Τα επιτραπέζια συμπληρώνουν τη μάθηση; Σε ποιους τομείς βοηθάνε τα παιδιά;

Τα επιτραπέζια συμπληρώνουν τη μάθηση; Σε ποιους τομείς βοηθάνε τα παιδιά;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι , αφού έχουν τελειώσει τα μαθήματά τους στον ελεύθερό τους χρόνο θα ζητήσουν είτε να παίξουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή να δουν παιδικά στη τηλεόραση.

Βέβαια πρέπει να ελέγχουμε το χρόνο που περνάνε σε αυτές τις συσκευές και να τους προτείνουμε άλλες μεθόδους απασχόλησης.

Πολύ καλή ιδέα είναι τα ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ παιχνίδια, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά στο παιδί. Τα επιτραπέζια συμπληρώνουν τη μάθηση καθώς τα παιδιά ενισχύουν δεξιότητες μέσω βιωματικού και διασκεδαστικού τρόπου. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού. Αυτό είναι το καλύτερο και το πιο ευχάριστο γι αυτά. Παίζοντας λοιπόν επιτραπέζια με το παιδί μας, ενισχύονται :

  • Οι κοινωνικές δεξιότητες του.Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται με συνομήλικους και με ενηλίκους. Επιπλέον, μαθαίνουν να χάνουν, να ακολουθούν κανόνες και να περιμένουν τη σειρά τους. Τέλος, πιστεύουν παραπάνω στον εαυτό τους καθώς λαμβάνουν αποφάσεις.
  • Η ορθογραφία και το λεξιλόγιο.Τα επιτραπέζια δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν καινούριες λέξεις με σωστή ορθογραφία και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους. Τέτοια επιτραπέζια είναι το: Σκραμπλ, όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα, κρεμάλα, πυργόλεξο, taboo, trivial pursuit.
  • Μαθηματικές έννοιες.Τα επιτραπέζια εισάγουν μαθηματικές έννοιες καθώς χρειάζεται να αναγνωρίζεις αριθμούς (πχ: πετώντας το ζάρι), να ανεβαίνεις και να κατεβαίνεις στο ταμπλό. Εισάγουν έννοιες πρόσθεσης και αφαίρεσης. Τα πιο κλασσικά επιτραπέζια που ενισχύουν τις μαθηματικές δεξιότητες είναι:Το σκορ 4, μικρές αγορές, domino, monopoly το φιδάκι και ο γκρινιάρης.
  • Η λεπτή κινητικότητα.Υπάρχουν διασκεδαστικά επιτραπέζια που αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε. Κάποια παιχνίδια είναι: Τζένγκα, ψαρέματα, Εκπαιδευτικά παιχνίδια με ράψιμο και κορδόνια.
  • Η Μνήμη και αυξηση συγκέντρωσής τους. Πολλά γνωστά παιχνίδια αυξάνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Επί το πλείστον, τα συγκεκριμένα επιτραπέζια παίζονται με κάρτες. Κάποια από αυτά είναι: Αγωνία, uno, brainbox, μάντεψε ποιος, διπλές εικόνες. Επιπρόσθετα για μεγαλύτερα παιδιά ενδείκνυται το σκάκι.

Τα επιτραπέζια διεγείρουν το ενδιαφέρον του παιδιού και καλύπτουν τις ανάγκες του για παιχνίδι! Η μάθηση δεν είναι μόνο μολύβι και χαρτί! Ας μην το ξεχνάμε! Όπως έχουμε πει η μάθηση θα έπρεπε να γίνεται μέσω του παιχνιδιού. Το παιχνίδι κάνει ευχάριστες τις δραστηριότητες και το παιδί εμπεδώνει αφενός πιο εύκολα τις έννοιες που θέλουμε να μάθει και αφετέρου κινητοποιεί το ίδιο το παιδί να αναπτυχθεί γνωστικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.

Γονείς λοιπόν προμηθευτείτε επιτραπέζια να έχετε ήρεμη και θετική διάθεση και όσες φορές παίζεται τόσο το καλύτερο !

Καλή διασκέδαση!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts