Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές ήλιος θάλασσα παραλία. Καλοκαίρι όμως είναι και χωριάτικη σαλάτα ντομάτα αγγούρι κρεμμύδι λάδι τυρί φέτα.
Πιθανότατα το πιο αναγνωρίσιμο φαγητό που μπορεί κάποιος να βρει σε όλα τα εστιατόρια. είτε με την κλασσική του μορφή χοντροκομμένα κομμάτια ντομάτας αγγουριού με λάδι και τυρί είτε σε εναλλακτικές μορφές.
Τα λαχανικά
Τι να πρωτοπεί κανείς για τη ντομάτα; Παρά την εντατικοποίηση της καλλιέργειας της η ντομάτα έχει μία σταθερά υψηλή διατροφική αξία. Πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή ουσίες, με άφθονο φολικό οξύ και με αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Αλλά αναμφισβήτητα το βασικό θρεπτικό συστατικό της είναι το λυκοπένιο, μία αντιοξειδωτική ουσία υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα. Το λυκοπένιο είναι μία λιποδιαλυτή ουσία που όπως καταλαβαίνει κανείς δένει αρμονικά με το λάδι που βάζουμε στην σαλάτα καθώς και με τα λιπαρά του τυριού.
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση και σε συνδυασμό με τα φλαβονοειδή που περιέχει η ντομάτα παρουσιάζει μία ισχυρή προστατευτική δράση ειδικότερα στον καρκίνο του πνεύμονα.
Ο άλλος πρωταγωνιστής της χωριάτικης σαλάτας το αγγούρι ένα τρόφιμο με λίγες θερμίδες, μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ειδικότερα σε βιταμίνη C και β-καροτένιο. Όπως και η ντομάτα είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που παρουσιάζουν προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο. Φυσικά η μεγάλη του περιεκτικότητα σε νερό και σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
Το κρεμμύδι έχει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. πιθανότατα πολλοί να τα αποφεύγουν για την έντονη γεύση και για το υπόλειμμα στην αναπνοή μας. Όμως και αυτό με τη σειρά του έχει να επιδείξει μία σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως η κουερσετίνη. Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού. Και όπως και όλα τα προηγούμενα συστατικά της χωριάτικης σαλάτας έτσι και αυτό παρουσιάζει ισχυρή αντικαρκινική δράση και προστατεύει από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Το ελαιόλαδο
Ότι και να πει κανείς για το ελαιόλαδο είναι λίγο. Μία τροφή που έχει μελετηθεί συστηματικά και σε βάθος και που οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν όλο και πιο συχνά περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση του. Πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και με μηδενική σχεδόν εμφάνιση κορεσμένων αποτελεί μία εξαιρετική πηγή λιπαρών συστατικών.
Πλούσιο σε πολυφαινόλες αλλά και εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την αντιφλεγμονώδη δράση του την συμβολή του στη διαχείριση του σωματικού βάρους αλλά και τον προστατευτικό του ρόλο στην καρδιά. Βέβαια παρόλα τα καλά του θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι έχει αρκετές θερμίδες και η κατάχρηση στην κατανάλωση του αυξάνει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων.
Η φέτα
Και κάπου εδώ έρχεται η στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για τον πρωταγωνιστή της χωριάτικης σαλάτας. Αυτό το άσπρο τυρί που παράγεται από αιγοπρόβατα και που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ελληνικής τυροκομίας. Με διαφορετική υφή αλλά και γεύση ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Τη φέτα. Που και τα λιπαρά της έχει και τις θερμίδες της. Με σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και Κ φολικού και παντοθενικού. Ένα τυρί που είναι κατάλληλο για άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν το γάλα της αγελάδας.
Με μία σύνθεση πού βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα μιας και περιέχει βιταμίνη Β6 και ιστιδίνη. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πλούσια σε ασβέστιο.
Φυσικά η χωριάτικη σαλάτα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά τα υλικά. Κάποιος μπορεί να προσθέσει και ρίγανη με τις πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες ή να προσθέσει κάπαρη ή και ακόμα άλλα αρωματικά.
Η αλήθεια είναι ότι η χωριάτικη σαλάτα είναι το σήμα κατατεθέν της Ελληνικής Διατροφής και το αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστικό καλοκαιρινό πιάτο φαγητού.