Διατροφή για παραλία, διακοπές και καλοκαίρι.

Διατροφή για παραλία, διακοπές και καλοκαίρι.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αν αυτό το άρθρο μιλούσε για το πώς μπορούμε να χάσουμε με τη διατροφή κιλά και να είμαστε “κορμιά” στην παραλία τότε σίγουρα θα ήταν ουτοπικό και δεν θα ήταν επίκαιρο γιατί θα έπρεπε να έχει γραφτεί το χειμώνα.

Αν όχι επικίνδυνο, είναι σίγουρα ανούσιο να κάνουμε πράγματα της τελευταίας στιγμής τα οποία μπορεί να μας οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις για τη διατροφή μας και την υγεία μας.

Επειδή το καλοκαίρι φτάνει και επειδή όλοι σιγά σιγά θα ξεχυθούμε στις παραλίες καλό είναι να θυμόμαστε κάποια πραγματάκια τα οποία θα μας βοηθήσουν διατροφικά και όχι μόνο, στις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις.

Το σημαντικό βέβαια είναι καταλάβουμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε την διατροφή μας και την δραστηριότητά μας ώστε να καταφέρουμε μια συντήρηση του βάρους μας, μια αύξηση την κίνησης και της φυσικής μας δραστηριότητας καθώς και πως να προασπίσουμε την υγεία μας έστω και αυτούς τους ανέμελους μήνες.

Tip 1. Πρωινό καύσιμο.

Δεν ξεκινάμε ποτέ χωρίς πρωινό από το σπίτι! Βασικό γεύμα που θα μας δώσει ενέργεια, θα μας κρατήσει μακριά από υπογλυκαιμίες και τσιμπολογήματα και θα boostάρει τον μεταβολισμό διατηρώντας την ροή ενέργειας στο σώμα μας.

Tip 2. Παίρνω μαζί μου τις «ρεζέρβες» μου.

Τσάντα πάντα γεμάτη με υγιεινά «μεζεδάκια». Η στιγμή που πεινάς, δεν έχεις μαζί σου κάτι να φας και πέφτεις στον βούρκο της σαβουροφαγίας αποφεύγεται! Βγάζω ότι πιο σπιτικό και υγιεινό έχω και καλύπτω απλά την πείνα μου! Δεν περιμένω ούτε να χορτάσω αλλά να μην νιώθω και άδειος μετά το γεύμα.

Tip 3. “Ψήσου”, όχι μόνο στον ήλιο!

Ακόμη και αν το μεσημεριανό σου το πάρεις σε ταβέρνα ή ουζερί, μην φοβάσαι και μην έχεις τύψεις! Φέρσου έξυπνα, ζήτα αυτό που θες να φας ψητό στη σχάρα και απέφυγε τα τηγανιτά-λαδερά τσιμπολογήματα. Ζήτα τη σαλάτα σου αλάδωτη και πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπα το πολύ λάδι. Ψωμί με μέτρο!

Tip 4.  After siesta σνακ

Μην ξεχνάς το απογευματινό σου! Είναι η γέφυρα μεταξύ του μεσημεριανού σου και του βραδινού σου και θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις σε σωστά όρια το σάκχαρο σου, την πείνα σου και την τάση σου να πέσεις με τα μούτρα στο βραδινό. Επέλεξε φρούτο ή γιαούρτι για να ‘χεις και τη δροσιά του!

Tip 5. Βραδινή gourmet-διά

Φάε βραδινό σαν να είσαι σε gourmet εστιατόριο. Μικρή μερίδα, λίγο απ’ όλα, έντονες γεύσεις και μπόλικη σαλάτα εποχής. Ελαφρύ βραδινό θα σε κάνει πιο άνετο στον ύπνο και στον ξύπνιο.

Tip 6. Υδρογόνο 2 οξυγόνο

Κάνε το νερό φίλο σου κολλητό. Το σώμα σου έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά σε υψηλές θερμοκρασίες. Η διούρηση και η εφίδρωση σε αφυδατώνουν. Δώσε στο σώμα σου τουλάχιστον 3 λίτρα υγρά την ημέρα με νερό, τσάι και χυμούς. Πρόσεχε του καφέδες διότι προκαλούν απώλεια υγρών λόγω της καφεΐνης.

Tip 7. «Move it»

Προσπάθησε να έχεις κίνηση! Κολύμπα τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα αλλιώς στατικά στην θάλασσα μια ώρα. Περπάτα στην παραλία και ειδικά στην άμμο γιατί θα σου «φάει» πιο πολλές θερμίδες από ένα κανονικό δρόμο. Παίξε ρακέτες ή άλλα παιχνίδια παραλίας μακριά βέβαια από τους υπόλοιπους λουόμενους!

Tip 8. Alcohol free

Είναι γεγονός ότι οι έξοδοι αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό πάει παρέα με το αλκοόλ. Αρκέσου στα 3-4 (γυναίκες), 4-6 (άνδρες) ποτά την εβδομάδα, δοκίμασε alcohol free ποτά ή virgin cocktails. Η εξτρά αφυδάτωση από το ποτό θα σε ξυπνήσει το πρωί με ένα κεφάλι βαρύ και πονεμένο. Μια καλή συμβουλή είναι να ξεκινάς με μη αλκοολούχα ποτά ή ποτά με στέβια στην αρχή και προς το τέλος της βραδιάς να πίνεις ένα με δύο κανονικά ποτά.

Μπορείς παντού και πάντα να βρίσκεσαι μέσα στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής και της καλοπέρασης αρκεί να σκέφτεσαι έξυπνα και να αναλογίζεσαι και την επόμενη μέρα. Δώσε στο σώμα σου αυτό που χρειάζεται και κάνε το προτεραιότητά σου, άλλωστε αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις χειμώνα-καλοκαίρι!

Το σώμα είναι το οχυρό όπου έχει στρατοπεδεύσει η ύπαρξή μας.
Joseph Joubert, 1754-1824,Γάλλος Γνωμικογράφος

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts