Δίαιτα μηλόξιδου: λειτουργεί όντως;

Δίαιτα μηλόξιδου: λειτουργεί όντως;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Είναι γεγονός ότι ο κόσμος ψάχνει πληροφορίες για διάφορα θέματα υγείας στο Google και άλλες μηχανές αναζήτησης. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Εκπλαγήκαμε όμως όταν μάθαμε ότι η «δίαιτα απώλειας βάρους με μηλόξιδο» βρισκόταν αυξανόμενα  ανάμεσα στις πιο συχνές αναζητήσεις του Google το 2017. Μάθαμε έπειτα ότι το μηλόξιδο χρησιμοποιείται εδώ και  αιώνες ως φάρμακο. Πώς προέκυψε  όμως το τωρινό ενδιαφέρον; Και ακόμα σημαντικότερο, λειτουργεί;

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι η συγκεκριμένη δίαιτα. Το μηλόξιδο  παρασκευάζεται από μήλα που έχουν πολτοποιηθεί, αποσταχθεί και υποστεί ζύμωση. Μπορεί να καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες ή ως συμπλήρωμα. Τα υψηλά επίπεδα οξικού οξέος  ή και άλλες ουσίες  που περιέχει μπορεί να ευθύνονται για τα πιθανά του οφέλη στην υγεία μας. Παρόλο που οι συστάσεις για την δοσολογία διαφέρουν, οι περισσότερες προτείνουν 1-2 κουταλάκια του γλυκού πριν ή μετά τα γεύματα.

Τι προκαλεί, όμως, η δίαιτα μηλόξιδου;

Για χιλιάδες χρόνια οι χημικές ενώσεις που περιέχουν ξύδι έχουν χρησιμοποιηθεί για τις υποθετικές τους θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνταν για βελτίωση δύναμης, «αποτοξίνωση», ως αντιβιοτικό, ακόμα και για τη θεραπεία του σκορβούτου. Αν και κανένας δεν χρησιμοποιεί το μηλόξιδο ως αντιβιοτικό πια (τουλάχιστον δεν θα έπρεπε), έχει πολυδιαφημιστεί τελευταία για απώλεια βάρους.

Ποιες είναι οι αποδείξεις;

Οι έρευνες δείχνουν ότι σε παχύσαρκους αρουραίους και ποντίκια το οξικό οξύ μπορεί να αποτρέψει την εναπόθεση λίπους και να αυξήσει τον μεταβολισμό τους. Η μελέτη σε ανθρώπους που έχει παρατεθεί πιο ευρέως είναι η μελέτη 175 ατόμων που κατανάλωναν  ρόφημα με 0, 1 ή 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο ημερησίως. Έπειτα από 3 μήνες εκείνοι που κατανάλωναν ξύδι είχαν μέτρια απώλεια βάρους  0,9-1,8 κιλών και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.

Μία άλλη μικρή μελέτη υποστήριξε ότι η κατανάλωση μηλόξιδου βοηθούσε στην αίσθηση κορεσμού, σημειώνοντας όμως ότι αυτό γινόταν λόγω πρόκλησης ναυτίας. Καμία από τις συγκεκριμένες μελέτες, αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη μελέτη που υπάρχει σε μηχανή αναζήτησης ιατρικής βιβλιογραφίας, δεν έχει ασχοληθεί συγκεκριμένα με το μηλόξιδο. Κοινώς, οι επιστημονικές αποδείξεις ότι το μηλόξιδο και γενικότερα το ξύδι αποτελεί αξιόπιστο μακροπρόθεσμο μέσο για απώλεια του επιπλέον βάρους δεν είναι αδιάσειστες.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι έχει πιθανά οφέλη στην αποτροπή υπεργλυκαιμίας σε ασθενείς με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, καθώς  παρεμποδίζει την απορρόφηση του αμύλου. Αυτό θα μπορούσε να αναλυθεί σε κάποιο επόμενο άρθρο.

Υπάρχει μειονέκτημα στην δίαιτα με μηλόξιδο;

Για πολλές φυσικές θεραπείες φαίνεται να υπάρχει μικρός κίνδυνος, σκέψη που οδηγεί συχνά στο «Γιατί να μην το δοκιμάσω;». Παρόλα αυτά για τις δίαιτες με μηλόξιδο φαίνεται σωστό να υπάρξουν  κάποιες προειδοποιήσεις:

  • Καταρχήν, το ξύδι πρέπει να αραιώνεται. Η υψηλή του οξύτητα μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών, όταν καταναλωθεί σκέτο. Καλύτερα να το καταναλώνετε ως λαδόξιδο στη σαλάτα σας.
  • Δεύτερον, έχει αναφερθεί ότι προκαλεί μείωση του επιπέδου καλίου  ή και μειώνει ήδη χαμηλά επίπεδα. Αυτό πρακτικά είναι σημαντικό για ανθρώπους που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή που μειώνει πιθανά το κάλιο, όπως είναι τα διουρητικά που χρησιμοποιούνται για μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Τέλος, το ξύδι μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με δίαιτες με μεγάλες ποσότητες ξυδιού.

Συμπερασματικά, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να προσθέσετε ξύδι στη διατροφή σας δεν θα σας λύσει το πρόβλημα. Φυσικά, δεν θα το υποψιαζόσασταν έτσι όπως προβάλλεται ως μόδα από τις ιατρικές αναζητήσεις του Google.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η δημοτικότητα των διαιτών έχει μικρή συσχέτιση με πραγματικές επιστημονικές αποδείξεις. Άρα, όποτε διαβάζετε για κάποια νέα δίαιτα ή θεραπεία που ακούγεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, μία υγιής δόση σκεπτικισμού είναι συνήθως σωστή.

Πηγή: Apple cider vinegar diet: Does it really work?, Robert H. Shmerling, MD, Harvard Health Publications, 25/4/2018

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts