Δηλητηρίαση απο σαλμονέλα

Δηλητηρίαση απο σαλμονέλα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση είναι το αποτέλεσμα κατανάλωσης τροφής που περιέχει μεγάλο αριθμό βακτηρίων.

Τα βακτήρια, όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, χρειάζονται τροφή για να διατηρηθούν στην ζωή. Προτιμούν λοιπόν να αναπτύσσονται στο γάλα και στα προϊόντα του γάλακτος, στα αυγά, στο κρέας, στο ψάρι και στα οστρακοειδή.

Μολυσμένο νερό και φαγητό ή και μολυσμένα χέρια από τα συγκεκριμένα βακτήρια όταν βρεθούν σε καταλληλες συνθήκες και αριθμό, μπορούν να προκαλέσουν ή και να μεταδώσουν απο άνθρωπο σε άνθρωπο, την τροφική δηλητηρίαση ή τη γνωστή σε όλους μας γαστρεντερίτιδα.

Η σαλμονέλλα είναι μια ομάδα μικροβίων/ βακτηρίων (υπάρχουν διάφοροι τύποι μικροβίων σαλμονέλλων) που αποτελεί ένα βασικό αίτιο πρόκλησης τροφικών δηλητηριάσεων.

Τα πλέον ευπαθή τρόφιμα είναι το ωμό κρέας (συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών) το ωμό ή μη καλομαγειρεμένο αυγό και το μη παστεριωμένο γάλα.

Ευτυχώς, η σαλμονέλα καταστρέφεται με το καλό μαγείρεμα των τροφίμων.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από σαλμονέλλα εκδηλώνονται εντός των 16 έως 48 ωρών που ακολουθούν την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και μπορεί να διαρκέσουν από 2 έως 7 ημέρες. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, πυρετός, έμετοι, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή, γιατί το αμυντικό τους σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με τους ενήλικες και επίσης η υγιεινή τους είναι φτωχότερη.

Τρόποι προφύλαξης των παιδιών που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου είναι:

  • τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, δηλ. το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή της πάνας και πριν τα γεύματα
  • αποφύγετε την κατανάλωση γάλακτος που δεν έχει παστεριωθεί, και τροφών που πιθανώς είναι μολυσμένες ( βλ. ανακοίνωση εοφ για προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων βρεφικού γάλακτος )
  • αποφύγετε την άσκοπη χορήγηση φαρμάκων, κυρίως αντιβιοτικών
  • πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο νερό και ξύδι
  • καλή ψύξη και καλό πλύσιμο των κρεάτων

Επικοινωνήστε άμεσα με τον Παιδίατρό σας αν…

  • το παιδί σας παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας και πυρετού ή ακατάσχετους εμετούς και έντονο κοιλιακό αλγος.
  • τα κόπρανα του παιδιού σας έχουν βλέννη ή αίμα.
  • το παιδί σας φαίνεται αφυδατωμένο (στεγνά χείλη και γλώσσα, ωχρό ξηρό δέρμα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, αδιαφορία μειωμένη ενεργητικότητα, μειωμένη ούρηση).

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts