Σορμπέ: Πόσο υγιεινά είναι;

Σορμπέ: Πόσο υγιεινά είναι;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Το καλοκαίρι είναι πια προ των πυλών  και το αιώνιο δίλημμα των απανταχού λάτρεων του παγωτού έρχεται ξανά στην επιφάνεια..! Παγωτό ή σορμπέ? Τελικά ποια είναι η καλύτερη επιλογή?

Σε αντίθεση με  το κλασσικό παγωτό το οποίο περιέχει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 25γρ.λιπαρών ανά 100γρ. τα σορμπέ εμφανίζονται σαν μια πιο υγιεινή επιλογή και σαφώς  λιγότερο κοστοβόρα σε θερμίδες αφού δεν περιέχουν λιπαρά.

Τα σορμπέ συνήθως  παρασκευάζονται από την πούλπα (σάρκα ) διαφόρων φρούτων , νερό , αρκετή ποσότητα ζάχαρης καθώς και σε ορισμένες  περιπτώσεις  περιέχουν και ασπράδια αυγού. Έχουν πολύ δροσιστική και ευχάριστη γεύση και υφή ,ενώ περιέχουν αρκετές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά  καθώς και φυτικές ίνες ανάλογα με το φρούτο που θα επιλέξουμε . Μπορώ όμως  να τα καταναλώνω άφοβα  και σε μεγάλες ποσότητες?

Όπως αναφέραμε και παραπάνω μπορεί τα σορμπέ να μην περιέχουν λιπαρά ,όμως το ποσοστό της ζάχαρης που περιέχουν είναι αρκετά υψηλό. Μια μέση θερμιδική  αξία ενός σορμπέ είναι 100 θερμίδες ανά 100γρ. Επομένως και οι ποσότητες που καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι αντίστοιχα περιορισμένες .

Για να μπορέσουμε να  μειώσουμε την περιεκτικότητα της ζάχαρης στα σορμπέ μας καθώς  επίσης τα τεχνητά χρώματα και συντηρητικά που περιέχονται  στα έτοιμα σορμπέ, μια πολύ καλή λύση είναι να τα παρασκεύζουμε μόνοι μας στο σπίτι χρησιμοποιώντας ώριμα φρούτα εποχής . Όσο πιο γλυκό και ώριμο είναι το φρούτο που χρησιμοποιούμε ,τόσο λιγότερη ζάχαρη θα χρειαστούμε !Μια ακόμη καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιούμε καστανή ή ακόμη καλύτερα μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη. Παρότι έχει ίδιες θερμίδες σχεδόν με την λευκή  ζάχαρη  υπεριχύει καθώς περιέχει  ελαφρώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Επομένως καταναλώνουμε και απολαμβάνουμε τα σορμπέ  στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής ,σε μικρές ποσότητες και πάντα με μέτρο!

Καλό καλοκαίρι!!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts