Κεικ αχλαδιού με κολοκύθα, μία παραλλαγή στην ίδια φιλοσοφία του αγαπημένου μας μπανανογλυκού της τούμπας με αχλάδι και μια μυστική πορτοκαλί στρώση από κολοκύθα 🙂

Για το κέικ

  • 1 ½ φλιτζ. αλεύρι ολικής
  • ½ φλιτζ. νιφάδες βρώμης
  • 3 αυγά (χωριστά κρόκοι από ασπράδια)
  • 3 κ.σούπας γιαούρτι
  • 1 κ.σούπας baking powder
  • 1 κ.γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 1 κ.γλυκού γεμάτη κανέλλα
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1/3 φλιτζ. μέλι
  • ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
  • ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι κομμένο σε κυβάκια
  • 65 γρ. αμύγδαλα θρυμματισμένα

για την ενδιάμεση στρώση κολοκύθας

  • 100 γρ. πουρές κολοκύθας
  • 3 κ.σούπας μέλι
  • 2 κ.γλυκού κανέλλα
  • ¼ κ.γλυκού γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γλυκού μπαχάρι
  • ¼ κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γλυκού πιπερόριζα σε σκόνη

για την “καραμέλα”

  • 1/3 φλιτζ. μέλι
  • 40 γρ βούτυρο
  • 1/3 φλιτζ. ταχίνι
  • 1/3 φλιτζ. σησαμελαιο
  • 1 αχλάδι κομμένο σε ομοιόμορφα μισοφέγγαρα

Εκτέλεση:

Το πρώτο βήμα για αυτό το πεντανόστιμο γλυκάκι είναι να χωρίσεις τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μεγάλα καθαρά μπολ. Χρησιμοποίησε το μίξερ ή τον αυγοδάρτη σου για να δημιουργήσεις μία αεράτη μαρέγκα από τα ασπράδια, στην οποία θα προσθέσεις με απαλές κινήσεις το γιαούρτι και θα αφήσεις αυτό το μπολ για λίγο στην άκρη.

Πρόσθεσε το τριμμένο αχλάδι στους κρόκους, και ανάμιξε καλά -κατά προτίμηση με μίξερ- μέχρι να αφρατέψει το μίγμα σου. Πρόσθεσε το απόσταγμα βανίλιας και ανάμιξε ξανά.

Στο μίγμα με το αχλάδι θα αρχίσεις τώρα σταδιακά να προσθέτεις μικρές ποσότητες από τα στερεά σου υλικά (αλεύρι, βρώμη, baking powder, κανέλλα) και από το μίγμα της μαρέγκας αναμιγνύοντας απαλά με μία σπάτουλα. Μόλις αποκτήσεις ένα σχετικά ομοιογενές μίγμα έρχεται η ώρα για το μέλι, το αλάτι, τα αμύγδαλα και το αχλάδι σε κυβάκια. Ανάμιξε ξανά και η ζύμη για το κέικ είναι έτοιμη!

Για την κρέμα κολοκύθας, τοποθέτησε τον πουρέ να βράσει σε μία μικρή κατσαρόλα -χαμηλή φωτιά- έως να εξατμιστεί το περισσότερο νερό και να παραμείνει μια πηχτή κρέμα. Πρόσθεσε το μέλι και τα μπαχαρικά και άφησε το μίγμα σου σε χαμηλή φωτιά για λίγο ακόμα μέχρι να αποκτήσεις μια δεμένη έντονη πορτοκαλί κρέμα.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθέτησε σε χαμηλή φωτιά το ταχίνι, το μέλι και το σησαμέλαιο ωστε να αρχίσουν να ζεσταίνονται και να ρευστοποιούνται. Πρόσθεσε το βούτυρο σε κομμάτια και ανάμιξε καλά μέχρι αυτό να λιώσει και να δέσει η “καραμέλα” σου. Θα αποκτήσεις ένα σχετικά πηκτό μίγμα με καφετί χρώμα.

Σε μία παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ 12 cm * 28 cm καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη, απόχυσε το μίγμα με το ταχίνι και το μέλι ωστε να καλύψει τον πάτο, και από πάνω τοποθέτησε τα μισοφέγγαρα από το αχλάδι.  Ήρθε η ώρα να προσθέσεις τη μισή ζύμη του κέικ, ωστε να καλύψει όλο τον πάτο και στη συνέχεια την κρέμα της κολοκύθας. Τελευταία έρχεται η υπόλοιπη ζύμη του κέικ να καλύψει και να γεμίσει τη φόρμα.

Ψήνεις στους 175 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Πριν ξεφουρνίσεις, έλεγξε με ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ αν έχει ψηθεί σωστά. Λόγω αχλαδιού και κολοκύθας είναι αναμενόμενο να έχει περισσότερη υγρασία από ένα συνηθισμένο κέικ, γι αυτό και μπορείς να παρατείνεις λίγο το ψήσιμο εάν το προτιμάς.

Αφού κρυώσει λίγο, αναποδογυρίζεις το κέικ σε μία πιατέλα, πασπαλίζεις με κανέλλα και σερβίρεις!

Τι προσφέρεις στο κορμάκι:

Διατροφική ανάλυση Ανά 100 g
Ενέργεια 210 Kcal
Ολικά λιπαρά 10 g
Κορεσμένα 2,5 g
Τρανς 0 g
Χοληστερόλη 30 mg
Νάτριο 15 mg
Ολικοί υδατάνθρακες 29 g
Διαιτητικές ίνες 4 g
Απλά σάκχαρα 15 g
Πρωτείνες 5 g
Ένα απολαυστικό και χορταστικό γλυκάκι, ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ και με ικανοποιητική ποσότητα διαιτητικών ινών!

Μάθε τα πάντα για την διατροφική αξία της κολοκύθας εδώ

LEAVE A REPLY