Μιχάλης Π. Σκουρτης

Μιχάλης Π. Σκουρτης

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

 

Διπλωματούχος Ιστορικός του Ελληνικού Πολιτισμού και Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Γεννημένος το 1971 με καταγωγή από το Χιλιομόδι Κορινθίας. Είναι παντρεμένος με δυο παιδιά και διαμένει μόνιμα στο Άργος Αργολίδας.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με τη συντήρηση, την αγιογραφία, το ψηφιδωτό και την εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με θεματικές εισηγήσεις που αφορούν στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις τέχνες και την ενσωμάτωσή τους στην εκπαίδευση (ενδεικτικά αναφέρονται α. Συμμετοχή στο ISPRS Commission V Symposium of CIPA[1], β. 2ο και 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ΙΕΠ[2] : Τέχνη & Εκπαίδευση), γ. Εισήγηση στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Ι.Α.Κ.Ε[3]: «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η παιδεία και ο πολιτισμός ως πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης».

Έχει σχεδιάσει και οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το Υπουργείο Πολιτισμού, που αφορούσαν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, στο αρχαιολογικό μουσείο Άργους και στην πόλη του Άργους. Ενδεικτικά αναφέρονται: α. Ένα Αγγείο – Μια ιστορία (γνωριμία με την αρχαία ελληνική κεραμική), β. Μνημείο_Μνήμης_Πράξη (δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς), γ. Από την ανασκαφή στην έκθεση (η πορεία των αρχαιολογικών ευρημάτων από την ανακάλυψή τους μέχρι και την έκθεσή τους), δ. Από το μύθο στην ιστορία (ιστορική περιήγηση με πολιτισμικές, κοινωνικές, οικονομικές, τεχνολογικές και αρχιτεκτονικές προεκτάσεις), ε. Η αθέατη πλευρά του μουσείου (φύλαξη, αποθήκευση, συντήρηση, μελέτη ευρημάτων), στ. Μπορώ και γράφω (η ιστορία της ελληνικής γραφής). Επίσης έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για οργανισμούς και χώρους δημιουργικής απασχόλησης, με ενδεικτική θεματολογία: α. Πέτρα-Τανάλια-Μολύβι-Χαρτί (εργαστήρι δημιουργίας ψηφιδωτού), β. Μικροί αρχαιολόγοι (ανακαλύψεις με ιστορικές και μυθολογικές προεκτάσεις).

Επιδίωξη όλων των δράσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί είναι να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη του κάθε παιδιού, και παράλληλα να τονώσει την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό.

Έχει εργαστεί ως συντηρητής στο Άγιο Όρος, στο Υπουργείο Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Αργολίδα) και σε ιδιωτικές εταιρείες. Έχει εκπονήσει μελέτες συντήρησης για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει πολύ καλή γνώση σχεδίου, ψηφιδωτού, χρυσώματος, αγιογραφίας και εκμαγείων, καθώς και γραφιστικών και σχεδιαστικών προγραμμάτων Η/Υ.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλέφωνο:6944517452,

e-mail: mmskourtis@yahoo.gr

[1] (The ICOMOS & ISPRS Committee for Documentation of Cultural Heritage)

[2] Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) – Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) – Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

[3] Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts