Δώστε τέλος στο στίγμα της παχυσαρκίας

Δώστε τέλος στο στίγμα της παχυσαρκίας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

H Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, έχει καθιερωθεί την 11η Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Για το 2018 εστιάστηκε στο στίγμα του βάρους.
Το στίγμα του βάρους αναφέρεται σε αρνητικές συμπεριφορές και στάσεις που απευθύνονται σε άτομα αποκλειστικά λόγω του βάρους τους.
Ας αφήσουμε στην άκρη όμως όσα θα πρέπει να γίνουν από τα μέσα ενημέρωσης και τους εργοδότες και ας μιλήσουμε για όσα οφείλουν να κάνουν όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα υγείας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έφτασαν στα γραφεία των διαιτολόγων περιστατικά με υπερβάλλον βάρος και υποθάλπτουσα νόσο, που πολλοί αξιολόγησαν ως… «Σταμάτα να τρώς» «ράψε το στόμα σου και όλα θα φτιάξουν» «κόψε το βραδινό και θα αδυνατίσεις».
Τα παραπάνω αποτελούν μια μόνο ένδειξη ότι το στίγμα της παχυσαρκίας είναι μια υπαρκτή κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε επιπλέον αύξηση βάρους αλλά μακροπρόθεσμα ακόμα και σε θάνατο από μια νόσο που θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια.
Παράλληλα, συχνά απαντάται η αντιμετώπιση των ατόμων με υπερβάλλον βάρος με απαξιωτικό ύφος από τους επαγγελματίες υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από μια μητέρα που βρισκόταν σε κατάσταση τοκετού και δέχτηκε λεκτική βία από τους τραυματιοφορείς.
Η θετική και υποστηρικτική προσέγγιση του ασθενή είναι απαραίτητη σε όλες τις φάσεις της περίθαλψης και φυσικά σχετίζεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα της φροντίδας που λαμβάνει τελικά το περιστατικό.
Για όλους όσους προσφέρουν φροντίδα, είναι απαραίτητο να έχουν γίνει γνωστοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που προκαλούν παχυσαρκία, , γεγονός που θα θεωρείται ότι θα βελτιώσει τη στήριξη και την αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της διάγνωσης και της θεραπείας.

Σύμφωνα με το https://www.obesityday.worldobesity.org, έρευνες έχουν δείξει ότι :

·      Η χρήση λέξεων όπως ο «υψηλός ΔΜΣ» και το «βάρος» προτιμώνται από λέξεις όπως «παχύσαρκοι» και «παθολογικά παχύσαρκοι». Επιπλέον, συνιστάται να ζητάτε από τον ασθενή να καθορίσει ποιους όρους προτιμά να χρησιμοποιήσετε.
·      Η χρήση λέξεων που βάζουν τον ασθενή πριν από την ιατρική κατάσταση και αποφεύγουν την διαφοροποίηση των ασθενών από την ιατρική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, «έχετε παχυσαρκία» σε αντίθεση με «είστε παχύσαρκοι»

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται με το ίδιο επίπεδο σεβασμού και συμπάθειας με τους πιο αδύναμους ομολόγους τους.

Συνάδελφοι και συνοδοιπόροι στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, βοηθήστε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα εμπόδια που προκύπτουν ως αποτέλεσμα του στιγματισμού τους. Δράστε με ενσυναίσθηση.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts