Οδηγίες διατροφής για ουδετεροπενικούς ασθενείς.

Οδηγίες διατροφής για ουδετεροπενικούς ασθενείς.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Στόχος αυτών των οδηγιών είναι η ελαχιστοποίηση του μικροβιακού φορτίου των τροφίμων, η αποφυγή λοιμώξεων που οφείλονται σε τροφές και η διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης του ατόμου.

Η διατροφή  αυτή απευθύνεται σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε λοιμώξεις. Σε αυτή τη κατηγορία των ασθενών ανήκουν συνήθως όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ανοσοκαταστολής, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών ή άλλου είδους μεταμόσχευση, πάσχουν από Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV/ AIDS), υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή άλλες αντικαρκινικές θεραπείες. Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ασθενών είναι εξασθενημένο και δεν έχει την ικανότητα να καταπολεμήσει επαρκώς τις μικροβιακές λοιμώξεις είναι πολύ σημαντικό να περιορίζονται όλες οι πιθανές εστίες μόλυνσης. Το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να ακολουθηθεί η δίαιτα αυτή ποικίλλει και θα πρέπει να καθορίζεται κάθε φορά εξατομικευμένα από τη θεραπευτική ομάδα (γιατρό, διαιτολόγο κτλ) που παρακολουθεί τον ασθενή. Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συνιστάται η δίαιτα αυτή πριν αλλά και μετά τη μεταμόσχευση για τουλάχιστον 3 μήνες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε αυτή τη δίαιτα ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά με εξαίρεση εκείνα που έχουν σκληρό περίβλημα π.χ μπανάνα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά την διαχείριση και μαγειρική παρασκευή των τροφίμων ιδιαίτερα των ευπαθών όπως τα γαλακτοκομικά και το ψάρι. Εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικοί διατροφικοί περιορισμοί η δίαιτα είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά. Όμως σε ασθενείς με μειωμένη διατροφική πρόσληψη συνιστάται η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να μειωθεί ο κίνδυνος υποθρεψίας.

Στη συνέχεια παρατίθεται πίνακας με τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώνονται και όσα θα πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με αυτή τη διαιτητική αυτή εντολή.

Ομάδα τροφίμων Τρόφιμα που επιτρέπονται Τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται
Γαλακτοκομικά Όλα τα παστεριωμένα γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός από αυτά που απαγορεύονται

Παγωτά, milkshakes

Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)

Τυριά με κομματάκια λαχανικών, τυρί cheddar, παλαιωμένα τυριά (blue, ροκφόρ), φέτα, μπρί

Λαχανικά, όσπρια Όλα τα μαγειρεμένα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά.

Όλα τα μαγειρεμένα μπαχαρικά, βότανα και μυρωδικά.

Όλα τα ωμά λαχανικά

Όλα τα ωμά μπαχαρικά, βότανα και μυρωδικά.

 

 

Φρούτα

&

Ξηροί καρποί

Όλοι οι κονσερβοποιημένοι και κατεψυγμένοι χυμοί φρούτων

Όλες οι κομπόστες φρούτων

Από ωμά φρούτα μόνο μπανάνα και πορτοκάλι

Μαγειρεμένα τρόφιμα με ξηρούς καρπούς

Όλα τα ωμά και αποξηραμένα φρούτα (εκτός μπανάνας και πορτοκάλι)

Τρόφιμα που περιέχουν ωμά φρούτα

Φρέσκοι ξηροί καρποί

Ψωμί

&

Δημητριακά

Όλα τα είδη ψωμιού

Όλα τα δημητριακά

Πατάτες

Λευκά μακαρόνια και ρύζι

Μακαρονοσαλάτα ή πατατοσαλάτα Ωμά προϊόντα σίτου

 

Κρέας, πουλερικά, ψάρι, αυγά Όλα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια καλά ψημένα

Αυγά βρασμένα (σφιχτά)

Κρέατα, πουλερικά, ψάρια ωμά ή όχι καλά ψημένα

Αλλαντικά

Αυγά μελάτα

Λίπη Μαργαρίνη, βούτυρο, λάδι

 

Σως για σαλάτες που περιέχουν παλαιωμένα τυριά (π.χ. ροκφόρ) ή ωμά αυγά
Γλυκά Ζάχαρη, σιρόπι, μέλι, μαρμελάδα

Παγωτό, ζελέ, σορμπέ, απλό κέικ, κρέμα

Ροφήματα Νερό εμφιαλωμένο

Σούπες

Όλα τα εμφιαλωμένα αναψυκτικά

Καφές φίλτρου

Τσάι (ζεστό ή κρύο) παρασκευασμένο από νερό που έχει βραστεί πρώτα

Νερό βρύσης

Ροφήματα που παρασκευάζονται με νερό βρύσης που δεν έχει υποστεί βρασμό

 

Διάφορα Αλάτι

Μαρμελάδα, μέλι (παστεριωμένο), ζάχαρη

Σως (κέτσαπ, μουστάρδα, σόγιας κτλ.)

Πίκλες, ελιές

Μη παστεριωμένο μέλι

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts