Τι πρέπει να γνωριζουμε για το μανταρίνι;

Τι πρέπει να γνωριζουμε για το μανταρίνι;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το μανταρίνι αποτελεί τον καρπό της μανταρινιάς, ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Τα μανταρίνια τρώγονται συνήθως ωμά ή σε φρουτοσαλάτες. Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία απ’ ότι ο καρπός, αλλά καταστρέφεται από το κρύο. Τα μανταρίνια μοιάζουν με το πορτοκάλι σχηματικά αλλά είναι μικρότερα σε μέγεθος και παρά την ομοιότητα στην εμφάνισή τους, αποτελούνται από διαφορετικά θρεπτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες ομοιότητες ως προς αυτό.

Φλαβονοειδή των μανταρινιών

Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν ενάντια στην ανάπτυξη της καρδιακής νόσου, επιτρέπουν την καλύτερη ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες και προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων. Επίσης, διαθέτουν ορισμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα κυριότερα φλαβονοειδή που περιέχουν τα μανταρίνια είναι:

  • tangeritin (τανγκερετίνη) και
  • hesperidin (εσπεριδίνη).

Κάποια πράγματα για τα παραπάνω φλαβονοειδή:

Tangeritin:

Είναι ένα φλαβονοειδές συμπυκνωμένο στον φλοιό των εσπεριδοειδών φρούτων (όπως είναι τα μανταρίνια) που:

  • Προσφέρει οφέλη για την εγκεφαλική προστασία.
  • Μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία από αντικαρκινικές δραστηριότητες, καθώς βοηθά στην αναστολή ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Hesperidin:

Η Hesperidin είναι φλαβονοειδές με πολλές λειτουργίες:

  • Δρα συνεργικά με τη βιταμίνη C για να υποστηρίξει τον υγιή σχηματισμό κολλαγόνου. Μια αφθονία κολλαγόνου δίνει στο δέρμα δομική υποστήριξη. Έτσι τα μανταρίνια είναι κατάλληλα για τους (ηλικιωμένους) άνδρες και γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τις ρυτίδες μέσω της διατροφής.
  • Η hesperidin στα μανταρίνια έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί επομένως να προστατεύσει το δέρμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες (τα ναρκωτικά, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ασθένειες, η βαριά άσκηση, ο καπνός, οι χημικές ουσίες και οι ακτίνες UV από τον ήλιο συμβάλλουν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών).

Οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση μανταρινιών:

  • Η βιταμίνη C είναι ένα από τα ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκεται στα μανταρίνια και παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύνθεση του κολλαγόνου και στην επούλωση των πληγών. Έχει αντιιική και αντικαρκινική δράση, και συμβάλει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αρθρίτιδας, πυρετού, κρυολογήματος κα., απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα. Επιπλέον, η βιταμίνη C ενισχύει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη), ελέγχει την υψηλή αρτηριακή πίεση και παρεμποδίζει τη μετατροπή του λίπους σε πλάκα στις αρτηρίες. Η αντικαρκινική δραστηριότητα της βιταμίνης C σχετίζεται με την ικανότητά της να παρεμβαίνει στην επιβίωση και ανάπτυξη του όγκου.
  • Περιέχουν στο δέρμα τους και στο λευκό σπογγώδες τμήμα τους το λιμονένιο, το οποίο έχει κερδίσει την προσοχή τα τελευταία χρόνια λόγω των δυνατοτήτων του στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, απέτρεψε την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού στον άνθρωπο και έχει αποδειχθεί ότι δρα ως διαλύτης για τη χοληστερόλη.
  • Επιπλέον, τα μανταρίνια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως ημικυτταρίνες, πηκτίνες κ.α., οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Απώλεια βάρους: Τα μανταρίνια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Η τακτική κατανάλωση ινών βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για περισσότερη τροφή, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.
  • Πίεση αίματος: τα μανταρίνια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης καθώς αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο που συμβάλουν στη μείωση της. Αυτό γίνεται καθώς, διατηρούν την ομαλή ροή του αίματος μέσα από τις αρτηρίες, γεγονός που διατηρεί την αρτηριακή πίεση φυσιολογική.

Συμπερασματικά, τα μανταρίνια αποτελούν ένα πολύτιμο χειμερινό φρούτο που είναι ευεργετικό για την υγεία μας και γι’αυτό είναι απαραίτητη η ένταξη του στις διατροφικές επιλογές μας

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts