Απλοί Κανόνες Πρόληψης & Προστασίας της Υγείας των Παιδιών

Απλοί Κανόνες Πρόληψης & Προστασίας της Υγείας των Παιδιών

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μέτρα Γενικής Υγιεινής

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους φροντίζουν βρέφη και μικρά παιδιά και παράλληλα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούν οι γονείς και τα παιδιά από πολλά νοσήματα.

Οι βασικοί αυτοί κανόνες περιλαμβάνουν την καθαριότητα όλου του σώματος, το καλό συχνό πλύσιμο των χεριών και επιπλέον κανόνες ώστε το άτομο να μη μεταδώσει ή να μην «κολλήσει» από το περιβάλλον κάποια ασθένεια.

Η Ατομική Υγιεινή δεν αφορά μόνο την προστασία του παιδιού από μικροοργανισμούς, αλλά σχετίζεται και με την καλή εικόνα του σώματος.

Το συχνό πλύσιμο του σώματος και η περιποίηση της εξωτερικής εμφάνισης είναι στοιχεία που, μεταξύ άλλων, ενισχύουν τη θετική εικόνα του εαυτού και του σώματος του παιδιού και την αποδοχή του από τους άλλους.

Οι γονείς καλούνται να συμβάλλουν στην εξοικείωση των παιδιών με τις παρακάτω υγιεινές συνήθειες:

  • Συχνό πλύσιμο του σώματος για να αποφεύγονται η συγκέντρωση ακαθαρσίας, η ανάπτυξη μικροοργανισμών και οι δυσάρεστες όσμες.
  • Καλό στέγνωμα όλων των περιοχών του σώματος με καθαρή πετσέτα μετά το μπάνιο, όπως π.χ. μασχάλες, πέλματα, γεννητική περιοχή κλπ.
  • Συχνή αλλαγή σε εσώρουχα και κάλτσες, όσο αυτό είναι δυνατό.
  • Αλλαγή ρούχων με την επιστροφή στο σπίτι από το σχολείο ή την παιδική χαρά κλπ.
  • Τα αθλητικά παπούτσια μπορούν να πλένονται όταν χρειάζεται και να συνηθίζεται να τοποθετούνται σε χώρο που αερίζεται καλά ώστε να μην παραμένει ιδρώτας.

Ειδικότερα για τα κορίτσια, οι γονείς καλούνται να γνωρίζουν και να μεταδώσουν στα παιδιά τους ότι η περιοχή του κόλπου έχει την ιδιότητα να καθαρίζεται από μόνη της και έτσι δεν απατείται διαφορετικός καθαρισμός από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Η ευαίσθητη περιοχή στο εσωτερικό του κόλπου δεν πρέπει να καθαρίζεται. Ο καθαρισμός της γεννητικής περιοχής μετά την τουαλέτα να γίνεται με φορά πάντα από τον κόλπο προς τον πρωκτό και πότε αντίστροφα, γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης κολπίτιδας και ουρολοιμώξης λόγω μεταφοράς μικροβίων.

Για τα αγόρια, οι γονείς καλούνται να μεταδώσουν στα παιδιά τους ότι οι όρχεις και το πέος θα πρέπει να πλένονται όπως και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Δεν πρέπει να γίνονται έντονες κίνησεις για αποκάλυψη της βαλάνου, αλλά η περιοχή της κεφαλής του πέους και η ακροποσθία είναι χρήσιμο να διατηρούνται καθαρές με χρήση άφθονου νερό και την αποφυγή χρήσης ερεθιστικών σαπουνιών.

Οι περισσότερες λοιμώξεις (κυρίως αναπνευστικού και γαστρεντερικού) μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω των μολυσμένων χεριών. Είναι χρήσιμο να κάνετε το πλύσιμο των χεριών μια ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να διδαχθούν να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με καθαρό νερό και σαπούνι:

  • πριν το φαγητό
  • πριν την προετοιμασία του φαγητού
  • πριν το θηλασμό ή το τάισμα του παιδιού
  • μετά την χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας
  • μετά την περιποίηση ή επαφή με κάποιον άρρωστο άτομο
  • μετά το κάπνισμα (για τους ενήλικες)
  • μετά την επαφή με ζώα
  • μετά την επιστροφή στο σπίτι από το σχολείο, την παιδική χαρά, τη δουλειά ή εξωτερικές εργασίες
  • όταν τα χέρια τους έχουν έρθει σε επαφή με βρώμικα ή μολυσμένα αντικείμενα
  • μετά το βήξιμο ή το φτέρνισμα.

Το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών περιλαμβάνει το καλό τρίψιμο όλων των επιφανειών των χεριών μεταξύ τους (εσωτερικό δακτύλων, νύχια, παλάμες και πάνω μέρος χεριού) για περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα. Μετά το πλύσιμο τα χέρια θα πρέπει να στεγνώνονται καλά σε στεγνή και καθαρή πετσέτα είτε σε χαρτί. Εάν δεν είναι διαθέσιμα καθαρό νερό και σαπούνι ως δεύτερη επιλογή εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο απολυμαντικό διάλυμα.

Τέλος τα παιδιά αλλά και οι γονείς οφείλουν να εφαρμόζουν ορισμένα βασικά μέτρα πρόληψης νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς τα νοσήματα αυτά είναι πολύ συχνά στην παιδική ηλικία.

> Το παιδί χρειάζεται να εκπαιδευτεί να βήχει και να φτερνίζεται καλύπτοντας το στόμα με χαρτομάντηλο ή με την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα για να αποφεύγεται η διασπορά των σταγονιδίων που αποβάλλονται, και όχι να βήχει χωρίς προφύλαξη ή χρησιμοποιώντας τις παλάμες για την κάλυψη του στόματος. >Όταν το παιδί είναι σε κατάλληλη ηλικία, χρειάζεται να εκπαιδευτεί να φυσάει τη μύτη του με χαρτομάντηλο όταν έχει καταρροή που εμποδίζει την φυσιολογική αναπνοή.

>Το χαρτομάντηλο θα πρέπει στη συνέχεια να απορρίπτεται στα σκουπίδια και να πλένονται τα χέρια.

>Το παιδί χρειάζεται να διδαχθεί πως όταν το ίδιο ή κάποιο άλλο άτομο είναι άρρωστο δεν πρέπει να μοιράζεται αντικείμενα όπως μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και πετσέτες.

>Καλό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν να βάζουν τα χέρια τους και άλλα αντικείμενα στο στόμα γιατί με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται συχνότερα τα μικρόβια.

>Όλοι στην οικογένεια πρέπει να συνηθίσουν να μην φιλάνε και αγκαλιάζουν άλλους όταν είναι άρρωστοι.

 

Πηγές:

  • Raising Children Network (Australia)
  • American Academy of Pediatrics
  • Canadian Pediatric Society

 

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts