Συγκρίνοντας τα δημοφιλέστερα γλυκά των Χριστουγέννων.

Συγκρίνοντας τα δημοφιλέστερα γλυκά των Χριστουγέννων.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Α. ΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ:

  1. μελομακάρονο :1τεμάχιο 30-35 γρ = 180-200 kcal και 6-8 γρ λίπους

Τα μελομακάρονα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προέρχονται από το ελαιόλαδο. Στο γλυκό αυτό περιέχονται υδατάνθρακες και φυτικές ίνες εξαιτίας του μελιού. Στο μέλι έχουν αναγνωριστεί πάνω από 180 διαφορετικές βιολογικές ουσίες που αλληλοενισχύονται και πιο αποτελεσματικές και έτσι το καθιστούν πολύτιμη τροφή. Περιέχει επίσης νερό σε ποσοστό 16% 18 οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρότερες ποσότητες (Κ, Ca, Mn, Fe, κ.α.), ένζυμα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C,D,E, παντοθενικό οξύ, φολλικό οξύ, φυσικές αρωματικές ουσίες κ.α.

Περιέχει επίσης ακετυλοχολίνη που βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς. Εξαιτίας της υψηλής θρεπτικής τους πυκνότητας, τα μελομακάρονα αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη λύση σε σύγκριση μεν τα υπόλοιπα.

  1. κουραμπιές: 1 τεμάχιο ~40γρ = 235-250kcal και 9 γρ λίπους.

Αντίθετα από τα μελομακάρονα οι κουραμπιέδες γίνονται συνήθως με βούτυρο και απαιτούν μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση, κυρίως από ασθενής που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία. Μια πολύ καλή πρόταση για να μειωθούν τα κορεσμένα λιπαρά είναι αντί βούτυρο να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο. Μπορούμε μάλιστα να τους αρωματίσουμε με μπράντι ή ούζο ώστε να μειώσουμε τη «λαδίλα». Οι υδατάνθρακες μπορούν να περιοριστούν αν μειωθεί η ποσότητα της ζάχαρης άχνης. Τέλος όσον αφορά στα αμύγδαλα μπορεί να προσφέρουν πολλές θερμίδες (~ 591/100γρ) είναι όμως πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

  1. δίπλες: 1 τεμάχιο(~45γρ)= 170 kcal και 4,5 γρ λίπους.

Καλύτερη επιλογή από τους κουραμπιέδες, λιγότερες θερμίδες και σχεδόν τα μισά λιπαρά. Καλύτερα να τις παρασκευάσουμε με ελαιόλαδο αντί σπορέλαιο. Ίδια θρεπτική αξία με τα ξεροτήγανα μόνο που η θερμιδική αξία του ξεροτήγανου αγγίζει τις 350-370kcal.

  1. μαρόν γλασσέ: 1 τεμάχιο ~40γρ=75 θερμίδες και <0,3 γρ λίπους.

Κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης, άκρως χειμωνιάτικο γλυκό, αποδίδει τις χαμηλότερες θερμίδες και λιγότερο από 0,3 γρ λίπους. Τα κάστανα αποτελούν άριστη πηγή φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.

Β. ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ

  1. κορμός ή τούρτα σοκολάτα: η συνταγή είναι ίδια η μορφή αλλάζει. Θερμιδική βόμβα πλούσια σε ζωικό λίπος από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. 1 κομμάτι ~ 100γρ = 430 θερμίδες και 32 γρ λίπους.

2.κορμός κάστανο: λιγότερα σαφώς λιπαρά και θερμίδες από τη σοκολάτα. 1 κομμάτι ~100γρ = 370 θερμίδες και 19 γρ λίπος. Περιέχει φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία από τα κάστανα, παραμένει όμως ένα γλυκό πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά.

  1. σοκολατάκια: 1 σοκολατάκι =100kcal και 6,5 γρ λίπος. Γνήσια κουβερτούρα ( > 70% κακαόριζα) . ευεργετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες 10-20 γρ σοκολάτα υγείας ενδείκνυται σε ενήλικες.

Γ. ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ

  • Τύπου κέικ: πολύ βούτυρο και πολλά αυγά και κορεσμένα λιπαρά. 1 κομμάτι ~100γρ =350 θερμίδες /20 γρ λίπος.
  • Τύπου τσουρέκι : καλύτερη επιλογή μιας και η παρασκευή της απαιτεί 50% λιγότερο βούτυρο!.
  • Βασιλόπιτα πολίτικη με προζύμι: έχει λιγότερο λίπος συν τα μυρωδικά που περιέχει (μαχλέπι, μαστίχα κ.α.) τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 1 κομμάτι ~100 γρ = 250 kcal / 18 γρ λίπος.

Δ. ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ

  1. πανετόνε το ιταλικό : 1 κομμάτι ~ 100γρ= 350 kcal /15 γρ λίπος.

Πλουσιότατο τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες , φρούτα και ξηρούς καρπούς, τρόφιμα δηλαδή με σημαντική θρεπτική αξία. Παράλληλα όμως περιέχει βούτυρο και ζάχαρη άρα θερμίδες και λιπαρά.

  1. πουτίγκα η βρετανική : 1 κομμάτι ~100γρ= 215 θερμίδες /7 γρ λίπος

Πολλές παραλλαγές κατά βάση όμως έχει υλικά του κέικ ( αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, και αλεύρι) άφθονα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κρέμα από γάλα ζάχαρη και αυγά. Σάλτσα με βούτυρο και μπράντι.

Ε. ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ

  1. Σιροπιαστά : π.χ. μπακλαβαδάκια, φωλίτσες κ.α. έχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά λόγω του βουτύρου αλλά και ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα λόγω των ξηρών καρπών. 1 ατομικό ~25γρ= 180 θερμίδες /10 γρ λίπος.

2.εκμέκ : πολλές παραλλαγές αλλά η βασική συνταγή απαιτεί φύλλο και σαντιγύ. Πιο πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά από ότι τα σιροπιαστά γιατί έχει κρέμα γάλακτος. 1 κομμάτι ~ 40 γρ = 245 θερμίδες /12 γρ λίπος.

…. And the winner is ….

  • Το μαρόν γλασσέ είναι το γλυκό με τις λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα. Επίσης δεν περιέχει καθόλου λιπαρά!
  • Το 2ο πιο light γλυκό σε λιπαρά είναι οι δίπλες
  • Ακολουθούν τα μελομακάρονα και τέλος ένα μικρό σοκολατάκι από γνήσια κουβερτούρα χωρίς ξηρούς καρπούς

Τα εορταστικά γλυκά παρασκευάζονται με διαφορετικές παραλλαγές και πολλά μεγέθη γεγονός που επηρεάζει  την περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Προτιμούμε τα μικρότερα μεγέθη τα γλυκά χωρίς κορεσμένα λιπαρά και όσα γνωρίζουμε ότι έχουν παρασκευαστεί με αγνά λιπαρά.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts