Υλικά

  • 300 γρ φακές
  • 1/3 φλ. ρύζι καστανό
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 κουτί Ντοματοχυμό ή ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα
  • Σέλινο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2-3 σκελίδες Σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Πιπέρι μαύρο
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Αλάτι
  • Μπούκοβο γλυκό ή ρίγανη (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής

Σε μια κατσαρόλα μέτριου μεγέθους βράζουμε νερό (περίπου στο 1/3 της κατσαρόλας).

Στο μεταξύ πλένουμε καλά τις φακές και το ρύζι, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και τρίβουμε το καρότο (με το χοντρό του τρίφτη).

Αφού βράσει καλά το νερό βάζουμε τις φακές με το ρύζι και όλα τα λαχανικά.

Αφού πάρουν μια καλή βράση προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, λίγο αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τέλος το ελαιόλαδο. Κλείνουμε την κατσαρόλα μας και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει ελαφρώς πιλάφι, περίπου για 30-40 λεπτά. Ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλουμε να γίνει, ή σε μορφή σούπας, προσθέτουμε το ανάλογο νερό.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε προαιρετικά το γλυκό μπούκοβο ή ρίγανη. Επίσης, συνοδεύεται καταπληκτικά με ψωμί αλειμμένο με ελαιόλαδο και ρίγανη.