Ενέργεια στο σώμα (Pt 5) – Νοητική εστίαση

Ενέργεια στο σώμα (Pt 5) – Νοητική εστίαση

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

1ο βήμα – Αναπνοές

2ο βήμα – Κίνηση

3ο βήμα – Άσκηση

4ο βήμα – Διατροφή

5ο βήμα – Νοητική εστίαση

Ομολογώ ότι ως τίτλος, νοητική εστίαση ακούγεται “κάπως”. Μπορεί κάποιος, πλέον, αφού έχει διαβάσει και ξεκινήσει τη διαδικασία των προηγούμενων βημάτων πιο εύκολα να κατανοήσει πώς οι αναπνοές, η κίνηση, η άσκηση και η διατροφή δίνουν ενέργεια στο σώμα μας. Πώς όμως λαμβάνουμε ενέργεια εστιάζοντας σε κάτι;

Σου έχει τύχει ποτέ να σου μιλάει κάποιος για κάτι και να του απαντήσεις με τη φράση “και στη σκέψη μόνο, κουράστηκα!”; Μπορεί να το είπες, ως τρόπος του λέγειν, αλλά, αυτή η φράση δεν είναι απλά μια έκφραση. Κρύβει μεγάλη δόση αλήθειας μέσα της. Δώσε 5 λεπτά στον εαυτό σου να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για τα παρακάτω:

  • Όταν βλέπεις ειδήσεις στην τηλεόραση, αισθάνεσαι μετά πιο δυνατός ή πιο αδύναμος στο να αναλάβεις δράση για κάτι; Έχεις τη διάθεση να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, κάτι δημιουργικό, κάτι που να σε τονώνει ή κάτι που να σε βοηθάει να βλέπεις τα πράγματα αισιόδοξα; Οι περισσότερες πιθανότητες είναι η ενέργειά σου να είναι πεσμένη. Δεν λέω ότι δεν είναι σημαντική η ενημέρωση, φυσικά και είναι. Χρειάζεται όμως και ένα φιλτράρισμα από τη μεριά μας σε αυτά που λαμβάνουμε για να “χωράει ο νους μας” αυτά που είναι χρήσιμα για εμάς και αυτά που μας βοηθάνε, στην τελική, να πάρουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε.
  • Αυτό που συμβαίνει με τις ειδήσεις, την τηλεόραση και γενικά με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Σου έχει τύχει ποτέ να βρίσκεσαι με κάποιον και μετά να έχεις έντονο πονοκέφαλο, ή να έχεις ένταση, ή ενώ είσαι χαρούμενος, μετά να μην είσαι; Ο όρος “τοξικός άνθρωπος” είναι πλέον αρκετά διαδεδομένος. Ορίζουν αυτόν που σου κλέβει την ενέργειά σου. Δυστυχώς, πολλές από τις σχέσεις που δημιουργούμε είναι τοξικές και αντί να μας βοηθάνε για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, το αποτέλεσμα είναι το ανάποδο. Γιατί όμως επιμένουμε να διατηρούμε αυτές τις σχέσεις; Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα είναι για άλλου τύπου post και για να μην μακρηγορήσω θα σου δώσω το χώρο και το χρόνο σου να αναρωτηθείς σχετικά.
  • Έχεις βρεθεί ποτέ σε περιβάλλον που σε αναζωογονεί; Όταν χορεύεις ή όταν τραγουδάς πώς αισθάνεσαι; Όταν βρίσκεσαι με φίλους και περνάτε ωραία; Όταν λαμβάνεις μέρος σε κάποιο βιωματικό σεμινάριο το οποίο ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα σου; Όταν βρίσκεσαι σε χώρους όπου επικρατούν συναισθήματα πίστης, ευγνωμοσύνης, αγάπης πώς αισθάνεσαι; Βρίσκεις ενέργεια στο σώμα σου;
  • Όταν φτιάχνεις κάτι καινούριο ή όταν δημιουργείς, πώς αισθάνεσαι;
  • Όταν κάνεις αυτό που σου αρέσει, αυτό που σε γεμίζει, με τι σε γεμίζει;

Η λίστα αυτών που μας δίνουν ενέργεια και αυτών που μας παίρνουν ενέργεια είναι πολύ μεγάλη. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι οι επιλογές που κάνουμε, που επιλέγουμε να περνάμε το χρόνο μας και, τελικά, αν επιλέγουμε να παίρνουμε ενέργεια ή να χάνουμε ενέργεια στην καθημερινότητά μας. Αν επιλέγουμε να εστιάζουμε σε ό,τι μας δίνει ενέργεια ή εστιάζουμε σε ό,τι μας κλέβει την ενέργειά μας.

Υπάρχουν και λύσεις βιο-ενέργειας, ενεργειακής τόνωσης και άλλων μορφών θεραπείας, οι οποίες εστιάζουν σε φυσικές μεθόδους αύξησης της ενέργειάς μας στο σώμα. Και αυτές, επίσης, είναι επιλογή κάποιου να τις ακολουθήσει ή να τις δοκιμάσει ή να τις βάλει στο πρόγραμμά του ή όχι.

Στόχος αυτών των 5 βημάτων ήταν να γνωρίσουμε το σώμα μας, τις ανάγκες του και να ανακαλύψουμε τρόπους να τονώσουμε την ενέργεια στο σώμα μας, για μια ζωή με υγεία και ευεξία. Μια ζωή που μπορεί να μας υποστηρίξει στο να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας, να μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε τα “θέλω” μας πραγματικότητα και να μπορούμε να κάνουμε αυτές τις επιλογές που μας επιτρέπουν να έχουμε το χρώμα που αναζητούμε σε όλη μας τη ζωή. Γιατί τα πάντα είναι μια επιλογή.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts