Δυο πρακτικές συμβουλές για αγχώδεις διαιτώμενους

Δυο πρακτικές συμβουλές για αγχώδεις διαιτώμενους

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το ανήσυχο μυαλό μας, μας λέει:

“Δεν έπρεπε να είχες πιει αυτό το αναψυκτικό, έρευνες δείχνουν πως το ανθρακικό προκαλεί οστεοπόρωση”

“Μην τρως πάρα πολλά αυγά. Θα αυξηθεί η χοληστερόλη και θα πάθεις εγκεφαλικό επεισόδιο”

“Μην τρως κοτόπουλο, θα μπορούσες να κολλήσεις σαλμονέλα!”

Ποιος δεν έχει έστω και λίγο άγχος προσπαθώντας να καταλάβει τι είναι υγιεινό και τι όχι; Και, στη συνέχεια, αυτό το άγχος μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Αλλά, υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό. Όταν κάνουμε μια λίστα με τα σημάδια της πείνας- ένα βασανιστικό, αίσθημα κενού στο στομάχι, αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, αίσθημα λιποθυμίας, αδυναμία, ή ζαλάδα, πρόβλημα συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πανομοιότυπα με τα συμπτώματα του άγχους. Έτσι είναι λογικό ότι τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι, προσπαθώντας να ανακουφίσουμε αυτό που λανθασμένα ερμηνεύεται ως πείνα.

Τότε όμως, όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε φάει ανάρμοστα, αισθανόμαστε ακόμη περισσότερο άγχος, θέτοντάς μας σ’ ένα φαύλο κύκλο συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού

Δύο πρακτικές για αγχώδεις καταναλωτές

Διερευνείστε το άγχος και βρείτε αντίδοτά του

Το άγχος είναι τόσο διάχυτο, που δεν μπορούμε πολλές φορές να συνειδητοποιήσουμε πως και για ποιο λόγο είμαστε ανήσυχοι.

Μπορεί να σας είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε το άγχος για μια εβδομάδα.

Πώς εκδηλώνεται στο σώμα σας;

  • Έχετε καμπούρα κατά την οδήγηση;
  • Σφίγγετε τα φρύδια σας ή τους μυς του προσώπου, όταν η ένταση κορυφώνεται σε μια συνάντηση;
  • Μήπως οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν όταν ακούτε τις πρωινές ειδήσεις;

Πότε το άγχος πρωτοεκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας;

  • Πριν σηκωθείτε;
  • Με την πρώτη κούπα του καφέ;
  • Κατά τη διαδρομή προς τη δουλειά;

Πώς το άγχος εκδηλώνεται στο μυαλό σας;

  • Αγωνιώδεις σκέψεις;
  • Μια ξαφνική επιθυμία για να φάτε;

Μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο του άγχους σας ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν το άγχος είναι παρόν, σταματήστε και εξασκηθείτε μερικές στιγμές στην αναπνοή σας. Το άγχος μπορεί να κάνει την αναπνοή γρήγορη και σύντομη, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε λίγο πιο αργά και πιο βαθιές αναπνοές. Μετακινήστε την ευαισθητοποίηση σας όσο το δυνατόν περισσότερο από τις σκέψεις άγχους που κατακλύζουν το κεφάλι σας μετατοπίζοντας την ευαισθητοποίηση σας στο κάτω μέρος των ποδιών σας και το στέρεο έδαφος κάτω από αυτά. Φανταστείτε την αναπνοή έξω το άγχος και την αναπνοή σε ηρεμία.

Διαχωρίστε το άγχος από την πείνα

Όταν αισθάνεστε απροσδόκητη πείνα, διερωτηθείτε εσωτερικά και ρωτήστε το σώμα σας:

“Είναι αληθινή πείνα ή είναι στην πραγματικότητα το άγχος μου ;”

“Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγα”

Αν είναι το άγχος, και όχι η πείνα, τότε το φαγητό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα. Όταν συνειδητοποιούμε ότι η αληθινή ανάγκη σας δεν ήταν το φαγητό, μπορείτε να κάνετε μια άλλη επιλογή. Μπορούμε να «θρέψουμε» και παρηγορήσουμε τον εαυτό μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: να πάρετε τηλέφωνο έναν φίλο, να κάνετε ένα αφρόλουτρο, πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων, κάντε μια βόλτα 5 λεπτά με τα πόδια, κάντε μερικές στάσεις γιόγκα, παίξτε με τη γάτα ή το σκύλο σας, απολαύστε το τοπίο γύρω σας, να ακούσετε ένα χαλαρωτικό κομμάτι μουσικής ή να κάντε 5 λεπτά διαλογισμού.

Το άγχος είναι ένα πολύ διαδεδομένο συναίσθημα στη σύγχρονη εποχή, αλλά το άγχος δεν είναι καλό εφόδιο για τη μακροζωία. Κοστίζει ακριβά η φθορά που προκαλεί στο σώμα και το μυαλό μας. Δοκιμάστε αυτούς τους 2 τρόπος για να βγείτε από κατάσταση πανικού, και αυτή η ενσυνείδητη πρακτική διατροφής για όταν είστε ανήσυχοι.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts