7 κατηγορίες τροφίμων που δύναται να εντείνουν τη δυσκοιλιότητα

7 κατηγορίες τροφίμων που δύναται να εντείνουν τη δυσκοιλιότητα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που ορίζεται όταν ένα άτομο,  έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου ανά εβδομάδα.

Στην πραγματικότητα, το 27% των ενηλίκων βιώνουν την δυσκοιλιότητα και τα συνοδευτικά συμπτώματά του, όπως φούσκωμα και αέρια. Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είστε ή περισσότερης σωματικής αδράνειας έχετε , τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσετε

Μερικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή τη μείωση του κινδύνου δυσκοιλιότητας, ενώ άλλα μπορεί να επιδεινώσουν.

Αυτό το άρθρο εξετάζει 7 τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

  1. Αλκοόλ

Το αλκοόλ αναφέρεται συχνά ως πιθανή αιτία δυσκοιλιότητας.

Αυτό συμβαίνει επειδή αν πίνετε αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των υγρών που αποβάλλονται μέσω των ούρων σας, προκαλώντας αφυδάτωση.

Η κακή ενυδάτωση, είτε λόγω έλλειψης επαρκούς ποσότητας νερού είτε λόγω απώλειας υπερβολικού όγκου από τα ούρα, συνδέεται συχνά με αυξημένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας

Δυστυχώς, δεν βρέθηκαν μελέτες σχετικά με την άμεση σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βιώνουν διάρροια, αντί για δυσκοιλιότητα, μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ.

Είναι πιθανό τα αποτελέσματα να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όσοι επιθυμούν να εξουδετερώσουν τις πιθανές συνέπειες του οινοπνεύματος θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν κάθε μερίδα οινοπνεύματος με ένα ποτήρι νερό ή άλλο μη αλκοολούχο ποτό.

  1. Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα όταν τρώνε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη

Επίσης, κάποιοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.

Όταν κάποιος με κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, το ανοσοποιητικό του σύστημα επιτίθεται στο έντερο του, βλάπτοντας το σοβαρά. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με αυτήν την ασθένεια πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη . Στις περισσότερες χώρες, περίπου το 0,5-1% των ανθρώπων έχουν κοιλιοκάκη, αλλά πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα. Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και την επούλωση του εντέρου

Η ευαισθησία της γλουτένης από μη κοιλιοκάκη (NCGS) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι δύο άλλες περιπτώσεις στις οποίες το έντερο ενός ατόμου μπορεί να αντιδράσει στο σιτάρι. Τα άτομα αυτά δεν παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά φαίνεται να είναι ευαίσθητα στο σιτάρι και σε άλλους σπόρους.

Εάν υποπτεύεστε ότι η γλουτένη σας προκαλεί τη δυσκοιλιότητα, φροντίστε να μιλήσετε στον επαγγελματία υγείας σας για να αποκλείσετε την κοιλιοκάκη πριν απομακρύνετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.

Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η γλουτένη πρέπει να είναι στη διατροφή σας για τη δοκιμή για κοιλιοκάκη για να λειτουργήσει σωστά. Αν έχετε αποκλείσει την κοιλιοκάκη, ίσως θέλετε να πειραματιστείτε με την κατανάλωση διαφορετικών επιπέδων γλουτένης για να αξιολογήσετε τις επιπτώσεις της σε σας.

  1. Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες

Οι Επεξεργασμένοι Υδατάνθρακες  και τα προϊόντα τους, όπως το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά, είναι χαμηλότερα στις φυτικές ίνες και μπορεί να είναι πιο δύσπεπτοι από τα προϊόντα ολικής.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πίτουρο και τα φύτρα του σπόρου απομακρύνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Συγκεκριμένα, το πίτουρο περιέχει ίνες, που συμβάλλουν στην μετακίνηση του περιεχομένου του εντέρου να μετακινηθεί.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει μια υψηλότερη πρόσληψη ινών σε χαμηλότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι υπάρχει μείωση της  πιθανότητας δυσκοιλιότητας κατά 1,8% για κάθε επιπλέον γραμμάριο ινών που καταναλώνονται ανά ημέρα.

Επομένως, τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα μπορούν να ωφεληθούν από τη σταδιακή μείωση της πρόσληψης λευκών επεξεργασμένων υδατανθράκων  και την αντικατάστασή τους με αναποφλοίωτα προϊόντα ή προϊόντα ολικής.

Αν και οι επιπλέον ίνες είναι ευεργετικές για τους περισσότερους ανθρώπουςκάποιοι,  βιώνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτούς, οι πρόσθετες ίνες μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα, αντί να την ανακουφίσουν

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα και καταναλώνετε ήδη πολλά προϊόντα ολικής αναποφλοίωτα , η προσθήκη περισσότερων ινών στη διατροφή σας είναι απίθανο να βοηθήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να χειροτερέψει το πρόβλημα.

Εάν αυτό συμβαίνει για σας, δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά την ημερήσια πρόσληψη ινών για να διαπιστώσετε εάν αυτό προσφέρει κάποια ανακούφιση.

  1. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να είναι μια άλλη κοινή αιτία δυσκοιλιότητας, τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους.

Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τα παιδιά βρίσκονται  ιδιαίτερα σε κίνδυνο, πιθανώς λόγω της ευαισθησίας τους στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα.

Μια ανασκόπηση των μελετών που διεξήχθησαν σε μια περίοδο 26 χρόνων διαπίστωσε ότι ορισμένα παιδιά με χρόνια δυσκοιλιότητα εμφάνισαν βελτιώσεις όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα

Σε μια πρόσφατη μελέτη, παιδιά ηλικίας 1-12 ετών με χρόνια δυσκοιλιότητα έπιναν γάλα αγελάδας για μια χρονική περίοδο. Στη συνέχεια, το αγελαδινό γάλα αντικαταστάθηκε από γάλα σόγιας για μια επόμενη χρονική περίοδο.

Εννέα από τα 13 παιδιά στη μελέτη παρουσίασαν ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα όταν το αγελαδινό γάλα αντικαταστάθηκε από το γάλα σόγιας

Υπάρχουν πολλές ανεπιθύμητες αναφορές για παρόμοιες εμπειρίες σε ενήλικες. Ωστόσο, ελάχιστη επιστημονική υποστήριξη μπορεί να βρεθεί, καθώς οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν αυτές τις επιδράσεις επικεντρώνονται στα παιδιά και όχι στους ηλικιωμένους πληθυσμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν διάρροια, αντί για δυσκοιλιότητα, αφού καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

  1. Το κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα για τρεις κύριους λόγους.

Πρώτον, περιέχει ελάχιστες ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Δεύτερον, το κόκκινο κρέας μπορεί να μειώσει έμμεσα τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ινών του ατόμου, αντικαθιστώντας τις επιλογές με υψηλότερες φυτικές ίνες στη διατροφή.

Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα είδη κρέατος, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια, το κόκκινο κρέας περιέχει γενικά υψηλότερες ποσότητες λίπους και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη τους στο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

Όσοι πάσχουν από δυσκοιλιότητα μπορούν να επωφεληθούν από την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος στη διατροφή τους με πλούσιες σε πρωτεΐνες και ίνες εναλλακτικές τροφές όπως φασόλια, φακές και αρακά.

  1. Τηγανητό ή γρήγορο φαγητό (Junk Food)

Η κατανάλωση μεγάλων ή συχνών μερίδων προπαρασκευασμένου ή τηγανιτού φαγητού μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ένας συνδυασμός που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη με τον ίδιο τρόπο που κάνει το κόκκινο κρέας.

Τα σνακ γρήγορου φαγητού όπως τα τσιπς, τα μπισκότα, η σοκολάτα και το παγωτό μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν περισσότερες επιλογές σνακ πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή ενός ατόμου.

Αυτό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την πιθανότητα δυσκοιλιότητας με τη μείωση της συνολικής ποσότητας των ινών που καταναλώνονται ανά ημέρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί πιστεύουν ότι η σοκολάτα είναι μια από τις κύριες αιτίες της δυσκοιλιότητας

Επιπλέον, τα τηγανητά και τα φαγητά τύπου junk,   τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την περιεκτικότητα σε νερό του βλωμού που περνάει στο παχύ έντερο προς σχηματισμό κοπράνων

  1. Λωτοί

Οι λωτοί  είναι ένα δημοφιλές φρούτο από την Ανατολική Ασία που μπορεί να προκαλέσουν  δυσκοιλιότητα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, αλλά οι περισσότερες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως γλυκές ή στυπτικές.

Συγκεκριμένα, οι στυπτικοί λωτοί,  περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα τανινών, μία ένωση που πιστεύεται ότι μειώνει τις εκκρίσεις και τις συστολές του εντέρου, επιβραδύνοντας τις κινήσεις του εντέρου

Για το λόγο αυτό, όσοι  πάσχουν από δυσκοιλιότητα,  πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν πολλούς λωτούς στυπτικούς.

Ωστόσο, παρα τις 7 κατηγόριες που αναφέρθηκαν, αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε άτομο είναι μοναδικό και αντιδρά διαφορετικά σε κάθε τρόφιμο. Αυτό σημαίνει, πως σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό και μαζί να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο διατροφικό πλάνο με την σωστή αναλογία φυτικών ινών ημερησίως.

Βιβλιογραφία

  1. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2014 Dec; 17(4): 203–208., Diets for Constipation
  2. Neurogastroenterol Motil. 2015 Oct;27(10):1389-97.
  3. Association of high dietary saturated fat intake and uncontrolled diabetes with constipation: evidence from the National Health and Nutrition Examination Survey.Taba Taba Vakili S1
  4. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2005 Jan;17(1):109-12.The perceived effect of various foods and beverages on stool consistency.Müller-Lissner SA1, Kaatz V, Brandt W, Keller J, Layer P.
  5. Food Nutr Res. 2015 Dec Dietary fibre intakes and reduction in functional constipation rates among Canadian adults: a cost-of-illness analysis.Abdullah MM1,2,
  6. Nutrition & Dietetics banner Evidence for a role of cow’s milk consumption in chronic functional constipation in children: Systematic review of the literature from 1980 to 2006
  7. 2013 Jan; 5(1): 253–266. Does Milk Cause Constipation? A Crossover Dietary TrialElesa T. Crowley,1,2
  8. 2010 Jan; 2(1): 16–34. The Gluten-Free Diet: Safety and Nutritional Quality Letizia Saturni,1,* Gianna Ferretti,1,2 and Tiziana Bacchetti1,2
  9. Adv Pediatr. Author manuscript; available in PMC 2009 Nov 10. Celiac Disease: Pathophysiology, Clinical Manifestations and Associated Autoimmune Conditions
  10. PubMed J Wound Ostomy Continence Nurs. 2014 Jan-Feb;41. Prevalence of constipation in the general adult population: an integrative review. Schmidt FM1, Santos VL
  11. Am J Gastroenterol. 2000 Dec;95(12):3374-82. The effects of alcohol consumption upon the gastrointestinal tract. Bujanda L1

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts