Θερμίδες αυτές οι άγνωστες

Θερμίδες αυτές οι άγνωστες

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ψάχνοντας τρόπους να χάσει κανείς βάρος ελέγχοντας τις θερμίδες της τροφής του αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στην απόλυτη και θεμελιώδη αρχή του σύμπαντος:

“Η ενέργεια διατηρείται”.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι για να μειωθεί η αποθηκευμένη ενέργεια στο σώμα μας, δηλαδή το λίπος, πρέπει να προσλάβουμε λιγότερη ενέργεια από την τροφή, από αυτή που δαπανάμε.

Που όμως βρίσκεται κρυμμένη η ενέργεια;

Στην πραγματικότητα όλα τα τρόφιμα και τα ποτά, εκτός από το νερό, έχουν ενέργεια, δηλαδή θερμίδες και για την ακρίβεια χιλιοθερμίδες. Ναι όλες! Κάποιες φορές πρακτικά αμελητέες, κάποιες φορές όχι.

Επίσης, πολλές φορές όντως ορισμένες τροφές μπορεί να είναι «βόμβες» θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την διατήρηση της καλής υγείας, αλλά παράλληλα να είναι πλούσιες σε θερμίδες, όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο ή οι ξηροί καρποί. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι άμα μια «υπερτροφή» καταναλωθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα, δεν θα μας επιβαρύνει, ούτε ότι αν η υπόλοιπη διατροφή μας δεν είναι προσεγμένη θα την «ισοφαρίσει».

Επιπλέον, το «σπιτικό» δεν είναι πάντα πιο υγιεινό από το αντίστοιχο του εμπορίου, ούτε ένα γλυκό «ολικής» ή «χωρίς γλουτένη» ή «νηστίσιμο» ή «μόνο με μέλι, καστανή ζάχαρη κτλ» δεν σημαίνει ότι δεν ανεβάζει το σάκχαρο ή ότι δεν παχαίνει.

Ακόμα, πολλά τρόφιμα μπορεί να υπάρχουν και σε πιο «ελαφριά» εκδοχή από τα κλασσικά και να έχουν λιγότερες θερμίδες ή άλλες λειτουργικές ιδιότητες, όταν καταναλώνονται στην σωστή μερίδα. Αυτό βοηθάει, στο να τα «χωρέσουμε» σε μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να βγάλουμε άλλες θρεπτικές τροφές από το διαιτολόγιο μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Επιλέγοντας για παράδειγμα τροφές με λιγότερη ζάχαρη ή με γλυκαντικά, μπορούμε να εξοικονομήσουμε κενές θερμίδες, παίρνοντας όλη την γεύση που επιθυμούμε. Άλλες φορές, σνακ με μειωμένα λιπαρά μπορούν να μας βοηθήσουν να ισορροπήσουμε την διατροφή μας, χωρίς να αναγκαστούμε να αφαιρέσουμε καλά λιπαρά από ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, ενώ τροφές φυσικά πλούσιες ή εμπλουτισμένες με φυτικές ίνες ή άλλες βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στο να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτές με λιγότερη τροφή, άρα και με λιγότερες θερμίδες, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, κάποιες φορές η «ετικέτα» “light” ή το «βάπτισμα» «υγιεινό» μπορεί να οδηγήσει σε άρση των αναστολών και του μέτρου και να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Κάποιες φορές μάλιστα η μειωμένη απόλαυση που υποκειμενικά ή αντικειμενικά προσφέρουν, μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιθυμία για την αυθεντική εκδοχή τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπου χάνεται το μέτρο, καταλήγουμε με παραπάνω θερμίδες και πιθανώς με λιγότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Φυσικά κανείς δεν θέλει να μετράει θερμίδες και μπούκες! Ο ρόλος του διαιτολόγου δεν είναι αυτός και η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο η ισορροπημένη θερμιδικά!
Σε μια ισορροπημένη διατροφή όλα έχουν την θέση τους, στην σωστή ποσότητα, συχνότητα και την κατάλληλη στιγμή. Μαθαίνοντας να συνδυάζουμε αρμονικά τις τροφές και να ακούμε το σώμα μας, μπορούμε να ικανοποιούμε τόσο τις γευστικές, όσο τις θρεπτικές μας ανάγκες καθημερινά, χωρίς πείνα ή στέρηση, απολαμβάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts