Τα καλοκαιρινά φρούτα και η ευεργετική δράση τους στην υγεία μας.

Τα καλοκαιρινά φρούτα και η ευεργετική δράση τους στην υγεία μας.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Έχουμε φτάσει σχεδόν στα μέσα του καλοκαιριού και η φύση έχει ξεκινήσει να μας χαρίζει τους καλοκαιρινούς καρπούς της απλόχερα όπως τα καλοκαιρινά φρούτα που περιέχουν 80-90% νερού, πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Είναι η καταλληλότερη τροφή που θα χαρίσει στον οργανισμό μας ενυδάτωση, τόνωση, πρόληψη από πολλές παθήσεις, ισορροπημένη διατροφή, αλλά και καλλίγραμμη σιλουέτα.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Οι φράουλες είναι ένα φρούτο με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C , η οποία έχει αποδειχθεί πως αποτρέπει την οξείδωση ευάλωτων βιολογικών μορίων όπως της χοληστερόλης και των λιποπρωτεινών, αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο και συμβάλει στην ικανοποιητική λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Επίσης είναι μια βιταμίνη την οποία χρειάζονται οι καπνιστές σε μεγαλύτερα ποσοστά καθώς η νικοτίνη έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τη δράση της.

Οι φράουλες επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, μέταλλα τα οποία βοηθάνε στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και βελτιώνουν το σωματικό βάρος. Τέλος περιέχουν πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν να μας προστατεύσουν από τη γήρανση και την απώλεια μνήμης αλλά και μια χημική ένωση, το ελαγικό οξύ, που δρα ενάντια σε καρκινογόνους παράγοντες.

ΚΕΡΑΣΙΑ
Τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι ανθοκυανίνες, από τις οποίες έχουν πάρει και το κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Είναι γνωστό, πως τα κεράσια έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση, μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και τους πόνους της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, που περιέχουν.

Είναι καλή πηγή καλίου, Βιταμίνης C και Βιταμίνης Α, η οποία καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό αλλά και μελατονίνης, μιας ουσίας που επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Προάγουν την αιμοποίηση και συνίστανται σε άτομα που έχουν αναιμία καθώς περιέχουν επαρκή ποσότητα σίδηρου. Οδηγούν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα με την βοήθεια των φυτοστερολών που βρίσκονται σε αφθονία στα κεράσια και τέλος δρουν αποτοξινωτικά για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε περιεκτικότητα νερού φρούτο καθώς περίπου το 90% αποτελείται από νερό. Είναι λοιπόν ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενυδατώσουμε το σώμα μας και την επιδερμίδα μας στην διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης λόγο της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και φυτικές ίνες, μας προσφέρει χαμηλό ποσοστό θερμίδων και είναι ιδανικό φρούτο για όσους προσέχουν την διατροφή του.

Εκτός από ενυδάτωση, μας προσφέρει και αρκετές βιταμίνες όπως Βιταμίνη A, C και Ε οι οποίες μας προστατεύουν από γαστρεντερικές διαταραχές, έχουν αντικαρκινική δράση, μειώνουν να επίπεδα του άγχους, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Επίσης είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

Είναι τέλος καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως του β-καροτένιου, το οποίο του προσφέρει το βαθύ ροδακινί χρώμα του. Το β- καροτένιο αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα, έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στην βελτίωση της όρασης και ενεργεί ως φυσικό αντηλιακό, αυξάνοντας την ικανότητα αντανάκλασης του φωτός και μειώνοντας την ευαισθησία μας στον ήλιο.

ΒΕΡΙΚΟΚΑ
Το βερίκοκο αποτελεί ένα τρόφιμο «θαύμα» καθώς περιέχει πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων που θωρακίζουν τον οργανισμό με ενέργεια και υγεία!
Είναι ωφέλιμο για άτομα που πάσχουν από αναιμία λόγο του σιδήρου που περιέχει αλλά και της μικρής ποσότητας χαλκού, ο οποίος βοηθάει το σίδηρο να διατεθεί σε όλο το σώμα. Είναι καλή πηγή Βιταμίνης Α , Β, Ε και C αλλά και καροτενοϊδών τα οποία υπάρχουν σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα ώριμα και αποξηραμένα βερίκοκα και τους προσδίδουν το πορτοκαλί τους χρώμα.

Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα αγγεία και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης. Επίσης συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και βελτιώνουν την υφή του δέρματος λόγω της Βιταμίνης Α . Ευεργετικά για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, καθώς η κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερίκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά. Είναι πολύ εύπεπτα και η κατανάλωσή τους συνίσταται σε παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη ή πυρετό καθώς μειώνουν τα επίπεδα των τοξινών στο αίμα. Επίσης η βιταμίνη C συμβάλει στην πρόληψη ιώσεων και ασθενειών.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Το σταφύλι θεωρείτε ένα από τα πιο πλήρες σε θρεπτική αξία φρούτα καθώς περιέχει τις αναγκαιότερες βιταμίνες και οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα. Τα φλαβονοειδή τα οποία δίνουν στα σταφύλια το κόκκινο χρώμα τους , έχει αποδειχθεί ότι έχουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνουν τα οιδήματα και τον πόνο, βοηθούν την επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί τα έλκη και το στρες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και κυρίως καρδιαγγειακών, μειώνουν τον σχηματισμό θρόμβων, προστατεύουν την κακή χοληστερίνη από την οξείδωση αλλά και το σώμα από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης η ρεσφερατόλη, ουσία του κόκκινου σταφυλιού βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου μειώνοντας τους κινδύνους εμφράγματος, καταστέλλει την σύνθεση ελευθέρων ριζών και συχνά βελτιώνει την πνευματική διαύγεια.

Τα σταφύλια επίσης περιέχουν μεγάλη ποσότητα υγρών, τα οποία συντελούν στην αποτοξίνωση των οργάνων του σώματος και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Ο βιολογικός χυμός των σταφυλιών περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από άλλους χυμούς όπως ο χυμός πορτοκαλιού, μήλου, γκρέιπφρουτ ή ντομάτας.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Το καρπούζι είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο που εκτός από την δροσιά και την ωραία γεύση του, μας προσφέρει και πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό αλλά και ελάχιστες θερμίδες. Έχει 95% περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες . Λόγω αυτών, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου , την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας καθώς και την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης ενδείκνυται για άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερίνη, ενώ αντίθετα περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, β-καροτίνη και λυκοπένιο, δύο ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση, καλίο το οποίο συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης και πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α, η οποία βελτιώνει την όραση , καταπολεμά τις μολύνσεις και ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού.

Είναι ένα φρούτο που βοηθάει τα νεφρά να καθαρίσουν από άλατα και μικρούς λίθους καθώς η κιτρουλίνη και η αργινίνη που εμπεριέχεται στο χυμό του, του προσδίδουν έντονες διουρητικές ιδιότητες.
Επίσης ενδείκνυται για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσμα, τις κυστίτιδες, τις ουρηθρίτιδες, την καλύτερη υγεία της καρδιάς και προστατεύει τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

Ο βιοχημικός Α. Μοράλες , υποστηρίζει πως το κουκούτσι του καρπουζιού ενεργοποιεί το κυτταρικό σύστημα των νεφρών και βοηθά στον καθαρισμό τους. Στον αραβικό κόσμο, χρησιμοποιούν τα κουκούτσια του καρπουζιού, ψημένα και αλατισμένα, σαν ένα υγιεινό σνακ.
Ωστόσο, καλό θα είναι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο που θα καταναλώσουμε το καρπούζι και στα τρόφιμα με τα οποία θα το συνδυάσουμε. Το καρπούζι οξειδώνεται στην επαφή του με τον αέρα και στα 30 λεπτά παράγει 0,5% αρσενικό. Αν συνδυαστεί δε με άλλα φρούτα ή αλκοόλ η παραγωγή αρσενικού αυξάνεται κατά 3% και ακόμα περισσότερο αν συνδυαστεί με γάλα.

ΠΕΠΟΝΙ
Το πεπόνι είναι ένα ακόμα καλοκαιρινό φρούτο, το οποίο συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού αλλά και στο αδυνάτισμα.
Περιέχει ελάχιστες θερμίδες (35Kcal/100gr.) ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κάτι που βοηθάει στην μείωση της κυτταρίτιδας. Επίσης, λόγο της βιταμίνης C που περιέχει, βελτιώνει την όψη και την υφή του δέρματος, καθώς η βιταμίνη αυτή συμβάλει στην σύνθεση του κολλαγόνου.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως η αδενοσίνη, μία αντιπηκτική ουσία που περιέχει το πεπόνι, εμποδίζει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο σχηματισμός θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Εκτός των άλλων, είναι και εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η β- καροτίνη, η βιταμίνη Α και C, η θειαμίνη και η νιασίνη. Λόγω αυτών των ουσιών, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου, μειώνει την πίεση του αίματος και της χοληστερίνης , προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του και βελτιώνει την όραση. Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθάει στην μείωση των οιδημάτων που παρουσιάζουν κυρίως τα υπέρβαρα άτομα.
Καλό θα ήταν ωστόσο, το πεπόνι να τρώγεται μέρα καθώς μεταβολίζεται καλύτερα με τον ήλιο.

ΣΥΚΟ
Το σύκο είναι ένα κατεξοχήν αυγουστιάτικο φρούτο το οποίο ωστόσο μπορούμε να τον βρούμε και την χειμερινή περίοδο σε αποξηραμένη μορφή. Η κατανάλωσή του είναι ωφέλιμη για το σώμα καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο μας δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και μας βοηθούν να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού, αλλά ταυτόχρονα καθαρίζουν και το γαστρεντερικό σύστημα, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και βοηθούν τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Τα σύκα, εκτός από φυτικές ίνες, περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Έχει αποδειχθεί ότι τα μαύρα σύκα έχουν έντονη αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση λόγω των πολυφαινολών που εμπεριέχονται σε αυτά.
Εκτός όμως από τον καρπό, ευεργετικά είναι και τα φύλλα της συκιά τα οποία έχει αποδειχθεί σε μελέτες πως έχουν αντιδιαβητική δράση. Μπορούν να καταναλωθούν σαν ρόφημα , πίνοντας το εκχύλισμα από τα βρασμένα φύλλα αφού έχουν ξεπλυθεί πρώτα καλά.
Καλό θα ήταν, η κατανάλωσή του σύκου να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή διάρροια καθώς τα σποράκια που υπάρχουν στο σύκο μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts