Η ανατομία ενός αμαρτήματος (ή ενός burger)

Η ανατομία ενός αμαρτήματος (ή ενός burger)

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Είσαι με φίλους. Βγαίνεις για φαγητό και η παρέα αποφασίζει να πάει για burger. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

Φυσικά συνεχίζεις και πηγαίνεις μαζί τους. Δεν υπάρχει λόγος να μείνεις εκτός παρέας και φαγητού. Αλλά μαζί σου παίρνεις και τις παρακάτω οδηγίες για να την βγάλεις καθαρή στο επόμενο ραντεβού με το διαιτολόγο.

Η αρχή

Σαλάτα. Μονότονα και σταθερά, η πιο σωτήρια επιλογή είναι το να ξεκινήσεις το γεύμα σου με σαλάτα. Και χώρο θα πιάσει και περιεχόμενο θρεπτικό έχει και φυσικά θα σε βοηθήσει να μην ξεφύγεις. Αλλά ποια σαλάτα; Όχι αυτή με τις πολλές σάλτσες, γιατί εκεί σίγουρα κρύβεται και ζάχαρη αλλά και λιπαρά. Δεν έχει σημασία αν έχει κοτόπουλο ή όσπρια ή ακόμα και ξηρούς καρπούς. Αυτά μπορούν να ενισχύσουν το θρεπτικό περιεχόμενο και να την κάνουν ακόμα πιο καλή για ξεκίνημα. Αυτό που πρέπει να αποφύγεις (ζητώντας διακριτικά να μην μπει) είναι η σάλτσα.

Τα βασικά

Μπιφτέκι. Η ουσία. Το βασικό περιεχόμενο. Εδώ το πόσο καλό είναι το μπιφτέκι θα δώσει και τη γεύση αλλά και το βασικό γευστικό αποτέλεσμα. Ναι δεν μπορείς να κάνεις πολλά, το κάθε μαγαζί έχει (συνήθως) τη δική του συνταγή και -ας μην κρυβόμαστε- αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγεις το μαγαζί. Προσπάθησε να μην επιλέξεις κάτι “βαρύ” και πολύ πλούσιο σε λιπαρά. Απόφυγε τα “γεμιστά” με τυριά αλλά και αυτά που έχουν ανάμεικτο κρέας. Εκεί συνήθως υπάρχει και το παραπάνω λίπος. Αλλά και η παραπάνω ενέργεια και θερμίδες.

Ψωμάκι. Αν και το μπιφτέκι είναι ο πρωταγωνιστής, το ψωμί είναι αυτό που λέμε η κρίσιμη πινελιά. Δυστυχώς τις πιο πολλές φορές είναι το κλασικό άσπρο ψωμάκι, το μαζικής παραγωγής που δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που πουλάνε συσκευασμένο τα καταστήματα τροφίμων. Σπάνια (όχι τόσο πολύ) μπορεί να βρεθείς σε κάποιο κατάστημα που φτιάχνει το δικό του ψωμί ή που έχει και τύπου χωριάτικο. Μπορεί να βρεις και ολικής ή άλλου τύπου. Η σταθερή επιλογή σου είναι να ζητάς αυτό με την περισσότερη φυτική ίνα.

Τα υπόλοιπα

Πατάτες. Δεν είναι έγκλημα να φας τηγανητές πατάτες (μπορείς να το διαβάσεις εδώ) αλλά είναι πρόβλημα ποιες τηγανητές πατάτες. Γιατί σίγουρα αυτές που θα απολαύσεις δεν είναι τηγανισμένες όπως στο σπίτι σου και σίγουρα δεν θα είναι τηγανισμένες στο ίδιο λάδι. Και φυσικά δεν χρειάζεται να βάλεις παραπάνω αλάτι. Αν μπορείς, ζήτα να μην τις αλατίσουν.

Λαχανικά. Δεν είναι διακοσμητικά. Είναι βασικά συστατικά της συνταγής. Οκ δεν τα λες και σαλάτα αλλά παίζουν τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση της γεύσης. Ναι λοιπόν στα λαχανικά, αλλά βασιζόμαστε στην αρχική σαλάτα.

Τουρσιά. Τα κράτησα για το τέλος γιατί όσο και να φαίνεται περίεργο, αυτό το μικρό συστατικό που δίνει τη χαρακτηριστική γεύση στο burger είναι ίσως και ένα από τα πιο υγιεινά πράγματα που θα βρεις σε αυτό το φαγητό. Ανήκουν στα πρεβιοτικά, στα τρόφιμα δηλαδή που είναι τροφή για τους συμβιωτικούς μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο έντερό μας και που με το τρόπο τους συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας και λειτουργίας του εντέρου μας. Μην τα πετάς. Νοστιμεύουν και κάνουν καλό στην υγεία μας.

Τα λοιπά. Εδώ χωράνε τα πάντα. Και τα αυγά και τα λουκάνικα και τα onion rings (έλα που δεν καταλαβαίνεις τι είναι) και τα χοντρά κομμάτια μπέικον και.. και… (έμφραγμα θα πάθω μόνο που τα γράφω). Η χαρά του λίπους. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι όσο πιο πολλά υπάρχουν από αυτά τόσο πιο πολλά λιπαρά περιέχονται στο burger αλλά και τόσο πιο πολύ αυξάνεται το θερμιδικό περιεχόμενο. Προσπάθησε να μην βάλεις πολλά ή τουλάχιστον η επιλογή σου να μην είναι τόσο φορτωμένη με αυτά. Ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία να σκεφτείς ξανά να ακυρώσεις την επιλογή για extra πατάτες με σος ή να αναπροσαρμόσεις την επιλογή για σαλάτα ως το πιο απλό χωρίς πολλά έξτρα.

Οι μικρές αόρατες λεπτομέρειες

Μάσα καλά. Το παρήγγειλες, σ’ το έφεραν, κανείς δεν θα το πάρει από το πιάτο σου. Απόλαυσέ το χωρίς ενοχές (απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και την παρέα) μασώντας καλά κάθε μπουκιά και δίνοντας χρόνο ανάμεσα σε κάθε μπουκιά. Και θα ευχαριστηθείς όλη τη γεύση και δεν πέσει βαρύ στο στομάχι, αλλά το βασικότερο, πιθανότατα να μη χρειαστεί να το φας όλο. Γιατί αν έχει προηγηθεί η σαλάτα και αν μασάς καλά, τότε είναι πολύ πιθανό το αίσθημα του κορεσμού και της πληρότητας να έρθει πολύ πριν το τέλος του πιάτου.
Εστίασε σε όσα γίνονται γύρω από το τραπέζι. Μην ξεχνάς ότι είναι μια κοινωνική έξοδος. Μια βόλτα με φίλους. Ναι, το φαγητό είναι κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, αλλά αυτή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με μια μπουκιά φαγητό.

Το σημαντικότερο

Πέρνα καλά. Άσε τις ενοχές στην άκρη και συνεργάσου με τον Διαιτολόγο σου και διαχειρίσου την έξοδο, το φαγητό και την επιλογή σου. Καλύτερα πριν πας, αλλά και μετά, αφού γευματίσεις. Μια προσπάθεια δεν κρίνεται, αλλά ούτε και τελειώνει μετά από ένα γεύμα. Το αντίθετο! Τα λάθη σου ή οι σωστές σου επιλογές σε αυτό μπορεί να είναι και το σημαντικότερο θετικό αποτέλεσμα, από την όποια μεταβολή κιλών.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts