Πώς μας αποκαλεί το παιδί μας;

Πώς μας αποκαλεί το παιδί μας;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Συχνά ακούμε τους γονείς να παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους, τους αποκαλούν με το όνομα τους και όχι μαμά ή μπαμπά. Το τι μπορεί να δηλώνει αυτό για τη σχέση γονέα-παιδιού, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του παιδιού, αν έχει γίνει κάποια πρόσφατη αλλαγή στην καθημερινότητα του κλπ. Τίποτε δεν είναι απόλυτο και δεδομένο, ούτε μπορεί αυτό από μόνο του να σημαίνει ότι το παιδί δεν σέβεται και δεν αγαπάει τους γονείς του.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει όμως; Αυτή η συμπεριφορά είναι εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες και είναι σημαντικό να τα παρατηρήσουμε όλο το πλαίσιο για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Ακόμα, πρέπει να λάβουμε υπόψη την ηλικία του παιδιού. Αν για παράδειγμα πρόκειται για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, ίσως το κάνει καθαρά μιμητικά, καθώς ακούει τους γύρω του να φωνάζουν τους γονείς του με  τα ονόματα τους. Αν πρόκειται για έφηβο ίσως με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνει την αντίδραση του στους γονείς του.

Ίσως όμως το σημαντικό δεν είναι  συμπεριφορά αυτή καθεαυτή, αλλά το τι προσπαθεί να μας επικοινωνήσει το παιδί μας μέσα από τη συμπεριφορά του. Η παγίδα στην οποία πέφτουν οι γονείς, είναι ότι στεκόμαστε στη συμπεριφορά και ξεχνάμε την ουσία. Συνεπώς, αντί να προσπαθούμε να δίνουμε συμβουλές και διδαχές στα παιδιά μας, ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τις ανάγκες τους και πώς προσπαθούν να τις επικοινωνήσουν ώστε να τις καλύψουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται. Η λέξη ανάγκες αναφέρεται στις συναισθηματικές – βιολογικές – σύνδεση και όχι στις επιθυμίες τους.

Μόνο αν αντιμετωπίσουμε την κάθε αντίδραση του παιδιού με αγάπη και αποδοχή και προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τι προσπαθεί να μας πει η συμπεριφορά του, θα λύσουμε πραγματικά ό,τι μας απασχολεί και η σχέση μας με τα παιδιά μας θα γίνει δυνατή. Τότε τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν ασφαλή και ευτυχισμένα, βέβαια ότι έχουν έναν ασφαλή τόπο όπου ανήκουν, την οικογένεια τους.

Πηγή: http://www.schooltime.gr

 www.sizefxi.gr

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts