Τα λεμόνια στη διατροφή μας.

Τα λεμόνια στη διατροφή μας.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το λεμόνι αποτελεί τον καρπό του υβριδικού δέντρου  που ονομάζεται λεμονιά και βρίσκεται στην οικογένεια των Ρουτιδών (=εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). Τον καρπό αυτόν τον χρησιμοποιούν κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούν επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και τον φλοιό του, κυρίως στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού αποτελείται από περίπου 5%  κιτρικό οξύ, που χαρίζει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και  pH από 2 μέχρι 3.

Τι περιέχουν όμως τα λεμόνια;

  1. Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
    Τα λεμόνια περιέχουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Κάποια από αυτά είναι:
  • Βιταμίνη C: βασική βιταμίνη και αντιοξειδωτικό. Είναι σημαντικό για την ανοσοποιητική λειτουργία και την υγεία του δέρματος.
  • Κάλιο: μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.
  • Βιταμίνη Β6: μια ομάδα συναφών βιταμινών εμπλέκονται στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια.
  1. Ίνες

Η κύρια ίνα που περιέχουν τα λεμόνια είναι η πηκτίνη. Οι διαλυτές ίνες, όπως η πηκτίνη, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και έτσι επιβραδύνεται η πέψη της ζάχαρης και του αμύλου. Οι ίνες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

  1. Φυτικές ενώσεις

Οι φυτικές ενώσεις είναι φυσικές βιοδραστικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτά, που έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία. Οι φυτικές ενώσεις στα λεμόνια και σε άλλα εσπεριδοειδή μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη φλεγμονή. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Κιτρικό οξύ: το πιο άφθονο οργανικό οξύ στα λεμόνια που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πετρών στα νεφρά.
  • Hesperidin: ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλει στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων μας και μπορεί να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση .
  • Diosmin: ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται σε ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν το κυκλοφορικό σύστημα. Βελτιώνει τον τόνο του αγγειακού μυός και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Eriocitrin: ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο φλοιό και το χυμό λεμονιού.
  • D-Limonene: βρίσκεται κυρίως στη φλούδα του λεμονιού. Είναι το κύριο συστατικό των αιθέριων ελαίων του λεμονιού και είναι υπεύθυνο για την ξεχωριστή μυρωδιά των λεμονιών. Μεμονωμένα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της καούρας και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

    Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας;

Τα εσπεριδοειδή, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία και αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και ίνες, καθώς και στις ισχυρές ενώσεις τους. Τα λεμόνια αποτελούν μεγάλη πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών και περιέχουν πολλές φυτικές ενώσεις, μέταλλα και αιθέρια έλαια. Η κατανάλωση τους μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πέτρας στα νεφρά.

  1. Καρδιαγγειακή υγεία

Η καρδιαγγειακή νόσος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο. Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C συνδέεται με μειωμένη καρδιαγγειακή νόσο. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που είναι υπέρβαροι ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Η λήψη απομονωμένων ινών από εσπεριδοειδή αποδείχθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τα αιθέρια έλαια στα λεμόνια μπορούν να προστατέψουν τα σωματίδια LDL χοληστερόλης από το να οξειδωθούν.

  1. Πρόληψη της πέτρας στα νεφρά

Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια συμβάλει στην αύξηση του όγκου των ούρων, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού πετρών στα νεφρά.

  1. Πρόληψη αναιμίας

Η αναιμία προκαλείται συχνά από ανεπάρκεια σιδήρου και είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση. Τα λεμόνια περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, αλλά αποτελούν μεγάλη πηγή βιταμίνης C και κιτρικού οξέος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του σιδήρου από άλλα τρόφιμα (π.χ. μπριζόλα με λεμόνι). Έτσι, εφόσον τα λεμόνια μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναιμίας.

  1. Καρκίνος

Τα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Αυτό οφείλεται κυρίως σε ενώσεις φυτών όπως hesperidin και d-limonene.

Συμπερασματικά, τα λεμόνια αποτελούν έναν αναζωογονητικό καρπό που συνήθως δεν τρώγεται ολόκληρος (λόγω της ξινής τους γεύσης), αλλά καταναλώνεται σε φέτες ή προστίθεται σε τρόφιμα και ποτά για τη χαρακτηριστική τους γεύση. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, διαλυτών ινών και φυτικών ενώσεων, τα οποία μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, γι’αυτό και θεωρείται απαραίτητο να τα συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts