Πόσο Υγιεινή είναι η Νηστεία;

Οι περίοδοι νηστείας που ορίζονται απο την χριστιανική εκκλησία συνολικά φτάνουν τις 180 μέρες. Πίο συγκεκριμένα η νηστεία της σαρακοστής φτάνει τις 48 μέρες. Αυτές οι περίοδοι αποχής απο το κρέας τα γαλακτοκομικά και το αυγό συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ήδη αυξημένες τιμές. Εύλογο είναι όμως το ερώτημα πολλών αν κατα την περίοδο της νηστείας ένα οργανισμός προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Η σημαντικότερη μείωση παρατηρείται στην πρόσληψη σιδήρου, του οποίου βασική πηγή αποτελούν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως το κρέας. Προκειμένου να αυξήσουμε το ποσοστό του σιδήρου στη διατροφή μας, καλο θα ήταν να καταναλώνουμε τρόφιμα όπως οι φακές, το σπανάκι, τα κρεμμύδια, η σόγια, τα εμπλουτισμένα αρτοσκευάσματα και τους ξηρούς καρπούς. Αν τα παραπάνω συνοδεύονται με τρόφιμα υψηλά σε βιταμίνη C όπως για παράδειγμα χυμός λεμονιού ή πολύχρωμες πιπεριές ή ακόμα και χυμό απο πορτοκάλι, τότε θα αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης απο το σώμα μας.

Εκτός απο το σίδηρο, κατα της περιόδους νηστείας μειώνεται και η πρόσληψη  ασβεστίου. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να καταναλώνονται παράγωγα του σησαμιού (π.χ. παστέλι και ταχίνι), μαύρο ψωμί, ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα), κραμβοειδή λαχανικά (κυρίως μπρόκολο και λάχανο) αλλά και ξερά φασόλια.

Σημαντικό είναι στα κυρίως γεύματα να γίνονται σωστοί συνδιασμοί τροφών, προκειμένου να καταναλωθούν πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας. Οι φυτικές πρωτείνες είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους μπορούν να γίνουν ισάξιες με τις ζωικές, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Συγκεκριμένα, τα δημητριακά πρέπει να συνδυάζονται με τα όσπρια, για παράδειγμα, φασόλια ή ρεβύθια με ρύζι.

Ενώ λοιπόν η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, δεν είναι λίγοι αυτοί που παχαίνουν εκείνες τις μέρες. Τι θα πρέπει να προσέξουμε λοιπόν;

  • Αποφεύγουμε τα τηγανητά
  • Δεν προσθέτουμε μεγάλη ποσότητα λαδιού στα φαγητά
  • Να καταναλώνουμε τα θαλασσινά που επιτρέπονται μια φορά την εβδομάδα
  • Τρώμε πάντα πρωινό
  • Καταναλώνουμε φρούτα και χυμούς μεταξύ των γευμάτων
  • Έχουμε ποικιλλία τροφών και να μην περιοριζόμαστε μόνο στα αμυλούχα (μακαρόνια και πατάτες)
  • Κάνουμε τουλάχιστον 15 λεπτα περπάτημα την ημέρα

Πώς γίνεται όμως μετά την μεγαλύτερη σε διάρκεια νηστεία του έτους, η ζυγαριά να δείχνει ένα με δύο κιλά παραπάνω;

Αυτό συμβαίνει, λόγο της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων. Ψωμί, κριτσίνια, κουλουράκια, ταχίνι, ξηροί καρποί και διάφορες άλλες λιχουδιές (όπως τα πατατάκια…!) αποτελούν τις κύριες επιλογές όσον νηστεύουν. Αυτά τα νηστίσιμα τρόφιμα, δυστυχώς εκτός από πλούσια γεύση είναι και πολύ πλούσια σε θερμίδες. Προσοχή λοιπόν, γιατί και η νηστεία θέλει…μέτρο!

LEAVE A REPLY