Καταδίκη κατηγορούμενου για παράνομη άσκηση επαγγέλματος διαιτολόγου διατροφολόγου

Καταδίκη κατηγορούμενου για παράνομη άσκηση επαγγέλματος διαιτολόγου διατροφολόγου

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το ΔΣ της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι την Τετάρτη 07-09-2017 εκδικάστηκε στο Πταισματοδικείο Αθηνών υπόθεση με κατηγορούμενο πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ, ο οποίος ασκούσε διαιτολογικές πράξεις στην περιοχή της Γλυφάδας και στη Βασιλίσης Σοφίας στην Αθήνα, χωρίς την απαραίτητη βεβαίωση του Προεδρικού Διατάγματος 133/2014 και χωρίς φυσικά να έχει τις προϋποθέσεις να τη λάβει (κατοχή πτυχίου διαιτολόγου).

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΔΔΕ, η οποία παραστάθηκε στη δίκη και ως πολιτική αγωγή. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος, χωρίς δικαίωμα έφεσης για παραβίαση της διάταξης 414 Ποινικού Κώδικα περί άσκησης επαγγέλματος χωρίς άδεια της αρχής.

Είναι η πρώτη περίπτωση ποινικής καταδίκης από τη Δικαιοσύνη προσώπου που ασκεί διαιτολογικές πράξεις χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Το δικαστήριο μεταξύ άλλων δέχτηκε ότι η προσπάθεια νομιμοποίησης της λειτουργίας (με πρόσληψη πραγματική ή μη, διαιτολόγου) ΔΕΝ απαλλάσσει κάποιον από τις ποινικές του ευθύνες για την παράνομη άσκηση επαγγέλματος, καθότι μόνον ο διαιτολόγος μπορεί να διενεργεί διαιτολογικές πράξεις.

Το δικαστήριο επίσης δέχτηκε ότι η περιγραφή των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων που αναφέρονται ρητά στα ΠΔ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διαιτολόγων διατροφολόγων αποτελεί σαφή προσδιορισμό της διαιτολογικής πράξης και όποιος προβαίνει σε λειτουργίες και ενέργειες όπως περιγράφονται στα ΠΔ χωρίς να έχει την προβλεπόμενη βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, ασκεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ επάγγελμα του Διαιτολόγου και παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 414 του Ποινικού Κώδικα.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την αυστηροποίηση των ποινών από πλευράς Υπουργείου Υγείας, με την πρόβλεψη και διοικητικών κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν το ΠΔ 133/2014 και την εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς Πολιτείας.

Θεωρούμε απαραίτητη την αναθεώρηση των προϋποθέσεων και όρων λειτουργίας διαιτολογικών μονάδων, διαιτολογικών γραφείων και πολυδύναμων κέντρων με τελικό στόχο τη θωράκιση της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας τους. Η ρύθμιση αυτή μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσει για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Η υπόθεση αυτή δε θα είναι η τελευταία που φτάνει στα ακροατήρια των ποινικών δικαστηρίων. Ακολουθούν και άλλες.

Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπάρξει από την πλευρά μας διαρκής έλεγχος και αναφορά κάθε παράνομης δραστηριότητας σε κάθε επίπεδο, κυρίως μετά από καταγγελίες στην ΕΔΔΕ πολιτών οι οποίοι πέφτουν θύματα παράνομων δραστηριοτήτων όπως οι ανωτέρω.

Η παραπάνω σημαντική επιτυχία έρχεται να προστεθεί στην σειρά επιτυχημένων στοχευμένων παρεμβάσεων της ΕΔΔΕ για την διαμόρφωση ενός ασφαλούς και ξεκάθαρου τοπίου για την άσκηση του επαγγέλματος του διαιτολόγου διατροφολόγου. Οι δράσεις μας και οι ενέργειες μας αποδεικνύουν στους επιστήμονες διαιτολόγους διατροφολόγους αλλά και στη κοινωνία, ότι η ΕΔΔΕ, αποτελεί το μοναδικό φορέα περιφρούρησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου, αλλά και βασικό φορέα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.

Οι ενέργειές μας συνεχίζονται.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts