Φέτος τις γιορτές κάντο όπως η διαιτολόγος σου!

Φέτος τις γιορτές κάντο όπως η διαιτολόγος σου!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Kαι καθώς πλησιάζουν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων και τα μελομακάρονα δίνουν και παίρνουν, ολοένα και περισσότερος κόσμος εκφράζει την ανησυχία του για τη διατήρηση του βάρους τους κατά τη διάρκεια των εορτών. Στις φετινές γιορτές ακολουθήστε τις συμβουλές του διαιτολόγου σας και κερδίστε το παιχνίδι!

  1. Προγραμματισμός και πάλι προγραμματισμός! Όσο δύσκολο και αν ακούγεται ο μόνος τρόπος για να κάνει καύσεις ο οργανισμός είναι τα συχνά και μικρά γεύματα στις συνηθισμένες ώρες που τα καταναλώνουμε κάθε μέρα! Συνεπώς, προσπαθούμε να κρατήσουμε τη ρουτίνα του φαγητού μας. (Ένα ακόμα χρήσιμο tip είναι πριν ξεκινήσουμε να γευματίζουμε, να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να καταλάβει γιατί τρώμε ώστε να καταλάβουμε την ποσότητα του γεύματος).
  2. Δοκιμάζουμε με μέτρο! Διακοπές είναι, δεν πρέπει να στερούμαστε, οφείλουμε όμως να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να μην ξεφεύγουμε. Γιατί όχι; Μπορούμε να δοκιμάσουμε από όλα τα εδέσματα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Πως; Πρωτού αρχίσουμε να τσιμπάμε δεξιά και αριστερά, φτιάχνουμε ένα πιάτο, αφού τοποθετήσουμε πρώτα τη σαλάτα στο μισό του πιάτου μας, προσθέτουμε σε μικρές ποσότητες από όλους τους πειρασμούς που θα καταναλώσουμε.
  3. Δεν ξεχνάμε να τρώμε φρούτα! Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, καλύτερα να φάμε πρώτα ένα φρούτο και έπειτα να φάμε ένα γλυκό. Γιατί; Γιατί θα έχει εκλάβει ο οργανισμός μας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρει το φρούτο και έπειτα θα έχει έρθει εντολή στον εγκέφαλο ότι έχουμε φάει ώστε να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα γλυκού. Επίσης, τα φρούτα όπως και τα λαχανικά λειτουργούν με προστατευτική δράση κατά τη διάρκεια κατανάλωσης τροφών έντονα λιπαρών με κορεσμένα λίπη.
  4. Προσοχή στο αλκοολ! Η χώρα μας φημίζεται για τις υπέροχες ποικιλίες κρασιού, γιατί να μην γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα με ένα, άντε δύο ποτηράκια κρασί στο εορταστικό τραπέζι! Δεν ξεφεύγουμε με το αλκοόλ, διότι έχει αρκετές θερμίδες, πόσο μάλλον άλλα αλκοολούχα ποτά. Και προσπαθούμε να οριοθετήσουμε την κατανάλωση αλκοόλ μόνο τις ημέρες των εορτών. Μέτρον άριστον, το έλεγαν και οι αρχαίοι!
  5. Δεν ξεχνάμε το νερό! Πολλές φορές, όντας αφυδατωμένοι από το αλκοόλ των προηγούμενων ημερών, ξεχνώντας άλλοτε να πιούμε νερό, αισθανόμαστε ότι πεινάμε αλλά στην πραγματικότητα διψάμε. Συνεπώς, προσπαθούμε να ενυδατώνουμε όσο περισσότερο γίνεται τον οργανισμό μας με νερό!

Για όσους μαγειρεύουν:

  • Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο αγνά υλικά από τη φύση, η μεσογειακή διατροφή το επιτάσσει.
  • Αποφεύγουμε το τηγάνι και προσπαθούμε να περιοριστούμε στην κατσαρόλα και στο φούρνο.
  • Αντί για βούτυρο χρησιμοποιούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο και πάντα το προσθέτουμε στο τέλος της διαδικασίας προετοιμασίας του φαγητού ώστε να είναι φρέσκο.
  • Αποφεύγουμε τα έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα, τι πιο όμορφο από το να χρησιμοποιήσουμε παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων μας αυτές τις εορτές και να αναβιώσουμε ήθη και έθιμα των προγόνων μας!
  • Συνοδεύουμε τα γεύματα μας πάντα λαχανικά είτε βραστά είτε ωμά, είτε ψημένα.
  • Αντί για γλυκά, προσφέρουμε εξαιρετικά φρούτα εποχής σε περίτεχνα σχέδια και σχήματα. Οι καλεσμένοι μας θα εντυπωσιαστούν.

Καλά χριστούγεννα και με το καλό το 2018! Να μην ξεχνάτε να σας αγαπάτε και να προσέχετε την υγεία σας! Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts