Βοηθούν τα γλυκαντικά στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος και του βάρους;

Βοηθούν τα γλυκαντικά στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος και του βάρους;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Επιστημονικά νέα από την «Ημέρα Διατροφής» στη Γαλλία, 2017

Σε μία εποχή κατά την οποία η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτή, όπως ο διαβήτης, αποτελούν μείζονα θέματα υγείας, τα νέα επιστημονικά δεδομένα που μπορούν να προσθέσουν μικρά κομμάτια στο παζλ για τη δημιουργία στρατηγικών και πολιτικών διαχείρισης αυτών των προβλημάτων, είναι κρίσιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία νέα στοιχεία σχετικά με τον βοηθητικό ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όταν χρησιμοποιούνται στη θέση της ζάχαρης, στη διαχείριση του βάρους και τον έλεγχο της γλυκόζης παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο που υποστηρίχθηκε από τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών (ISA) με την ευκαιρία της Γαλλικής Ημέρας Διατροφής (JFN- Journées Francophones de Nutrition). Οι Καθηγητές Marc Fantino και Fabrice Bonnet, βασικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της διατροφής, της παχυσαρκίας και του διαβήτη στη Γαλλία, κέρδισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Δεδομένου ότι πολλοί καταναλωτές προσπαθούν να μειώσουν την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, το ερώτημα για το αν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του βάρους είναι πολύ σχετικό και ενδιαφέρον, τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους επιστήμονες της διατροφής. Από την ανασκόπηση των τελευταίων επιστημονικών στοιχείων γύρω από το θέμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA), ο Καθηγητής Marc Fantino (Λυόν, Γαλλία), κατέληξε ότι: «τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης, ως ένα χρήσιμο εργαλείο μεταξύ άλλων διαιτητικών στρατηγικών στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, βοηθώντας έτσι στην απώλεια και διατήρηση του βάρους».

Ομοίως, η ενημέρωση για όλα τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις, εάν υπάρχουν, των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη ρύθμιση της γλυκόζης είναι το κλειδί για τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στη διαχείριση του διαβήτη. Εξετάζοντας τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία, ο Καθηγητής Fabrice Bonnet (Ρεν, Γαλλία) τόνισε ότι: «δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να έχουν επίδραση στον έλεγχο γλυκόζης του αίματος ή στην αντίσταση στην ινσουλίνη, και ότι, σε σύγκριση με τη ζάχαρη, έχουν ευνοϊκή επίδραση στη γλυκαιμία, που είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με διαβήτη».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρουσιάσεις των Καθηγητών Fantino και Bonnet κατά τη διάρκεια του συμποσίου της ISA με την ευκαιρία της «Ημέρας Διατροφής» στη Γαλλία, στη Νάντ 2017, παρακαλούμε να διαβάσετε τα σημαντικά σημεία αυτού του συμποσίου κάνοντας κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την «Ημέρα Διατροφής» στη Γαλλία και τη συμμετοχή της ISA σε αυτό το συνέδριο, παρακαλούμε να κάνετε κλίκ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, την ISA και τα μέλη της παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.sweeteners.org, www.sweeteners.org/isa-members.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts