Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα δεν είναι νόσημα αλλά μια λειτουργική  διαταραχή. Υπολογίζεται οτι 7-21% άτομα του πληθυσμού πάσχουν από ΣΕΕ. Eμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, καθώς και σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Δεν είναι μεν ένα σύνδρομο απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς αλλά είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό για τον ασθενή και επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα ζωής του

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου περιλαμβάνουν το κοιλιακό άλγος (το οποίο συνήθως υποχωρεί μετά την κένωση), φούσκωμα και αέρια (ιδιαίτερα μετά το φαγητό). Τα άτομα αυτά μπορεί να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών.

Το ΣΣΕ είναι αγνώστου παθογένειας, όπου πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην όξυνση της έντασης των συμπτωμάτων. Αν και η διατροφή δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην αιτιοπαθογένεια του συνδρόμου, πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι συγκεκριμένες τροφές εντείνουν τα συμπτώματα. Άλλωστε 9 στα 10 άτομα αναφέρουν ότι διάφορες  τροφές επηρεάζουν την ένταση των συμπτωμάτων τους. Επίσης, τα 2/3 των ατόμων με ΣΕΕ μπαίνουν σε διαδικασία διατροφικών περιορισμών και έτσι ο παράγοντας διατροφή γίνεται σημαντικός σύμμαχος  για τη διαχείριση του προβλήματος.

Η δίαιτα FODMAPS  

Tα τελευταία χρόνια, ένα διαιτητικό σχήμα το οποίο ονομάζεται FODMAPs έχει κάνει δυναμική εμφάνιση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Μελέτες αναφέρουν ότι το   διαιτητικό σχήμα  FODMAPS μπορεί  βοηθήσει το 75 % τωνατόμων με ΣΕΕ.

Η δίαιτα  FODMAPS  σχεδιάστηκε το 2000 από δυο ερευνητές  του  MONASH UNIVERSITY στην Αυστραλία , τον Peter R. Gibson και τη Susan J. Shepherd για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της τροφής και της συμπτωματολογίας του ΣΕΕ.  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο περιορισμός συγκεκριμένων υδατανθράκων (FODMAPS) είχε ως αποτέλεσμα  το  σημαντικό περιορισμό  των λειτουργικών συμπτωμάτων του γαστρεντερικού σωλήνα όπως η διάρροια, τα αέρια και ο πόνος .

Το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα αποκλείει από το διαιτολόγιο τους ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και τις πολυυδρικές αλκοόλες (π.χ. σορβιτόλη, μανιτόλη). Το κοινό χαρακτηριστικών αυτών των ουσιών είναι ότι δεν  απορροφούνται καλά από το λεπτό έντερο και όταν μεταφέρονται στο παχύ έντερο γίνονται τροφή του μικροβιώματος με επακόλουθο την παραγωγή αερίων . Επίσης, τα FODMAPs λειτουργούν ωσμωτικά με αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας του νερού στον αυλό του εντέρου. Ο συνδυασμός της παραγωγής των αερίων μαζί με την συγκράτηση του νερού οδηγεί στη διάταση του παχέος εντέρου. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει στη εμφάνιση των λειτουργικών συμπτωμάτων  .

Είναι πολύ σημαντικό επειδή η διατροφή FODMAPsείναι αρκετά αυστηρή και συγκεκριμένη, να γίνεται  υπό την επίβλεψη διαιτολόγου εκπαιδευμένου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε αυτό το σεμινάριο θα μάθουμε:

  • Εις βάθος ανάλυση των τροφών με ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας.
  • Πώς μπορώ να καλύψω τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες παρά τους περιορισμούς;
  • Πότε και πώς εισάγουμε ξανά στη διατροφή τροφές με υψηλά FODMAPS;

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 28/9/2019 και ώρες 10:00 με 17:00

Εγγραφές εδώ!

Με τη χρήση του coupon epimorfosi10 κερδίζετε έκπτωση 10%

Χώρος διεξαγωγής: Apivita Experience Store, Αθήνα

Info: Viber/CU 6949805144

[email protected]