Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για νέες θεραπείες του διαβήτη

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για νέες θεραπείες του διαβήτη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αυτή η χρονιά είναι η καλύτερη στα ερευνητικά δεδομένα στην έρευνα για τον διαβήτη. Στο παρελθόν, είχαν μόνο μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την εξεύρεση θεραπείας για ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Τώρα έχουν πολλές δυνατότητες που σχετίζονται με τη θεραπεία, και ακόμη και την πρόληψη, τόσο για τον διαβήτη τύπου 1 όσο και για τον τύπο 2.

Προηγουμένως, η έρευνα προς μια θεραπεία επικεντρώθηκε στη μεταμόσχευση των κυττάρων στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη, κύτταρα νησίδων ή τμήματα του παγκρέατος. Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ενεργοποιείται και καταστρέφει αυτά τα κύτταρα των νησιδίων. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει την απαραίτητη ινσουλίνη για να συνοδεύσει τη γλυκόζη από τα τρόφιμα που τρώμε όποτε χρειάζεται – στα κύτταρα των μυών του σώματος και άλλων οργάνων. Εστιάζουμε τώρα στους τρόπους κατανόησης αυτής της ανοσολογικής επίθεσης για να βρούμε ασφαλείς τρόπους για να την αποκλείσουμε. Υπάρχουν αρκετές συνεχιζόμενες μελέτες που χρησιμοποιούν τις γνώσεις μας για την ανοσολογία για να προσπαθήσουμε να παρέμβουμε και να αποτρέψουμε τον διαβήτη τύπου 1.

Μια άλλη σημαντική προσπάθεια αφορά την αναγέννηση των κυττάρων νησίδων – για την παραγωγή και πάλι ινσουλίνης – είτε μέσω της χρήσης βλαστοκυττάρων, εμβρυϊκών ή ενηλίκων, είτε με άλλους τρόπους σχεδίασης αυτών των κυττάρων. Είναι αισιόδοξοι ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με διαβήτη τύπου 1 εξακολουθούν να έχουν κύτταρα νησιδίων που έχουν επιζήσει και μπορούν να αναγεννηθούν. Αυτή η αισιοδοξία έχει τεθεί από τα ευρήματα ότι πολλοί ασθενείς τύπου 1 διαβήτη μπορεί να εξακολουθούν να έχουν νησίδια που έχουν διατηρήσει τη λειτουργία τους ώστε να εκκρίνουν ινσουλίνη. Μια πρόσφατη μελέτη του Joslin για άτομα που έχουν ζήσει πάνω από 50 χρόνια με διαβήτη τύπου 1 έδειξε ότι ακόμη και μερικοί από αυτούς τους ασθενείς μπορούν ακόμα να εκκρίνουν ινσουλίνη.

Η προσοχή τους στρέφεται επίσης στις αιτίες του διαβήτη τύπου 2. Η κύρια θεωρία περιλαμβάνει τη φλεγμονή. Οι ερευνητές του Joslin έχουν επιδιώξει αυτή την ιδέα από το βασικό επίπεδο της επιστήμης, με αποτέλεσμα την πολυκεντρική κλινική δοκιμή των ανθρώπων που λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να διαπιστωθεί αν αυτά τα φάρμακα θα μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι ερευνητές του διαβήτη εργάζονται για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κυτταρικές νησίδες δυσλειτουργούν στον διαβήτη τύπου 2. Ποια είναι η γενετική βάση για αυτό; Γιατί τα νησίδια σε μερικούς ανθρώπους μπορούν να εξισορροπούν τη κατάσταση παράγοντας όλο και περισσότερη ινσουλίνη για πολλά χρόνια χωρίς να δημιουργεί διαβήτη, ενώ άλλοι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την αυξημένη ζήτηση; Στόχος τους είναι να βελτιώσουν τον μηχανισμό αντιστάθμισης για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και οι ερευνητές του Joslin εξετάζουν τώρα κλινικά τους τρόπους για να το κάνουν αυτό.

Πρόοδος στην πρόληψη των επιπλοκών

Υπήρξαν επίσης σημαντικές ανακαλύψεις στην κατανόηση και πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη. Η χρόνια παραγωγή υψηλών επιπέδων γλυκόζης μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οπτικά νεύρα, τα νεφρά και άλλα όργανα σε όλο το σώμα.

Η έρευνα που έχει επιδιώξει επί 25 χρόνια ο G.King, για παράδειγμα, οδήγησε στην ανάπτυξη ενός πιθανού νέου φαρμάκου. Το νέο φάρμακο, που ονομάζεται ruboxistaurin (RBX), μειώνει την εμφάνιση μέτριας απώλειας όρασης λόγω του διαβήτη και επίσης φαίνεται πολλά υποσχόμενο για τη θεραπεία της διαβητικής νεφρικής νόσου και πιθανώς των καρδιακών παθήσεων. Αυτό το φάρμακο εξελίχθηκε από μια ανακάλυψη: οι επιστήμονες του Joslin αποκάλυψαν ένα σημαντικό μονοπάτι σηματοδότησης στο μοριακό επίπεδο με το οποίο οι υψηλές ποσότητες γλυκόζης καταστρέφουν αιμοφόρα αγγεία. Το RBX μπλοκάρει μια μορφή ενζύμου, όπως ανακαλύφθηκε από την ομάδα του Jolsin, που ενεργοποιείται στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, τα νεφρά και την καρδιά.

Ο διαβήτης επηρεάζει τόσα πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ερευνητής G.King, “για να βρούμε λύσεις, πρέπει να συγκεντρώσουμε διάφορους τύπους εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε τα προβλήματα να μπορούν να επιτεθούν από διάφορες οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια σημαντική επιπλοκή του διαβήτη που πρέπει να αντιμετωπιστεί από διάφορες οπτικές γωνίες. Οι ερευνητές της γενετικής επικεντρώνονται στις γενετικές αλλαγές των ατόμων με διαβήτη που τα καθιστούν ευάλωτα σε καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια. Άλλοι επιστήμονες επικεντρώνονται στην επίδραση της ινσουλίνης στα αιμοφόρα αγγεία και πώς αυτό σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τέλος, οι ερευνητές που ειδικεύονται στο μεταβολισμό μελετούν τη σημασία της άσκησης για τη βελτίωση της χρήσης γλυκόζης μέσω του σώματος, η οποία μπορεί επίσης να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.”

Οι ερευνητές για τον διαβήτη κάνουν μεγάλη πρόοδο στην κατανόηση της βασικής επιστήμης του διαβήτη. Πολλά ευρήματα έχουν ήδη προχωρήσει στο δρόμο για νέες θεραπείες. Για κάθε νέα στρατηγική που θα πετύχει, το όφελος για εκατομμύρια ανθρώπους θα είναι τεράστιο.

Πηγή: Joslin Diabetes Center

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts