Δαμάσκηνα φρέσκα και αποξηραμένα. Μήπως ήρθε η ώρα να τα εντάξουμε στη διατροφή μας;

Τα δαμάσκηνα παραγόμενο στην Ευρώπη γνωστά με την ονομασία Prunus domestica προέρχονται πιθανότατα από την Ανατολική Ευρώπη ή τη δυτική Ασία γύρω από τον Καύκασο και την Κασπία Θάλασσα για περισσότερα από 2000 χρόνια. Η γεύση τους μπορεί να είναι γλυκιά ή στυφή ανάλογα την ποικιλία τους αλλά και τον χρωματισμό τους (μωβ, μπλε σκούρο, κόκκινα, κίτρινα) καθώς υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εκτός των ευρωπαϊκών όπως τα ιαπωνικά και εκείνα της Ασίας.

Τα δαμάσκηνα περιέχουν λίγες θερμίδες (46 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Ωστόσο, διαθέτουν πολυάριθμες ενώσεις που προάγουν την υγεία όπως τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες. Οι διαιτητικές ίνες, η σορβιτόλη και η ισατίνη έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στην ρύθμιση της ομαλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος με αποτέλεσμα να βοηθούν στην ανακούφιση των προβλημάτων δυσκοιλιότητας αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Επίσης, είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη, η κρυπτοξανθίνη και η ζεαξανθίνη δρώντας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παίζουν ρόλο στη γήρανση αλλά και σε διάφορες ασθένειες. Τα δαμάσκηνα έχουν άφθονη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως το κάλιο, το φθόριο και ο σίδηρος ενώ αποτελούν μέτρια πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η νιασίνη, η βιταμίνη Β-6 και το παντοθενικό οξύ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φρέσκα δαμάσκηνα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη -34- γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να τα εντάξουν στη διατροφή τους.

Μπορεί τα δαμάσκηνα να περιέχουν πλήθος βιταμινών και να προσφέρουν ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην κατανάλωση των αποξηραμένων δαμάσκηνων καθώς περιέχουν σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες και περισσότερους υδατάνθρακες.

 

Ανά 100γρ. δαμάσκηνο φρέσκο

Θρεπτική αξία

% του RDA

Θερμίδες

46 Kcal

Υδατάνθρακες

11,4 γραμ.

Σάκχαρα

7 γραμ.

Πρωτεΐνη

0,7 γραμ.

Λίπος

0,28 γραμ.

Χοληστερόλη

0 mg

Φυτικές ίνες

1,4 γραμ.

4,6%

Βιταμίνη Β3

0,417 mg

3%

Παντοθενικό οξύ

0,135 mg

3%

Βιταμίνη Β2

0,026 mg

2%

Βιταμίνη Α

345 IU

11,5%

Βιταμίνη C

9,5 mg

16%

Βιταμίνη Ε

0,26 mg

2%

Βιταμίνη Κ

6,4 mg

5%

Κάλιο

157 mg

3%

Χαλκό

0,057 mg

6%

Σίδηρο

0,17 mg

2%

Μαγνήσιο

7 mg

2%

Μαγγάνιο

0,052 mg

2%

Φώσφορο

16 mg

2%

Σελήνιο

1,0 mg

2%

Ψευδάργυρο

0,10 mg

1%

Νάτριο

1 mg

Πηγή: USDA National Nutrient database

 

Ανά 30γρ. αποξηραμένο δαμάσκηνο

Θρεπτική αξία

% του RDA

Θερμίδες

67 Kcal

Υδατάνθρακες

18 γραμ.

Φυτικές ίνες

2 γραμ.

Σάκχαρα

11 γραμ.

Βιταμίνη Α

4%

Βιταμίνη Κ

21%

Ριβοφλαβίνη

3%

Νιασίνη

3%

Βιταμίνη Β6

3%

Κάλιο

6%

Χαλκό

4%

Μαγγάνιο

4%

Μαγνήσιο

3%

Φώσφορο

2%

Πηγή: USDA National Nutrient database

Μερικές χρήσιμες συμβουλές πως μπορούμε να τα καταναλώσουμε:

  • Ωμά ή μέσα στο φαγητό μας αφού μπορούν να ψηθούν ή να μαγειρευτούν.
  • Μπορούμε να τα εντάξουμε στη σαλάτα μας.
  • Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά τη παρασκευή πίτας, σε επιδόρπια, για τη παρασκευή μαρμελάδας, ζελέ, γλυκό κουταλιού, τάρτες.
  • Μπορούν να προστεθούν σε muffins, στο κέικ, στο σπιτικό παγωτό.
  • Αποτελεί τέλεια επιλογή να προστεθούν στο γιαούρτι ή να συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς.

Ίσως αποτελεί το «παραμελημένο» φρούτο του καλοκαιριού καθώς άλλα φρούτα όπως το καρπούζι, τα σταφύλια, τα σύκα έχουν την τιμητική τους. Μήπως ήρθε η ώρα να φάτε τα δαμάσκηνά σας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1 × 2 =