Πείτε όχι στις  δίαιτες των περιοδικών!

Πείτε όχι στις δίαιτες των περιοδικών!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Στην Ελλάδα του σήμερα ότι δηλώσεις είσαι (λένε).

Η γειτόνισσα μου έχει σπουδάσει δασκάλα αλλά ξέρει τα πάντα για την δίαιτα, για το μακιγιάζ, για τα ηλεκτρολογικά, για την γεωργία και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το πράγμα γιατί κινδυνεύουν ζωές. Δεν μπορεί εγώ σαν διαιτολόγος να ξεκινήσω να λέω ότι μπορώ να βάψω και να σε βγάλω σαν “καρνάβαλο” για να σου πάρω τα λεφτά. Ή ότι ξέρω από γυμναστική και να σου πω θα σου κάνω εγώ ένα πρόγραμμα γυμναστικής τέλειο (και να σου δημιουργήσω προβλήματα στην μέση σου, σπονδυλική στήλη κ.α)

Παρακάτω αναγράφονται αρκετοί λόγοι που θα πρέπει να πεις όχι σε “δίαιτες των περιοδικών”

Ιατρικό Ιστορικό

Εάν κάποιος δεν ξέρει τον ιατρικό σου ιστορικό δεν μπορεί να σου δώσει πρόγραμμα. Η δίαιτα /διατροφή δεν είναι μόνο χάνω…(βάρος) αλλά και παίρνω …καλά θρεπτικά συστατικά. Όπως σίδηρο αν έχω έλλειψη ή μειώνω τα λιπίδια σε περίπτωση κάποιας λιπιδιαιμίας (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, LDL)

Είμαστε διαφορετικοί

Δεν μπορεί να έχεις το ίδιο πρόγραμμα εσύ με τον διπλανό σου. Ο κάθε μεταβολισμός είναι διαφορετικός και όλοι μας έχουμε διαφορετικές απαιτήσεις. Μπορεί να έχεις και εσύ κοτόπουλο, αλλά και κάποιος άλλος, αλλά σε διαφορετική αναλογία και συνδυασμούς που αφορούν το δικό σου σώμα.

Δεν χάνεις λίπος

Οι δίαιτες των περιοδικών στοχεύουν σε γρήγορη απώλεια για να αναπτερωθεί το ηθικό σου. Τι γίνεται όμως μετά, αφότου γυρίσεις στις παλιές σου συνήθειες; Τι κιλά είναι αυτά που έχεις χάσει; Πρώτον όπως έφυγαν γρήγορα  (και όχι σταθερά τα κιλά) έτσι και θα μπουν γρήγορα. Γιατί κυρίως είναι υγρά ή μυς. Και όχι λίπος! Όταν θα φτάσει η μέρα της λιπομέτρησης θα δεις ότι τίποτα δεν ήταν αληθινό από αυτό που έκανες.

Δεν είναι προσωποποιημένη

Αν κάνεις μια δίαιτα που την έχει κάνει ένας διάσημος (από περιοδικό), δεν ξέρεις αν σου ταιριάζει. Γιατί εσύ μπορεί να πεινάς πχ το βράδυ και να μην σε καλύπτει η ποσότητα ενός τέτοιου προγράμματος και να κάνεις υπερφαγικά επεισόδια.

Ο μύθος της αποτοξίνωσης

Δίαιτα..του τρώω όλη μέρα φρούτα για αποτοξίνωση. Το στομάχι το ρώτησες αν μπορεί να πέψει τις τόσες φυτικές ίνες που του δίνεις; Το ότι κάτι είναι υγιεινό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταλήξει σε τοξικό-βλαβερό. Η δοσολογία των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χρειάζεται το σώμα μας (DRIS) είναι συγκεκριμένη, δεν μπορούμε εμείς να υπερβαίνουμε τα όρια.

Προβλήματα υγείας

Ξέρει το περιοδικό αν εσύ έχεις ευερέθιστο έντερο; Κοιλιοκάκη; Ή επειδή είναι στην “μόδα”  αυτές οι δίαιτες θα τις ακολουθήσεις και εσύ; Αυτά τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά και δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την ζωή μας σε κανέναν πριν το ψάξουμε.

Μείωση υδατανθράκων

Κρέας με σαλάτα και κόψε τους υδατάνθρακες “μαχαίρι”. Η πιο κλασική δίαιτα των περιοδικών. ΌΧΙ ΌΧΙ. Oι υδατάνθρακες είναι η πηγή ζωής, είναι η βενζίνη μας. Όπως για το αμάξι είναι η βενζίνη, έτσι και για εμάς ο υδατάνθρακας. Για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε ενέργεια (υδατάνθρακες). Και πάντα σωστούς συνδυασμούς.

Έχεις ακούσει τις δίαιτες όπως κετογονική δίαιτα; Dukan; Τι είναι όμως η κέτωση; Συμβαίνει, είτε όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή (όπως σε μια δίαιτα) ή όταν δεν έχεις φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και οι δύο αυτές καταστάσεις οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που οδηγεί τον οργανισμό να απελευθερώσει λιπαρά από τα λιποκύτταρα, για να βρει την ενέργεια την οποία στερείται από την διατροφή. Όταν συμβαίνει αυτό, το ήπαρ γεμίζει με λίπος, το οποίο μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος του σε κετόνες. Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, πολλά μέρη του σώματός μας καίνε κετόνες για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Αυτό περιλαμβάνει και ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος χρειάζεται τροφή και εσύ του την στερείς. Τα αποτελέσματα δεν θα τα δεις άμεσα. Αλλά μπορεί να είναι πολύ δραματικά (Έως και θανατηφόρα, κώμα εγκεφάλου)

Ο οργανισμός μας χρειάζεται απ’όλα και δεν πρέπει να του τα στερούμε γιατί αλλιώς θα αντιδράσει. Το σώμα ξέρει από μόνο του, τι χρειάζεται και πότε και στο ζητάει! Οι συμβουλές σε όλους τους τομείς καλό θα είναι να δίνονται από πιστοποιημένους πτυχιούχους της κάθε ειδικότητας. Μην αφήνεις το σώμα σου στα χέρια κανενός! 
Εσύ αποφασίζεις τι θα κάνεις την επόμενη φορά που μια τέτοια δίαιτα θα πέσει στα χέρια σου!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts