόν εξατμιστεί προσθέτουμε και το ταχίνι
  4. Ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά κατα βούληση
  5. Κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε το γλυκαντικό της αρεσκείας μας και σερβίρουμε
  6. Γαρνίρισμα με τους ξηρούς καρπούς και έξτρα κανέλα ή κάκαο
Σημείωση
Δοκιμάστε να σερβίρετε το “ρυζόγαλο” πάνω σε φρέσκο φρούτο κομμένο σε μικρές μπουκίτσες
Αντί για ρύζι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κινοα, φαγοπυρο, κεχρί, βρώμη, πλιγούρι ακόμα και τραχανά ή μείγμα αυτών
Αντί για ταχίνι δοκιμάστε να παίξετε με φυστικοβουτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου ή άλλων ξηρών καρπών χωρίς ζάχαρη
Η συγκεκριμένη συνταγή επινοήθηκε σαν λύση ανάγκης για γλυκό σε περίοδο νηστείας όταν τελείωσε το φυτικό γάλα
Είναι μια συνταγή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, ενώ είναι φτωχή σε κορεσμένο λίπος
Ο συνδυασμός ξηρών καρπών με δημητριακά αυξάνει την βιολογική αξία της πρωτεΐνης αλληλοσυμπληρώνοντας τα αμινοξέα ενώ η χρήση ξερών φρούτων εκτός από θρεπτικά συστατικά προσθέτει κορεσμό και γλυκιά γεύση χωρίς την ανάγκη να προσθέτουμε έξτρα γλυκαντικές ουσίες

LEAVE A REPLY