Το καλοκαίρι είναι πια προ των πυλών και το αιώνιο δίλημμα των απανταχού λάτρεων του παγωτού έρχεται ξανά στην επιφάνεια..! Παγωτό ή σορμπέ? Τελικά ποια είναι η καλύτερη επιλογή?
Σε αντίθεση με το κλασσικό παγωτό το οποίο περιέχει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 25γρ.λιπαρών ανά 100γρ. τα σορμπέ εμφανίζονται σαν μια πιο υγιεινή επιλογή και σαφώς λιγότερο κοστοβόρα σε θερμίδες αφού δεν περιέχουν λιπαρά.
Τα σορμπέ συνήθως παρασκευάζονται από την πούλπα (σάρκα ) διαφόρων φρούτων , νερό , αρκετή ποσότητα ζάχαρης καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις περιέχουν και ασπράδια αυγού. Έχουν πολύ δροσιστική και ευχάριστη γεύση και υφή ,ενώ περιέχουν αρκετές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά καθώς και φυτικές ίνες ανάλογα με το φρούτο που θα επιλέξουμε . Μπορώ όμως να τα καταναλώνω άφοβα και σε μεγάλες ποσότητες?
Όπως αναφέραμε και παραπάνω μπορεί τα σορμπέ να μην περιέχουν λιπαρά ,όμως το ποσοστό της ζάχαρης που περιέχουν είναι αρκετά υψηλό. Μια μέση θερμιδική αξία ενός σορμπέ είναι 100 θερμίδες ανά 100γρ. Επομένως και οι ποσότητες που καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι αντίστοιχα περιορισμένες .
Για να μπορέσουμε να μειώσουμε την περιεκτικότητα της ζάχαρης στα σορμπέ μας καθώς επίσης τα τεχνητά χρώματα και συντηρητικά που περιέχονται στα έτοιμα σορμπέ, μια πολύ καλή λύση είναι να τα παρασκεύζουμε μόνοι μας στο σπίτι χρησιμοποιώντας ώριμα φρούτα εποχής . Όσο πιο γλυκό και ώριμο είναι το φρούτο που χρησιμοποιούμε ,τόσο λιγότερη ζάχαρη θα χρειαστούμε !Μια ακόμη καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιούμε καστανή ή ακόμη καλύτερα μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη. Παρότι έχει ίδιες θερμίδες σχεδόν με την λευκή ζάχαρη υπεριχύει καθώς περιέχει ελαφρώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Επομένως καταναλώνουμε και απολαμβάνουμε τα σορμπέ στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής ,σε μικρές ποσότητες και πάντα με μέτρο!
Καλό καλοκαίρι!!
Συντάκτης Άρθρου
Η διατροφολόγος–διαιτολόγος Αγγελοπούλου Μπάρμπαρα είναι απόφοιτος του
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας με βαθμό πτυχίου
“ΑΡΙΣΤΑ”. Πραγματοποίησε την εξάμηνη πρακτική της άσκηση στο Γ.Π.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στην Θεσσαλονίκη, όπου και εργάστηκε
αργότερα ως διατροφολόγος-διαιτολόγος στα εξωτερικά ιατρεία του Διαιτολογικού
τμήματος, ενώ παρακολούθησε και πληθώρα ενδονοσοκομειακών σεμιναρίων όσον
αφορά στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, στην αντιμετώπιση
περιστατικών βαριατρικών επεμβάσεων καθώς και στην διατροφική αντιμετώπιση
ασθενούς κατά την νοσηλεία στην ΜΕΘ.
• Εργάστηκε για 2 χρόνια ως διατροφολόγος σε ογκολογικό γραφείο καθώς και
σε άλλα διαιτολογικά γραφεία και επιμελήθηκε την παραγωγή των
ολοκληρωμένων πακέτων διατροφής της εταιρείας Medibalance.
• Συμμετέχει σε σεμινάρια και συνέδρια κλινικής διατροφής τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα παρακολουθεί και συμμετέχει στα
Μεταπτυχιακά Σεμινάρια Κλινικής Διατροφής της Espen (European Society
for Clinical Nutrition and Metabolism)
• Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων –Διατροφολόγων
(ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)
καθώς επίσης και του ΕΛΙΓΑΣΤ
• Αρθρογραφεί σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
• Επίσης συμμετέχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες ενημέρωσης γονέων και παιδιών
σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, για θέματα διατροφής καθώς και σε
αθλητικούς ομίλους και ακαδημίες έχοντας την διατροφική επίβλεψη
αθλητών.
Το γραφείο της διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό στον νομό Κορινθίας ,
γεγονός που επιτρέπει τη σωστή διάγνωση και κατ’ επέκταση, τη σωστή
αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης.
Σε συνεργασία με ιατρούς (μικροβιολόγο ,καρδιολόγο, ογκολόγο κ.ά.), επαγγελματίες
άλλων ειδικοτήτων (ψυχολόγους, γυμναστές, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές κ.ά.),
αλλά και δημόσιους φορείς, εφαρμόζεται ολόπλευρη, ολοκληρωμένη προσέγγιση σε
κάθε περιστατικό.
info@aggelopoulou-diaitologos.gr
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Τηλ: 2741 051932
Διεύθυνση: Π.Ε.Ο. ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΠΑΤΡΩΝ 108 ΒΡΑΧΑΤΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ,
Κόρινθος
email: barbara_aggelopoulou@hotmail.com