Λυκοπένιο

Λυκοπένιο

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Tο λυκοπένιο είναι μια καροτενοειδής χρωστική φυτοχημική ουσία, που εμφανίζεται στις ντομάτες καθώς και σε άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά.

Υπάρχει στα καρπούζια, στα καρότα, στην παπάγια .Το λυκοπένιο εκτός από το χρώμα που χαρίζει σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά αποτελεί και μια σύνθετη αντιοξειδωτική ουσία.

Το λυκοπένιο λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθάει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καταπολεμάει τις μολύνσεις, βοηθάει στην αντιμετώπιση του διαβήτη και γενικότερα λειτουργεί σαν αντιτοξικό Το λυκοπένιο εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην εμφάνιση των καρδιακών παθήσεων και να μειώσει την αρτηριοσκλήρωση καθώς επίσης και να αποτρέψει την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας, η οποία ανάλογα και με την ηλικία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Η εμφάνιση της ωχράς κηλίδας οφείλεται στην οξείδωση των λιπιδίων και στην καταστροφή των φυσικών μορίων του λίπους.
Ο κυριότερος ισχυρισμός για τις ευεργετικές επιδράσεις του λυκοπένιου αναφέρεται στην ικανότητα του να δρα αποτρεπτικά στην εμφάνιση του καρκίνου αλλά συνάμα να αποτελεί και ένα μέσο θεραπείας ως προς αυτόν. πρόληψη και η θεραπεία . Σύμφωνα με έρευνα του Columbus , που δημοσυιευθηκε στο Science Reports, το λυκοπένιο της ντοματας, ίσως συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης καρκινώματος και γενικότερων ζημιών του δέρματος από την επίδραση της UV ακτινοβολίας.
Αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό
Το λυκοπένιο διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, βοηθάει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από τους μύκητες Candida albicans και συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής των ούλων. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν πως το λυκοπένιο, επαναφέρει σε εργαστηριακό επίπεδο, την ανισορροπία μεταξύ ανιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτω από το κάπνισμα.

Διαβήτης
Ο διαβήτης σε άτομα που πάσχουν μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως νευροπάθεια, αγγειακή νόσο ή διαβητικές λοιμώξεις. Αν και η λήψη λυκοπενίου δεν δείχνει να αποτρέπει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 εν τούτοις συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία των ασθενών με διαβήτη από καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν πως τα καροτενοειδή, μπορουν να ασκήσουν σημαντικό ρόλο στην θεραπεία του διαβήτη, ενισχύοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Αρτηριοσκλήρωση
Το λυκοπένιο δρα αποτρεπτικά στην υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων και στην παραγωγή των αφρωδών κυττάρων βοηθώντας σημαντικά στην πρόληψη ανάπτυξης της αρτηριοσκλήρυνσης. Το λυκοπένιο σε μελέτες έχει δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών στα ποντίκια καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αρτηριακής θρόμβωσης.

Αντιτοξικό
Το λυκοπένιο σε συνθήκες εργαστηρίου εμφανίζει αντιτοξικές ιδιότητες ενάντια σε πολλές τοξίνες, όπως του καδμίου, της κυκλοσπορίνης και της αφλατοξίνης. Σύμφωνα με έρευνα, το λυκοπένιο μαζί με την βιταμινη Ε, δρουν προστατευτικά ενάντια στη καταστροφή του γραστρικού βλεννογόνου από αφλατοξίνη.

Βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου.
Το λυκοπένιο που προσλαμβάνεται από επεξεργασμένα ή μαγειρεμένα προϊόντα τομάτας (πουμαρό, μαγειρεμένη σάλτσα) έχει πιο ευνοϊκή επίδραση στην υγεία σε σχέση με το νωπό προϊόν; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επεξεργασία και το μαγείρεμα αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου στον οργανισμό. Η θέρμανση απελευθερώνει το λυκοπένιο από το πλέγμα των ιστών του τροφίμου και το λυκοπένιο μετατρέπεται από την trans στερεοχημική δομή με την οποία βρίσκεται στα νωπά τρόφιμα στην cis ισομερή δομή η οποία απορροφάται καλύτερα.

Περιεκτικότητα λυκοπενίου σε τομάτα, προϊόντα τομάτας και καρπούζι.
-Μία νωπή τομάτα μέσου μεγέθους περιέχει 4,5 -7,0 μιλιγραμμάρια λυκοπενίου.
-ένα φλιτζάνι τοματοχυμός περιέχει περίπου 22mg λυκοπένιο
-2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτές περιέχει περίπου 9 mg.
-Το καρπούζι είναι και αυτό ένα τρόφιμο πλούσιο σε λυκοπένιο. Η μέση συγκέντρωση λυκοπενίου στο καρπούζι είναι περίπου 40% υψηλότερη από την μέση περιεκτικότητα της ακατέργαστης τομάτας.
-Άλλα φρούτα που περιέχουν λυκοπένιο κατά σειρά φθίνουσας περιεκτικότητας είναι το ρόδινο γκρέϊπ φρουτ , η παπάγια και το βερίκοκο.

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη λυκοπενίου είναι περίπου 6mg, ποσότητα η οποία μπορεί έυκολα να καλυφθεί μέσω της διατροφής ειδικά του καλοκαιρινούς μηνες, λόγω της πληθώρας ντομάτας και καρπουζιού. Ένας τρόπος να καταναλώνουμε λυκοπένιο όλο τον χρόνο μιας και είναι σε καλυτερη βιοδιαθεσιμότητα στον πολτό ντομάτας είναι τους καλοκαιρνούς μηνες να συλλέγουμς ντομάτες και να τις κάνουμς σάλτσα και να τη φυλασσουμε στην κατάψυξη, ώστε να έχουμε όλο τον χρόνο την απαραίτητη ποσότητα λυκοπενίου.
1. Lycopene-Induced hydroxyl radical causes oxidative DNA damage in Escherichia coli, Journal of Microbiology and Biotechnology, Volume 24, Issue 9, 10 July 2014, Pages 1232-123
2. Tomatoes protect against development of UV-induced keratinocyte carcinoma via metabolomic alterations, Scientific ReportsOpen Access, Volume 7, Issue 1, 1 December 2017, Article number 5106
3. Emerging importance of dietary phytochemicals in fight against cancer: Role in targeting cancer stem cells, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 57, Issue 16, 2 November 2017, Pages 3449-346
4. The antioxidant and anti-inflammatory properties of lycopene in mice lungs exposed to cigarette smoke, Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 48, October 2017, Pages 9-20
5. Effects of lycopene and vitamine E administration over gastric mucosal damage induced by Aflatoxin B1, Journal of Animal and Veterinary Advances, Volume 8, Issue 7, 2009, Pages 1256-1262
6. Carotenoids in the treatment of diabetes mellitus and its complications: A mechanistic review, Biomedicine and Pharmacotherapy, Volume 91, 1 July 2017, Pages 31-42

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts