Αγαπημένη συνταγή με σοκολάτα και καρύδι, τώρα σε ελαφριά εκδοχή χωρίς ζάχαρη με κρυσταλλική στέβια!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ½ ΔΟΣΗ ~ 50 ΤΕΜΑΧΙΑ
- 1 ½ ποτήρι νερό
- 500γρ καρύδι χοντροκομμένο
- 250γρ φρυγανιά τριμμένη ολικής
- 4 κ.σ. ακατέργαστο ωμό κακάο σε σκόνη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
- 150-170γρ κρυσταλλική στέβια (1:2 αναλογία)
- 600-700γρ κουβερτούρα με στέβια
- λίγο λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη στέβια, κακάο, κανέλα και γαρύφαλο, μέχρι να πάρουν 2-3 βράσεις.
Αποσύρουμε από το μάτι και ρίχνουμε 100γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη μέχρι να λιώσει, έπειτα προσθέτουμε το καρύδι και τη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αφού κρυώσει αρχίζουμε να πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος που θέλουμε. Την ώρα που τα πλάθουμε έχουμε ρίξει μέσα σε ένα βαθύ πιάτο λίγο λικέρ βύσσινο ή κονιάκ και πριν τα πλάσουμε βουτάμε λίγο τα δάχτυλα μας στο ποτό, ώστε να πλάθονται χωρίς να κολάνε στα χέρια μας, αλλά παίρνουν και ωραίο άρωμα.
Τέλος λιώνουμε τη κουβερτούρα με στέβια σε μπέν μαρί, βουτάμε τα μπαλάκια μας μέσα ένα, ένα και τα βγάζουμε με ένα πιρούνι και τα τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Τα αφήνουμε μέχρι να παγώσει η σοκολάτα. Τοποθετούμε τα γλυκά μας σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου. Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Συντάκτης Άρθρου
Η Ελένη Πεννιά γεννήθηκε στην Ναύπακτο το 1984.
Είναι πτυχιούχος Διατροφολόγος – Διαιτολόγος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, με βαθμό πτυχίου “Λίαν Καλώς 7,44”.
Το 2006-2007 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Παράλληλα εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα “ Έλεγχος Διατροφικής πρόσληψης ασθενών στον 1o μήνα μετά από Βαριατρικές Επεμβάσεις”, η οποία βραβεύτηκε με το 1o Βραβείο Προφορικής Ανακοίνωσης στο 2o Συνέδριο Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου (Λουτράκι, 28-30/5/2009). Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης και πτυχιακής της διατριβής, συμμετείχε κάθε εβδομάδα στο εξωτερικό ιατρείο Νοσογόνου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού
Νοσοκομείου Πατρών, όπου και παρέμεινε 2 επιπλέον μήνες παρέχοντας τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς.
Έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με τη διατροφή των ασθενών μετά από Επεμβάσεις Παχυσαρκίας ενώ παράλληλα παρακολούθησε και συμμετείχε και σε άλλα κλινικά περιστατικά όπως υπερλιπιδαιμίες, καρδιοπάθειες, διαβήτη, υπέρταση, παθήσεις πεπτικού συστήματος κτλ.
Έχει παρακολουθήσει και έχει κάνει εισηγήσεις σε συνέδρια που αφορούν τη διατροφή και την παχυσαρκία. Συμμετείχε σε εκπομπή της ιδιωτικής τηλεόρασης με θέμα Επεμβάσεις Παχυσαρκίας και στο τοπικό κανάλι της Ναυπάκτου με θέμα Παιδική Παχυσαρκία, γράφει για θέματα διατροφής στην τοπική εφημερίδα της Ναυπάκτου Εμπρός, στην εφημερίδα West Point of View (Free Press δυτικής Ελλάδος) καθώς επίσης στο περιοδικό “διατροφή HEALTH + WELLNESS” και στο site diatrofi.gr. Επίσης, έχει κάνει ομιλίες σε δημοτικά σχολεία της Ναυπάκτου με θέμα “Μαθαίνω να τρώω σωστά”. Δίδαξε εθελοντικά το μάθημα της Διαιτητικής στους Εθελοντές Νοσηλευτικής, του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ναυπάκτου, τάξεως 2010. To 2011 συμμετείχε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία του ΠΟΥ για την παιδική παχυσαρκία. (2ο Δημοτικό σχολείο Βόνιτσας, Νομός Αιτωλ/νίας).
Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ένωσης Διαιτολόγων –Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής και του Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ.).
Από το Φεβρουάριο του 2009 είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Διατροφής και από το Σεπτέμβριο του 2008 εργάζεται στο προσωπικό της γραφείο στην Ναύπακτο.
Παρακολουθεί τo πρόγραμμα Εξειδίκευσης Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Master Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που πραγματοποιείται από το Κέντρο Εξειδίκευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED).