Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμιση

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμιση

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

 

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση (ΓΟΠ), είναι μια νόσος που ταλαιπωρεί αρκετές χιλιάδες ανθρώπους ανα τον κόσμο. Στην συγκεκριμένη νόσο, η βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου γίνεται δυσλειτουργική με αποτέλεσμα την διέλευση του περιεχομένου του στόμαχου προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πρόβλημα δημιουργείτε, καθώς τα όξινα υγρά του στομάχου , αλλοιώνουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, δημιουργώντας αίσθημα καύσου. Η ΓΟΠ εμφανίζεται κυρίως σε αγχώδη άτομα, σε άτομα που δεν διατρέφονται σωστά, σε παχύσαρκους αλλά και σε εγκύους.

Τα συμπτώματά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν εκτός απο το αίσθημα καύσου, πόνο στο λαιμό ή το στήθος, και ρέψιμο. Η εμφάνισή της μπορεί να συνδεθεί με την υπερκατανάλωση τροφής για μακρό χρονικό διάστημα, την ποιότητα της τροφής (ρόλο φαίνεται να έχουν τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα), αλλά και με την κατανάλωση αλκοόλ. Αντίστοιχα συμπτώματα, μπορεί να προκύψουν και απο φλεγμονή ή μόλυνση του οισοφάγου ή και απο δυσλειτουργία του στομαχιού.

Οι διατροφικές αλλαγές αλλά και η φαρμακευτική αγωγή φαίνεται να βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση, αλλά δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει, καθώς η επανεμφάνισή της ΓΟΠ είναι σύνηθες φαινόμενο.

Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές προκειμένου να ανακουφιστείτε απο την δυσάρεστη αίσθηση, αλλά εφόσον εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, συστήνεται η επίσκεψη σε ειδικευμένο γιατρό για να διαγνώσει ή να εκτιμήσει την έκταση της βλάβης.

  • Κάνετε μικρά – συχνά γεύματα. Γενικά, αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής.
  • Μην ξαπλώνετε μετά την κατανάλωση τροφής, αφήστε να παρέλθουν τουλάχιστον 2 ώρες. Εάν είναι αναγκαίο, χρησιμοποιήστε δύο μαξιλάρια έτσι ώστε το σώμα σαν να βρίσκετε σε όρθια κλίση. Και επειδή συχνά τα μαξιλάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας μετακινούνται ή επιβαρύνουν τον αυχένα, η καλύτερη λύση βέβαια, όσο και αν μοιάζει αστείο είναι να τοποθετήσετε 1-2 τούβλα ή και χοντρά βιβλία κάτω από το στρώμα προκειμένου να δημιουργήσετε κλίση.
  • Αποφύγετε τις όξινες τροφές και γενικά όσα τρόφιμα έχετε παρατηρήσει ότι σας προκαλούν δυσπεψία. Μην ξεχνάτε οτι συχνά ο καλύτερος γιατρός του εαυτού μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι.
  • Μην καταναλώνετε υγρά (π.χ. νερό) συνοδεία τροφής. Προσπαθήστε να πίνετε 40 λεπτά πριν ή/και 40 λεπτά μετά το γεύμα.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και αεριούχων ποτών.
  • Περιορίστε το κάπνισμα ή διακόψτε το αν είναι δυνατόν.
  • Μειώστε το στρες στο όριο του δυνατού. Το καθημερινό περπάτημα ή το κολύμπι θα σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε μετά απο μια απαιτητική μέρα.
  • Αποφύγετε τα ρούχα που είναι στενά στην κοιλιακή χώρα. Δοκιμάστε να φοράτε το παντελόνι σας χωρίς ζώνη και οι γυναίκες αποφύγετε τα καλσόν.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts