Kορεσμένα λιπαρά και καρδιαγγειακά: η επίσημη θέση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας

Kορεσμένα λιπαρά και καρδιαγγειακά: η επίσημη θέση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Με μια νέα επίσημη ανακοίνωση στις 16 Ιουνίου του 2017, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (American Heart Association) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής με ακόρεστα λίπη θα μειώσει την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου (CVD).

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, γεγονός που αντιστοιχεί σε 17,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η πρωτογενής πρόληψη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων, που θα εμφανίσουν καρδιαγγειακά συμβάματα, καθώς και το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία με την  προεδρική ανακοίνωση για τα διατροφικά λίπη σε συσχέτιση με την επίπτωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων, ανασκοπεί και συζητά επιστημονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων μελετών, σχετικά με την επίδραση της αντικατάστασης των κορεσμένων λιπαρών με άλλους τύπους  λιπαρών οξέων ή με υδατάνθρακές στην καρδιαγγειακή νόσο.

Τα τελευταία χρόνια, μετα-αναλύσεις από μελέτες παρατήρησης και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές είχαν αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του κορεσμένου λίπους και του καρδιαγγειακού κινδύνου. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ των ασθενών, των ιατρών τους και της κοινής γνώμης.

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, όταν σχεδιάζεται κατάλληλα για να απαντήσει σε μια καθορισμένη ερευνητική ερώτηση και εκτελεστεί με υψηλή ποιότητα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την σύσταση κατευθυντήριων γραμμών για την υγεία και την ιατρική πολιτική.

Πολλές μετα-αναλύσεις, που κατέληξαν σε αντιφατικά αποτελέσματα ή και «αθώωσαν» τα κορεσμένα λιπαρά, συνδύασαν πολλές μελέτες και εξετάζουν αφελώς τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων σε άτομα, που έχουν χαμηλή ή υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ουσιών, χωρίς να εξετάζουν ποια είδη τροφίμων καταναλώνουν περισσότερο τα άτομα όταν μειώνουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Σε αυτό το άρθρο, αναλύθηκε και εξετάστηκε η μεθοδολογία και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων, που αναφέρονται από αυτούς τους ερευνητές και οι λόγοι για τα αποκλίνοντα ευρήματα. Η ανακοίνωση σχετικά με τα διαιτητικά λίπη που μόλις κυκλοφόρησε βασίστηκε σε αξιολογήσεις περισσότερων από 100 ερευνητικών άρθρων, καθώς και σε πολύ λεπτομερείς συστηματικές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας από διάφορες ερευνητικές ομάδες με συνέπεια των αποτελεσμάτων.

Συνοπτικά, σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, όπου μειώθηκε η πρόσληψη κορεσμένου λίπους σε αντικατάσταση με πολυακόρεστα φυτικά έλαια, η καρδιαγγειακή νόσος μειώθηκε κατά ≈30%, παρόμοια με τη μείωση που επιτεύχθηκε με την θεραπεία με στατίνες. Σε προοπτικές μελέτες παρατήρησης σε πολλούς πληθυσμούς, φάνηκε ότι η χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους σε συνδυασμό με την υψηλότερη πρόσληψη πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και μειωμένα ποσοστά άλλων σημαντικών αιτιών θανάτου, καθώς και μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Σε αντίθεση, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών κυρίως με εξευγενισμένους υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα δεν συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και δεν μείωσε τα καρδιαγγειακά συμβάματα σε κλινικές δοκιμές.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων με ακόρεστα λιπαρά, μειώνει την LDL χοληστερόλη, έναν παράγοντα αθηροσκλήρωσης, που συνδέεται με βιολογικές ενδείξεις για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, τόσο σε πληθυσμούς, όσο και σε κλινικές μελέτες.

Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των επιστημονικών στοιχείων και ικανοποιώντας τα αυστηρά κριτήρια για την αιτιότητα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και την αντικατάστασή τους με ακόρεστα λίπη, ειδικά με πολυακόρεστα, θα μειώσει την επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Αυτό συνεπάγεται ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων από ακόρεστα λίπη θα πρέπει να συμβαίνει στο πλαίσιο μιας αλλαγής του συνολικού τρόπου διατροφής σε ένα υγιεινό διαιτολογικό σχήμα, όπως είναι η δίαιτα DASH (Διαιτητική προσέγγιση για την υπέρταση) ή η μεσογειακή διατροφή, όπως υπογραμμίζεται από το από τις οδηγίες του 2013 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (American Heart Association / American College of Cardiology) και τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής των Αμερικανών 2015-2020.

Οι κατευθυντήριες γραμμές διατροφής για τους Αμερικανούς 2015-2020 προτείνουν για τον γενικό πληθυσμό λιγότερο από το <10% των θερμίδων να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά και αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά. Η τρέχουσα κατευθυντήρια γραμμή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας (AHA) είναι η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών έως 5% έως 6% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας (θερμίδων) για τα άτομα με αυξημένη συγκέντρωση LDL χοληστερόλης.

Οι κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών που πρέπει να μειωθούν είναι το λίπος του γάλακτος (βούτυρο), το λαρδί (χοιρινό κρέας), το Βόειο λίπος, το φοινικέλαιο και το έλαιο καρύδας. Τα πολυακόρεστα λίπη περιέχονται σε έλαιο κανόλα, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, φυστικέλαιο, ηλιέλαιο και τα καρύδια. Οι πηγές υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά και ελαϊκό οξύ και χαμηλής περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το αραβοσιτέλαιο και ξηροί καρποί με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, φιστίκια και τα πεκάν.

Είναι κατανοητό ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση ή απαντούν με σκεπτικισμό όταν ακούνε για μια νέα μελέτη που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θεωρούσαν επιστημονικά αποδεκτό. Μια πρόταση θα ήταν να ανατρέχουμε μόνο στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή σε ιστότοπους εγκεκριμένων οργανισμών, όπως η Αμερικανική καρδιολογική εταιρία (American Heart Association) ή η Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη (ADA) ή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές τείνουν να ελέγχονται πολύ προσεκτικά και η έρευνα αξιολογείται προσεκτικά, ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές είναι πιο συντηρητικές.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts