Η κατάλληλη διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Η κατάλληλη διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την διατροφή σας κατά της διάρκεια της κύησης όταν σας έχει εμφανιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης.

Ο διαβήτης κύησης ενδεχομένως να εμφανιστεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μπορεί να προϋπάρχει μια ήπια μη διαγνωσμένη περίπτωση διαβήτη που χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί την ινσουλίνη αλλάζει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που “σπάει” τα τρόφιμα που τρώτε σε γλυκόζη. Στη συνέχεια, η γλυκόζη χρησιμοποιείται για ενέργεια.

Φυσικά, θα είστε πιο ανθεκτική στην ινσουλίνη όταν είστε έγκυος για να παρέχετε στο μωρό σας περισσότερη γλυκόζη. Σε ορισμένες γυναίκες, η διαδικασία δεν γίνεται με φυσιολογικό τρόπο ως αποτέλεσμα το σώμα σας σταματά να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη ή δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να σας δώσει τη γλυκόζη που χρειάζεστε. Όταν συμβεί αυτό, θα έχετε υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό προκαλεί διαβήτη κύησης.

Αν έχετε διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη κύησης ή είστε περίεργοι για το τι θα συμβεί εάν διαγνωστεί με αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Τι τρόφιμα προτείνονται να τρώτε;

  • Τρώτε πρωτεΐνη (π.χ κρέας, κοτόπουλο, αυγό, τυρί) με κάθε γεύμα.
  • Συμπεριλάβετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, περίπου 5 μερίδες ημερησίως.
  • Το 30% ή λιγότερο της διατροφής σας πρέπει να αποτελείται από λίπος.
  • Περιορίστε ή αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.
  • Προτιμήστε φρέσκα φρούτα.
  • Καταναλώστε λαχανικά ωμά, ψητά ή στον ατμό.
  • Προτιμήστε τροφές με δημητριακά ολικής άλεσης , καφέ ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Φρέσκα ψάρια αντί για παστά

Εάν έχετε διαβήτη κύησης, η διατήρηση μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας χωρίς να χρειάζεστε φάρμακα.

Μόλις διαγνωστείτε με διαβήτη κύησης απευθυνθείτε σε ένα διαιτολόγο – διατροφολόγο βοηθώντας να σχεδιάσετε τα γεύματά σας και να καταλήξετε σε ένα σχέδιο διατροφής που θα σας κρατήσει υγιές εσάς και το μωρό σας.

Μπορώ να φάω φρούτα;

Μπορείτε να φάτε φρούτα εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει απλά να παρακολουθείτε τη ποσότητα που καταναλώνετε διότι μερικά φρούτα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σημαντικά. Ρωτήστε τον διαιτολόγο σας για να μετρήσετε τους υδατάνθρακες και να βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε / περιορίσετε;

Θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λευκό ψωμί, και γενικά οτιδήποτε έχει πολύ ζάχαρη.

Θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρχει στη διατροφή σας:

  • γρήγορο / έτοιμο φαγητό
  • αλκοολούχα ποτά, τα οποία θα πρέπει να αποφύγετε ούτως ή άλλως εάν είστε έγκυος
  • διάφορα αρτοσκευάσματα και γλυκά, όπως muffins, ντόνατς, σφολιατοειδή, μπισκότα ή κέικ
  • Τηγανιτά φαγητά
  • ζαχαρούχα ποτά, όπως σόδα, χυμό με ζάχαρη και γλυκά ποτά
  • περιορίστε τα αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτα
  • περιορίστε τα λίπη και επιλέξτε ελαιόλαδο
  • το αλκοόλ απαγορεύεται

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να είναι επικίνδυνος τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Η επιπλέον γλυκόζη στο σώμα σας μπορεί να αυξήσει το βάρος του μωρού σας.

Ένα μεγαλύτερο μωρό ενέχει κινδύνους γιατί:

  • Η μακροσωμία μπορεί να κάνει δύσκολο για το βρέφος να περάσει μέσα από τη λεκάνη (δυστοκία ώμων)
  • Τραυματισμός του εμβρύου κατά τον τοκετό
  • Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας του νεογνού
  • Πολυυδράμνιο
  • Μεταβολικές επιπλοκές του νεογνού (υπογλυκαιμία, ίκτερος, υπασβεστιαιμία, πολυερυθραιμία)
  • Υπέρταση κυήσεως της μητέρας
  • Τραυματισμός της μητέρας κατά τον τοκετό
  • Προεκλαμψία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο διαβήτης κύησης εξαφανίζεται μετά τη γέννηση του μωρού σας. Αλλά αν είχατε διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη, θα συνεχίσετε να ζείτε με αυτόν. Έχοντας διαβήτη κύησης σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη αργότερα στη ζωή. Τόσο εσείς όσο και το μωρό σας θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για τον διαβήτη μετά τη γέννηση.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης;

Η θεραπεία για διαβήτη κύησης εξαρτάται από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Σε πολλές περιπτώσεις, ο διαβήτης κύησης μπορεί να αντιμετωπιστεί με δίαιτα και άσκηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να παίρνετε φάρμακα όπως  ινσουλίνη για να μειώσετε το σάκχαρό σας στο αίμα.

Άλλα βήματα για μια υγιή εγκυμοσύνη

 Εκτός από τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη:

Ασκήσου τακτικά. Στόχος για τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα. Μην φοβάστε να συμπεριλάβετε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ενώ είστε έγκυος, θυμηθείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε νέες ασκήσεις. Η τακτική άσκηση θα βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.

Φάτε κάθε δύο – τρείς ώρες. Για να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ποτέ μην παραλείπετε τα γεύματα και προσπαθείτε να φάτε ένα υγιεινό σνακ ή γεύμα κάθε δύο ώρες. Η παραβίαση των γευμάτων μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και να δυσκολέψει την επανάκτηση του ελέγχου.

Θυμηθείτε: Εάν είστε διαγνωσμένοι με διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνωρίζετε ότι με τη σωστή διατροφή και άσκηση, μπορείτε να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη!

Βιβλιογραφία:

DeSisto, C. L., Kim, S. Y., & Sharma, A. J. (2014, June 19). Prevalence estimate of gestational diabetes mellitus in the United States, pregnancy risk assessment monitoring system (PRAMS), 2007-2010.

Dolatkhah, N., Hajifaraji, M., Abbasalizadeh, F., Aghamohammadzadeh, N., Mehrabi, Y., & Abbasi, M. M. (2015, November 25). Is there a value for probiotic supplements in gestational diabetes mellitus? A randomized clinical trial. Journal of Health, Population and Nutrition, 33(25).

Gestational diabetes. (2013, September). The American Congress of Obstetricians and gynecologists.

How to treat gestational diabetes. (2014, April 29). ADA.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts