Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική φάση της ζωής της γυναίκας, απαιτητική και αναζωογονητική ταυτόχρονα.

Η περι-εμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση ξεκινούν συνήθως προς το τέλος της 4ης δεκαετίας, αν και σημαντικό ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα, η γενική υγεία και η ηλικία εμμηναρχής. Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί και το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων και συνοδεύεται από μεταβολές στο ορμονικό ισοζύγιο. Τυπικά η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται γύρω στα 50 έτη. Η πτώση της παραγωγής οιστρογόνων, σημαίνει ότι η περίοδος είναι λιγότερο κανονική και σταδιακά σταματούν εντελώς.

Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί επίσης να προκαλέσει εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
  • ψυχολογικά προβλήματα ( π.χ. άγχος και κατάθλιψη)
  • προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση
  • κολπική ξηρότητα
  • προβλήματα ούρων
  • έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ
  • διαταραχές ύπνου
  • πονοκέφαλος
  • και δυσκαμψία των αρθρώσεων και των μυών

Μακροπρόθεσμα, η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα οστά και στο καρδιαγγειακό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων χρόνιων επιπλοκών της υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ( π.χ. καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια) και οστεοπόρωσης (αυξάνεται ο κίνδυνος θραύσης στα οστά).

Αλλαγές στη σύσταση του σώματος και στο βάρος κατά την εμμηνόπαυση

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να βλέπουν μεταβολές του σώματος τόσο στην περι-εμμηνόπαυση όσο και στην εμμηνόπαυση.

Όταν οι γυναίκες είναι νεότερες, τείνουν να συλλέγουν επιπλέον λίπος στους γοφούς και τους μηρούς, μία κατανομή σωματικού λίπους που χαρακτηρίζει το γυναικείο πληθυσμό. Αλλά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά την εμμηνόπαυση, οι μεταβολές των ορμονών αναγκάζουν πολλά όργανα των γυναικών να αρχίσουν να συλλέγουν επιπλέον λίπος γύρω από τη μέση, κάτι που είναι τυπικό για τους άνδρες.

Η συσσώρευση λίπους στη μέση δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνισή, αλλά αποτελεί και έναν πιθανό κίνδυνο υγείας, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Εκτός από τις αλλαγές που παρατηρούνται στο σημείο που συσσωρεύεται λίπος, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση είναι επίσης πιο πιθανό να βάλουν επιπλέον κιλά σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αν και η αύξηση βάρους αυτή καθαυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, η μεταβολή του ορμονικού περιβάλλοντος στην εμμηνόπαυση σχετίζεται με αύξηση του συνολικού σωματικού λίπους και αύξηση του κοιλιακού λίπους. Η περίσσεια βάρους στο μέσο της μέσης ζωής δεν συνδέεται μόνο με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής και μεταβολικής νόσου, αλλά επίσης επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής και τη σεξουαλική λειτουργία που σχετίζονται με την υγεία.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η θεραπεία με οιστρογόνα μπορεί να εμποδίσει εν μέρει αυτή τη μεταβολή της σωματικής σύνθεσης και των μεταβολικών συνεπειών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον εντοπισμό των γυναικών που είναι πιθανότερο να αποκτήσουν μεταβολικό όφελος από τη θεραπεία της εμμηνοπαυσιακής ορμόνης, προκειμένου να αναπτυχθούν κλινικές συστάσεις βάσει στοιχείων.

Τα καλά νέα είναι ότι η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένου της διακοπής του καπνίσματος, του περιορισμού της κατανάλωσης οινοπνεύματος, της σωματικής άσκησης και της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και στην προστασία από μακροχρόνια προβλήματα υγείας από απώλεια οιστρογόνου, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση.